Snillfjord har så mange alternativer til ny kommune at det ikke blir noen folkeavstemning. I stedet skal innbyggerne svare på en skriftlig undersøkelse de har fått i postkassen. Her er det ikke bare snakk om hvilken kommune Snillfjord skal slå seg sammen med, men også hvordan kommunen eventuelt skal deles.

- Orkdal, sier Åge Krokstad som sitter på Kroa ved kommunehuset og spiser matpakken sin.

- Hitra, sier drosjesjåfør Ann Kristin Stolpnes.

- Orkdal, sier Anne Hafsmo. Hun er en av dem som står bak innbyggerinitiativet «Hele eller deler av Snillfjord til Orkdal».

Skriftlig innbyggerundersøkelse

Før 23. mai må folk i Snillfjord ha svart på hva de mener er det beste alternativet for en ny kommune. I tillegg skal de svare på hva de driver med og hvor de jobber eller går på skole.

Resultatet av alt dette skal gi kommunepolitikerne kunnskap til hvordan den nye kommunen skal bli.

Ordfører John Lernes (Ap) er trolig den aller siste ordføreren i Snillfjord kommune. Når folk skal stemme inn nye kommunepolitikere høsten 2019, regner han med at det er bestemt at Snillfjord ikke lenger skal være en egen kommune.

Stor kommune med få innbyggere

Han står ved kartet og forklarer de ulike alternativene for Snillfjord. Kommunen har snaut tusen innbyggere fordelt på et stort og grisgrendt område med ti mil vei fra den ene enden til den andre. Det er store avstander og relativt lite folk mellom Sunde, Krokstadøra og Ytre Snillfjord.

- Det er dyrt å drive de kommunale tjenestene i en slik kommune, sier ordfører Lernes. Selv vil han ikke si hva han mener, men håper at mange deltar i undersøkelsen slik at det blir et godt redskap for kommunepolitikerne.

- Jeg prøver etter beste evne å være nøytral, men håper at folk leser de ulike avtalene nøye. Det er forskjell på dem.

I dag har kommunen 120 ansatte innen skole, helse og tekniske stillinger. I kommunehuset er det 20 ansatte i administrasjonen. Mange av de siste må regne med at jobben forsvinner når kommunesenteret blir i Orkdal, Hemne eller Hitra.

Tre innbyggerinitiativ

Folk nærmest Hitra har sagt at de ønsker seg dit. Innbyggerne i grenda Vuttudal vil helst at Snillfjord fortsetter som selvstendig kommune eller slår seg sammen med Orkdal. Et tredje innbyggerinitiativ under navnet «Hele eller deler av Snillfjord til Orkdal» ønsker seg til Orkdal. Men også Hemne er et alternativ for mange. Deler av Snillfjord og deler av Hemne var egen kommune fram til 1964. Mange jobber i Hemne, ikke minst på smelteverket Wacker Holla.

I Hemne har innbyggerne allerede sagt sin mening i folkeavstemning. Der var det liten valgdeltakelse, men et klart flertall for å slå seg sammen med Halsa, Aure og Snillfjord.

230 underskrifter for Orkdal

Anne Hafsmo har sammen med to andre samlet inn 230 underskrifter for sammenslåing med Orkdal.

- Jeg bruker ikke å gjøre sånt, men noen måtte gjøre det, sier hun.

Underskriftskampanjen startet da de leste i lokalavisa Hitra-Frøya at hele eller deler av Snillfjord kunne bli del av Hitra. Det vil Anne Hafsmo absolutt ikke. Hun har heller ikke tro på at Snillfjord med sine snaut tusen innbyggere kan fortsette som egen kommune.

- Vi mener at hele eller deler av Snillfjord bør til Orkdal. Men vi respekterer at folk på Hemnskjela og områdene nærmest Hitra ønsker seg dit, sier Anne Hafsmo der hun sitter og blar i papirene sine.

- Orkanger er et større og mer attraktivt sentrum. All trafikk går mot Orkanger. Det er der folk jobber og går på videregående skole. Nå skal vi bygge kommuner for framtida. Det blir ingen reform av at småkommuner som Hemne, Snillfjord eller Hitra slår seg sammen.

Egen kommune eller Hitra

Ann Kristin Stolpnes bor på Mjønes, nærmere Hitra, og mener Snillfjord må slå seg sammen med øykommunen.

- Det er kortere for oss å kjøre til Hitra. Dessuten har vi mye felles. Snillfjord skal begynne med vindmøller. Det har Hitra. Vi driver med fisk, og det gjør de også på Hitra. Vi har små bruk som de også har på Hitra. Hitra og Snillfjord passer godt sammen, sier drosjesjåføren Ann Kristin Stolpnes som mener at kommunen også greier seg godt alene.

Hører til Orkdal

Landbruksrådgiver Aage Krokstad vil til Orkdal.

- Det er fornuftig med sammenslåing, og det er der vi hører til, sier han.

- Orkdal er framtidsretta fordi det er stort nok. Ellers blir det bare pusleri.

Krokstad mener hele Snillfjord og omkringliggende kommuner bør bli en del av Orkdal. Og så nevner han Hitra, Frøya, Agdenes og Hemne i tillegg til de fem kommunene som allerede har avtale med Orkdal.

Kommunestyret i Snillfjord skal behandle kommunereformen med sammenslåinger og delinger 30. juni.

Grisgrendt kommune: Snillfjord-ordfører John Lernes (Ap) viser fram alternativene for de ulike delene av Snillfjord kommune. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Underskriftslister: Anne hafsmo har vært med på å samle inn 230 underskrifter for at Snillfjord skal slå seg sammen med Orkdal. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Mye felles med Hitra: Ann Kristin Stolpnes vil enten at Snillfjord består som egen kommune eller slår seg sammen med Hitra. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
- Orkdal! Sier landbruksrådgiver Aage Krokstad. Han spiser matpakken sin på kroa ved dagens kommunehus på Krokstadøra. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Ny laksevei: Fylkesvei 714 er livsnerven gjennom kommunen mellom Orkanger og Hitra. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Snart foreldet skilt: Skiltet på grensa mellom dagens to kommuner, Orkdal og Snillfjord. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen