Da Stjørdals-Nytt postet artikkelen «Her får barnehagebarna se og lære om den nyskutte gaupa» på Facebook, utløste det et skred av kommentarer. Søndag ettermiddag var det skrevet nærmere 500 kommentarer til saken.

«Så flott at ungene får lære om ville dyr på denne måten», skriver en. «Tviler sterkt på at ungene synes det var greit», skriver en annen.

I mange av kommentarene tas det avstand fra at det drives jakt på gaupa som er rødlistet som en sterkt truet art i Norge. Andre reagerer på at ungene involveres i denne aktiviteten.

«Er poenget at småbarn skal få inntrykk av at det er ok å drepe truede arter?», skriver en. «Gaupejakt er ren dyremishandling. Hva positivt lærer barn av det, at det er ok å plage dyr til døde?», skriver en annen.

Det var ungene i Skjelstadmark barnehage i Stjørdal som ble presentert for det døde dyret.

Det er kvotejakt på gaupe i Norge. I år startet den 1. februar og varer til 31. mars. Foto: ROGER AASBACK

– Viktig at de får et innsyn i hvordan jakt foregår

Årets gaupejakt startet 1. februar og etter kort tid var en hunngaupe skutt i Stjørdal. Det var representanter for jaktlaget som torsdag tok med gaupa til barnehagen.

– Vi ønsket å vise frem gaupa for barna først og fremst fordi det er viktig at de får et innsyn i hvordan jakt foregår og hvordan vi forvalter dyrestammen og naturen, fortalte jegerne Martin Vinge Grendal og Anders Friberg til Stjørdals-Nytt.

De hadde også forklart ungene at gaupa har tatt mange rådyr og harer den siste tida, og at gaupebestanden er på tur opp.

Ungene syntes det var veldig spennende, ble oppgiret da de så dyret og blodet, og hadde mange og morsomme spørsmål, ifølge jegerne og Stjørdals-Nytt.

Omstridt jakt

Å få se en gaupe, levende eller død, er ikke hverdagskost hverken for voksne eller barn. Reaksjonene på barnehagebarnas opplevelse kom ikke bare i kommentarfeltet til Størdals-Nytt, men også til barnehagen direkte.

Gaupejakta er omstridt og protestert mot av naturvernorganisasjonene. Ikke på over ti år har det vært så få gauper i Norge, men likevel åpnes det for omfattende jakt, skrev WWF på sosiale medier ved jaktstart. Naturvernforbundet viser til at gaupebestanden for syvende året ligger langt under bestandsmålet som Stortinget har vedtatt.

Det kom inn to klager til Klima- og miljødepartementet på årets jakt, den ene gjaldt rovviltregion 6 som er omfatter Møre og Romsdal og Trøndelag. Men nemnd-vedtaket ble opprettholdt med én endring. Etter anbefaling fra Miljødirektoratet ble kvoten på hunndyr redusert fra syv til fire hunndyr.

Gaupebestanden er lavere enn Stortingets mål både i landet som helhet og i enkelte regioner. På grunn av det fraråder Miljødirektoratet kvotejakt i flere regioner. En av de tetteste bestandene, er i Trøndelag. Foto: Roger Aasback

13 gauper skutt på kort tid

Fasiten på gaupejakta i Trøndelag foreligger allerede. Gaupa i Stjørdal ble en av i alt 13 gauper i Trøndelag som foreløpig har måtte bøte med livet.

Jakta ble stanset allerede første jaktdag, men likevel ikke i tide for å hindre overskyting av hunngauper.

Den såkalte startkvoten var på 22 dyr, der altså fire kunne være voksne hunndyr. Men ifølge Statsforvalteren endte det med at det ble felt i alt 13 gauper der seks av dem var voksne hunngauper.

Statsforvalteren melder at det ble felt to gauper i Holtålen, én i Lierne, to i Melhus, én i Midtre Gauldal, to i Namsskogan, to i Orkland og én i hver av kommunene Steinkjer, Tydal og Stjørdal.

– Gaupejegere er usikre på kjønnsbestemmelse

Underdirektør Gry Tveten Aune hos Statsforvalteren begrunner de for mange felte hunngaupene med at en del gaupejegere er usikre på hvordan de kjønnsbestemmer gaupene.

- Dette fører til at Statsforvalteren får sen beskjed om kjønn, og at vi derfor ikke fikk stengt jakta i tide. Vi vil nå se på hvordan vi kan forhindre overskyting av hunndyrkvoten i fremtidig kvotejakt på gaupe, sier Tveten Aune på Statsforvalterens hjemmeside.

I delene av rovviltregionen som har kvotefri jakt, er det fortsatt tillatt å ta gaupe. Dette gjelder Oppdal og Røros.

I 2023 varer jakttiden for gaupe til og med 31. mars.

Gaupa sendes til forskere

Gaupa som ungene i Skjeldstamark barnehage fikk se, er sendt til Norsk institutt for naturforskning (NINA) for undersøkelse og prøvetaking.

Ledelsen ved Skjelstadmark barnehage ville søndag kveld ikke gi noen kommentar.