Tirsdag ble mannen pågrepet av den nye etterforskningsgruppen i Trøndelag politidistrikt kalt «Sobi» (seksuelle overgrep mot barn på internett). Gruppen monitorerer nå deler av nettet på en slik måte at de kan identifisere personer som laster ned og deler overgrepsmateriale. Dette var bakgrunnen for at de fant mannen, som er bosatt i Trondheim, og slo til, ifølge politiadvokat Marianne Høyer ved Trøndelag politidistrikt.

Erkjente

Hun opplyser at 53-åringen er siktet for nedlasting, deling og oppbevaring av overgrepsbilder og -videoer av barn. Onsdag klokken 13.00 ble han fremstilt for varetektsfengsling i Sør-Trøndelag tingrett. Høyer begjærte ham fengslet i to uker begrunnet med faren for bevisforspillelse.

Ifølge fengslingskjennelsen har politiet til nå gjort funn av 218 videoer og 165 bilder med antatt overgrepsmateriale på mannens beslaglagte datautstyr.

- Politiet har allerede funnet mer straffbart bildemateriale enn det han i avhør har forklart seg om. Vi vil nå gå nøye gjennom alt sammen, sier Høyer.

Den siktede mannen har erkjent nedlasting, men ikke deling av overgrepsmateriale. Han har imidlertid brukt et fildelingsnettverk som innebærer automatisk deling av materialet som lastes ned, går det frem av fengslingskjennelsen.

Tidligere dommer

Da Adresseavisen omtalte oppstarten av «Sobi» før påske, opplyste Høyer at de gjennomfører en risikovurdering av personene som de finner gjennom monitoreringen.

- Det er så mange som driver med nedlasting og deling. Derfor må vi prioritere hvem vi går etter. Dette gjør vi gjennom en risikovurdering. De vi mener det er størst sjanse for at vil begå fysiske overgrep selv, vil vi pågripe og opprette straffesaker mot fremover, uttalte hun.

Den nå pågrepne 53-åringen ble i 2003 dømt til fengselsstraff for voldtekt i Frostating lagmannsrett. Han har også en dom for befatning med overgrepsbilder av barn fra tidligere, ifølge Høyer.

- Kyniske utnyttelse av en ung kvinnes beruselse

Forholdet Frostating lagmannsrett behandlet for 15 år siden, omhandlet en såkalt sovevoldtekt. Retten fant det bevist at mannen forgrep seg på en 16 år gammel jente som var så beruset at hun ikke klarte å motsette seg handlingen. Under etterforskningen av saken, fant politiet et videokamera med en film som viste overgrepet.

53-åringen ble dømt til fengsel i to år og fem måneder, hvorav ett år ble gjort betinget.

I forbindelse med straffutmålingen la retten vekt på at dette dreide seg om en «voksen manns kyniske utnyttelse av en ung kvinnes beruselse og avmakt». At mannen filmet sine handlinger ble i tillegg vurdert som skjerpende for straffen.

Godtok fengsling

- I og med at siktede er dømt for overgrep tidligere, mener vi at det er en forhøyet risiko for at han kan ha produsert overgrepsmateriale selv, sier politiadvokat Høyer.

I onsdagens fengslingskjennelse vektlegger da også retten at politiet vil etterforske om det foreligger egenprodusert overgrepsmateriale samt å finne ut om det nedlastede materialet er delt med andre. Dommeren er enig med politiet i at 53-åringen på frifot vil kunne påvirke vitner og beslutter derfor å varetektsfengsle mannen i to uker med brev- og besøksforbud.

Den siktede godtok kjennelsen. Mannens forsvarer, Iren Jorunn Richardsen, ønsker ikke å kommentere saken overfor Adresseavisen.

En lærer ble fengslet i to uker av Sør-Trøndelag tingrett 16. mars, men er nå løslatt. På bildet politiadvokat Marianne Høyer og forsvarer Tore Angen.

53-åringen er den andre som blir varetektsfengslet som følge av «Sobis» arbeid. Rett før påske ble en barneskolelærer pågrepet og siktet for nedlasting, deling og oppbevaring av overgrepsmateriale av barn. Han har erkjent straffskyld og er løslatt.

I forbindelse med at politiet slo til mot læreren, opplyste Høyer at dette var den første av flere arrestasjoner som etterforskningsgruppen kommer til å foreta fremover.