22. julikommisjonen felte en knusende dom over politiet etter terrorangrepene i fjor.

«Feil holdninger, svak ledelse og dårlig sikkerhetskultur» var beskrivelsene politiledelsen fikk av kommisjonen.

En av polititoppene det gikk hardest utover var tidligere politidirektør Ingelin Killengreen. Hun har vært i politiledelsen i Norge de siste ti årene.

- Jeg har spurt meg selv om hva jeg kunne ha gjort annerledes. Var beredskapen prioritert i høy nok grad? Ser at det hadde vært ønskelig med konkrete resultatmål på beredskap i vårt planverk. I lys av det som skjedde, den 22. juli, mener jeg i dag at politidistriktene kunne vært fulgt bedre opp av oss, sa Killengreen da hun morgentimene i dag møtte til kontrollhøringer i Stortinget.

- Ble kneblet

Killengreen har i sine forklaringer til 22. juli-kommisjonen sendt mye av skylden for kaoset i politiet videre til Justisdepartementet:

• Detaljstyring fra politisk ledelse.

• Killengreen mener seg kneblet.

• Departementet gikk rundt henne direkte til politimesterne.

• Etaten ble dynget ned med håpløse detaljerte resultatmål.

Også i spørsmålet om å stenge Grubbegata reagerte Killengreen på detaljstyringen.

- Jeg gjorde det jeg ble bedt om – og tok kontakt med de som statsministeren kontor ville jeg skulle ta kontakt ed. Det tok for lang tid å stenge Grubbegaten. Statsråd Aaserud har redegjort for dette. Jeg har ikke så mye å legge til, sa Killengreen til komiteen.

Erkjenner ansvar

Martin Kolberg gikk i formiddag lei av Killengreens forsøk på å legge ansvar på politikerne. På direkte spørsmål fra Kolberg måtte Killengreen i formiddag erkjenne at hun hadde et stort og direkte ansvar for kaoset i politiet.

- Men når du nå har erkjent at du hadde et ansvar, hva var grunnen til at det ikke fungerte den 22. juli?

- Kritikken av IKT-systemene er riktig. De var utdaterte og burde vært skiftet ut. Nødnette fungerte heller ikke. Det ble kritisk at folk ikke kunne snakke sammen. Planverket ble ikke ble satt i verk. Vankelig å mene noe om akkurat det, men planverket var godt og det var øvet på. Jeg har ikke noen annen forklaring på at planverket ikke ble brukt at det var en stor og komplisert situasjon.

- For stor?

- Det finnes eksempler fra andre land at det blir slik når hendelsene er store og kompliserte.

- Ble hemmet

Kolberg kjørte Killengreen hardt på hennes uoverensstemmelser med Justisdepartementet?

- Var det slik at denne detaljstyringen du beskriver hemmet deg – og er årssaken til at det gikk galt den 22. juli?

- Detaljstyringen hemmet meg i å gjøre jobben min. Om dette var årsaken til at det gikk galt 22. juli er umulig å si.

Komitéleder Anders Anundsen var enda mer direkte enn Kolberg.

- Kommisjonen har slått fast at politiet sviktet fra topp til bunn den 22. juli. Er dette departementets eller politidirektørens ansvar?-

- Jeg hadde det endelige ansvaret for det som skjedde eller ikke skjedde i politiet. Men også Justisdepartementet må ta sin del av ansvaret for tilstanden i politiet.

Killengreen er i dag departementsråd i Forbruker- og administrasjonsdepartementet – og skal i teorien lede restaureringen av regjeringens sikkerhetskultur.