Da Jimmy Carter mottok fredsprisen i Oslo i desember, dro representanter fra ISFiT nedover for å levere en personlig invitasjon til Carter. Fredsprisvinneren ga da uttrykk for at han var overrasket over å bli invitert. Siden har ISFiT hatt jevnlig og positiv kontakt med Carter-senteret.

Men allerede ved juletider begynte ISFiT-medarbeiderne å bli usikre på om de ble noe av besøket og i forrige uke fikk de det endelige svaret: Jimmy Carter kommer ikke.

For tett program

Begrunnelsen er at det ikke er så lenge siden Carter besøkte Norge og at han er en eldre mann som ikke kan ta på seg et altfor hesblesende reiseprogram. I tillegg ønsker han å ivareta sitt arbeid ved Carter-senteret.

- Vi er selvfølgelig skuffet, sier prosjektkoordinator Siri Sørensen i ISFiT-styret til Adresseavisen.

Likevel har hun forståelse for at Carter ikke har mulighet til å komme til Trondheim.

- Tror du det hadde vært lettere å få ham til Oslo?

- Det er klart at da hadde han fått litt kortere vei å reise, men det som i utgangspunktet gjorde det interessant for ham å komme til hit var utdelingen av Studentenes Fredspris, sier Sørensen.

Fredsprisen gis på vegne av alle norske studenter og deles ut annenhvert år under studentfestivalen. I år går prisen til Zimbabwe National Student Union, som har jobbet mot Robert Mugabes strenge regime i Zimbabwe. Jimmy Carter skulle være til stede under utdelingen for å vise sin anerkjennelse til dette arbeidet. I tillegg skulle han snakke om USAs rolle i verdenssamfunnet, knyttet opp mot et mulig angrep i Irak.

Som plaster på såret er ISFiT lovet en hilsen fra Carter. Da Bill Clinton takket nei til invitasjonen til ISFiT- 2001, sendte han en videohilsen i stedet.

Men i år var det ISFiT som takket nei til Clinton-besøk. Forespørselen om et privat jetfly og millionhonorar ble for drøy kost for den idealistiske studentfestivalen.

- Carter hadde neppe bedt om privatfly?

- Nei, det tror jeg ikke, sier Siri Sørensen i ISFiT.

Snart programslipp

Nå jobber ISFiT med å få på plass de siste innlederne frem til programmet for festivalen slippes torsdag 20. februar. De vil ikke røpe hvilke navn som er på blokka, men fra før er det kjent at korrupsjonsjeger Eva Joly og tidligere fredsprisvinner Jose Ramos-Horta kommer til å delta under festivalen. Uansett hvilke kjente fjes som gjester ISFiT, kommer festivalen til å prege studentbyen Trondheim i tidsrommet 7.-16. mars.

Jimmy Carter kommer ikke til ISFiT, men sender en hilsen i stedet.