Tre gigantprosjekter. Rune Langås fra Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider forteller at de i løpet av kort tid starter arbeidet med å bytte ut skadde steiner og restaurere nordveggen på koret i Nidarosdommen. Dette er en av tre store prosjekter ved kirken. Foto: FRANK CADAMARTERI

Trondheim: Marie Louise Anker, avdelingsleder for restaurering i NDR, forteller at den eneste muligheten de ser til å få gjennomført store prosjekter, som reparasjon av taket og ny belysning, er å skaffe hjelp fra eksterne givere og sponsorer.

- Dette er ikke noe vi er vant til. Jeg må si jeg gruer med til det, men det vil ikke være mulig å få det til uten hjelp fra andre, sier Anker.

Gammelt og dårlig

Lysarmaturene i kirken er nå så gamle at det både er vanskelig og dyrt og skaffe deler for å holde dem ved like. I tillegg er det plassert ut mange flyttbare lyskastere, som ifølge Anker drar ned helhetsinntrykket for besøkende.

- Vi har dessverre ikke klart å løfte belysningen til en standard som er verdig eller funksjonell for byggverket, sier Anker.

Hun understreker at de ikke er klar med den endelige utredningen, men anslår kostnadene med arbeidet og nye lyskilder til størrelsesorden ca. tjue millioner kroner.

- Kirken er i bruk hver dag og bruken har endret seg enormt med årene. Det som er der i dag drar ned inntrykket og er ikke i tråd med bruken, sier Anker.

Tjue millioner til taket

Deler av taket på domkirken passerer nå 145 år. I løpet av neste år vil NDR undersøke tilstanden på hele taket for å vurdere skader og problemer slik at de vet mer om hva det vil koste å utbedre det. Anker anslår også reparasjon eller utskifting av taket som et prosjekt i størrelsesorden tjue millioner kroner.

- Vi har noen lekkasjer, men vi vet faktisk ikke hvor store problemene er. Dette er noe av det vi skal undersøke, sier Anker.

De eldste delene av taket er over koret i kirken. Dette ble ferdig i 1888. Taket over tverrskipene er fra 1904, taket i spiret er fra 1901 mens taket lengst vest i kirken er fra 1928.

- Det er en kompleks problemstilling. Det kan dreie seg om materialtretthet eller sammenføyninger mellom kobberplater som sprekker, sier fagleder Kristin Bjørlykke. Hun er fagleder for forskning og utredning hos NDR.

Må skaffe mer penger

For å finansiere evighetsarbeidet med å vedlikeholde steinkirken har NDR et årlig budsjett på oppunder 60 millioner kroner. Av dette er ca. 40 prosent midler som tjenes inn på å selge inngangsbilletter til kirken, konsulenttjenester fra restaureringsavdelingen og eksperthjelp til andre. For øyeblikket er et av de største prosjektene restaurering og reparasjon av et 30 kvadratmeter stort glassmaleri i Stavanger domkirke. Ifølge fagleder for NDRs verksted, Rune Langås, vil arbeidet med vinduet ta ca. ett årsverk.

- Staten skal gå foran med et godt eksempel og gjør det også, men det har vist seg adskillig tyngre å dra i gang prosjekter som dette, sier Anker.

Bytter ut stein for stein

NDR er allerede i gang met et tredje stort prosjekt. Det handler om utbedringer av fasaden på nordre korvegg i kirken. Her snakker Bjørlykke om et etappeprosjekt som trolig vil pågå i mange år, kanskje ti eller femten. Det kommer seks år etter at sørveggen ble utbedret.

- Mye av arbeidet nå handler om å erstatte stein fra et steinbrudd i Grytdalen i Rognes, som er av dårlig kvalitet. Denne brukt på 1870-tallet, forteller Rune Langås.

Praktisk talt all stein fra bruddet må fjernes og skal erstattes med stein av bedre kvalitet blant annet fra Grunnes i Målselv i Troms.

- Det er et spennende prosjekt å dra i gang. Deler av muren er en slank konstruksjon, og dermed er det en rekke gjennomgående steiner som må skiftes ut. Dette vil bli et utfordrende arbeide, sier Langås.

Prisen på dette prosjektet vil trolig også være et tosifret antall millioner, uten at Anker vil tallfeste det nærmere. Hun sier det finansieres over det ordinære budsjettet.

Tar ned kongeinngangen

Adresseavisen har tidligere omtalt prosjektet som allerede er i gang, med å demontere kongeinngangen for å rehabilitere denne. I løpet av kort tid vil hele denne være demontert. Hver enkelt stein er transportert til verkstedene på Kalvskinnet. Der tilstanden blir vurdert og eventuelle skadde steiner erstattes eller reparert.

Neste år startet også arbeidet med taket på nordfløyen av erkebispegården. Det regner NDR å være ferdig med i løpet av sommeren.

- Vi begynner å komme dit at vi må ta tak i en del av det som ble gjort under den store restaureringen av erkebispegården på 1950- og 60-tallet, sier Langås.

Må på frierferd. Avdelingsdirektør Marie Louise Anker og fagleder Kristin Bjørlykke fra Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider. Anker forteller at de vil måtte fri til sponsorer og givere for å få gjennomført flere av prosjekteen på kirken fremover. Foto: FRANK CADAMARTERI