Han skal bo på Clarion Hotel Brattøra under oppholdet i Trondheim.

Hawking vil der ta det med ta det med ro noen dager, og det er planlagt at den 75 år gamle fysikeren og matematikeren forhåpentligvis kan møte en gruppe utvalgte skoleelever.

Kommunikasjonsrådgiver ved NTNU og Starmusfestivalen i Trondheim, Anne Sliper Midling, understreker at det ennå ikke er bestemt, verken med hensyn til hvilke skoler eller antall elever dette vil kunne gjelde. Alt avhenger av Hawkings helsetilstand.

- Men det er noe vi forsøker å få til, sier Midling.

Fjord og fjell

Hawking har også gitt uttrykk for at han ønsker å oppleve Trøndelag som turist. Han lider av sykdommen amyotrofisk lateralsklerose (ALS) og sitter i rullestol. Han kan ikke kommunisere direkte med omverdenen.

- Er det lagt opp en reiserute for Hawking?

- Vi jobber med et program som må tilpasses hans helsetilstand, sier Midling. Hawking har uttalt til festivalsjef Garik Israelian at han ønsker å oppleve forskjellige sider ved landet, som fjord og fjell.

Mange kjøper billetter

Prosjektleder Trond Singsaas ved NTNU forteller at det finnes tre billettkategorier. Det ene er Trondheimspasset som kan kjøpes av alle som bor i Norge. Det andre er festivalpass for voksne som kjøpes av dem som bor utenfor Norge. I tillegg er det et eget elev- og studentpass som kan kjøpes av alle – både de som bor i Norge og utenfor Norge.

- Av disse tre billettkategoriene er det elev- og studentpass som det er solgt flest av. Det er solgt 408 slike pass. Det som er spesielt artig er at 80 prosent av dem som har kjøpt elev- og studentpass er i alderen 14–21 år. Det er flest fra Norge som har kjøpt dette passet, men også en god del fra utlandet. Vi er svært glade for at så mange ungdommer velger å bruke en sommeruke på vitenskap i verdensklasse. Kanskje er et festivalpass til poden en idé som konfirmasjonsgave? sier Singsaas.

Beholder prisen

Det er tidligere blitt lagt opp til at prisen på billettene skal gå opp desto nærmere festivalen man kom. Singsaas sier de har fått mange tilbakemeldinger på prishopp av billetter, og har derfor besluttet at det ikke skal være ytterligere prishopp på noen av billettene. Det blir nå en helt flat pris. Det blir heller ingen antallsbegrensning på Trondheimspasset slik tidligere annonsert.

Alle i Norge kan kjøpe fullt Trondheimspass til 5000 kroner så lenge det er billetter å kjøpe. Trondheimspass selges kun på www.ntnu.no/starmus. Elever og studenter kan kjøpe pass for 350€ så lenge det er billetter å kjøpe.

- Vi har nå om lag 16 timer med program hver dag i seks dager. Timesprisen for å delta på Starmus for voksne er 55 kroner i timen, opplyser prosjektlederen.

Stephen Hawking bor i Cambridge, der han er fysiker og matematiker ved universitetet. Han er særlig kjent for sine arbeider om sorte hull og for å forbinde den generelle relativitetsteorien med kvantemekanikken. 75-åringen arbeider med en spesiell datamaskin, som styres av hans øyne og enkelte muskler i ansiktet. Dette setter ham i stand til å holde foredrag og føre samtaler. Grunnleggeren av Starmus, Garik Israelian, har tidligere uttalt at besøket i Trondheim vil være Hawkings eneste utenlandstur i år.

Starmusfestivalen i Trondheim er den fjerde vitenskaps- og musikkfestivalen. De tre tidligere er alle arrangert i Spania.

Inviterer 50 fra videregående

Det blir en rekke tilbud til barn og unge under Starmus. Om lag 1000 barn fra femte klasse og oppover kan få delta på gratis Science Camp i Trondheim Spektrum. På Torget blir det gratis tilbud til barn i barnehagen og SFO.

Ifølge Thomas Ryjord, koordinator Byprogram Starmus, får også totalt 50 elever på videregående i Sør-Trøndelag tilbud om sommerskole i forbindelse med Starmus – 25 på musikkskole og 25 på forskerskole.

Musikkteknologi er et av de mest spennende og nytenkende studiene på NTNU. Studiet tar for seg musikken hele veien fra den skrives, gjennom produksjonen til den treffer lytterens øre. Sommerskolen begynner med en omvisning og presentasjon av musikkteknologistudiet. Her får elevene en introduksjon til studiet av professorene og presentasjoner av noen av studentenes prosjekter.

Med inspirasjon hentet fra en av verdens største låtskrivercamper, Trondheim Song: Expo, skal klassen ta et dypdykk i låtskriving. Klassen vil både få undervisning i låtskriving og få prøve seg selv.

Liv i verdensrommet

Starmus Science Camp blir en blanding av spennende forsøk innen biologi, fysikk og teknologi, krydret med korte presentasjoner av fagfolk innen de ulike temaene. Temaer som settes på dagsorden er blant annet:

- Hva utsettes liv for i verdensrommet? – Hva skal til for å tåle en reise til Mars? – Hva er sannsynligheten for liv i rommet?

Under Starmus Science Camp vil det også være en serie foredrag ved Kultursenteret ISAK som er åpen for alle. Hit kommer kjente personer som astronaut Sandra Magnus og astrofysikerne Eirik Newth og Jill Tarter. Tarters astronomiske arbeid er illustrert i filmen Contact, hvor Jodie Foster spiller hovedrollen.

I foredragene blir temaer som romturisme, livet i rommet, kolonisering av Mars og gruvedrift av asteroidene berørt. Astrofysiker Pål Brekke vil ta elevene med på en kosmisk reise gjennom rockens historie.

Starmus Science Camp arrangeres av Sør-Trøndelag fylkeskommune, Trondheim kommune, Tempo - kompetansesenteret for rytmisk musikk og Skolelaboratoriet ved NTNU. Søknadsfrist for deltagelse på Science Camp for videregående elever er 24. mai på https://www.stfk.no/starmus.

Vil du ha ukas meninger i innboksen? Abonner på vårt nyhetsbrev via denne lenken

Kjøper billetter: Prosjektleder Trond Singsaas ved NTNU forteller at det finnes tre billettkategorier. Han synes det er spesielt artig er 80 prosent av dem som har kjøpt elev- og studentpass er i alderen 14–21 år. Foto: Vegard Eggen