- Vi beklager dette veldig sterkt, og vi har lett etter argumentasjon for å kunne beholde Anne Kathrine Slungård, men valgloven er tindrende klar, sier Arne Braut, fylkesvalgstyrets leder.

De skulle tirsdag godkjenne fylkestingsvalget 2015, men kunne ikke godkjenne Høyres femtekandidat til fylkestinget.

Var ikke valgbar

For det er nemlig slik, at den som stiller til valg må være valgbar på valgdagen. Og for å være valgbar i Sør-Trøndelag, må du være bosatt i, eller ha meldt flytting til fylket, innen valglokalene stenger på valgdagen, 14. september 2015.

Det ville faktisk holdt om Slungård hadde varslet folkeregisteret at hun skal flytte, bare det var gjort før kl 21.00 på valgdagen.

Fylkesvalgstyrets protokoll skriver det slik:

«Kandidaten nr.5 på Høyres liste Anne Kathrine Slungård er ikke valgbar i Sør-Trøndelag fylke på valgdagen 14.09.2015 jfr. valgloven § 3-3(1). Derfor setter Fylkesvalgstyret henne ut av betraktning og foretar suppleringsvalg jfr. koml.§ 16(2)»

Er lei og oppgitt

- Akkurat nå er jeg bare lei meg. Det er bare en person å laste for dette og det er meg, sier Anne Kathrine Slungård. Utfallet av valgstyrets møte kom ikke veldig overraskende på henne, siden saken har vært behandlet og hun har lagt frem sin argumentasjon, men likevel opplever hun det som litt pinlig og veldig kjipt.

- Jeg har ikke vært våken nok og snublet i reglene, sier Slungård, som sier hun hadde gode intensjoner og ville gjennomføre en redelig prosess.

- I stedet for å levere en fiktiv flyttemelding uten reell adresseendring, sendte jeg en søknad om utsettelse av flyttefristen. Denne gikk til valgstyret, etter valget.

Farvel til fylkestinget

Slik valgstyret tolket valgloven, førte det til at Slungård må vinke farvel til fire år på fylkestinget i denne omgang.

- Vi har brukt mye tid på dette og saken har blitt behandlet grundig. Vi har lett etter legitim grunn for at Slungård skulle få stå, men har dessverre ikke funnet det, sier valgstyrets leder, Arne Braut.

Fylkesvalgstyrets vedtak medfører at kandidat nr 6, på Høyres liste, Rune Schei, rykker opp til 5. plass som fast medlem. Kandidat nr 9, Ingvill Dalseg, blir fast medlem nr. 8 for Høyre.

Kommer likevel

Men selv om Slungård ikke blir fylkestingspolitiker i Sør-Trøndelag, flytter hun og familien til Trondheim.

- Vi har ikke lagt om på planene. Vi leter etter hus og går på visninger. Jeg er på jobbsøken og det var ikke fylkestinget som var avgjørende i flyttinga, sier Slungård.

- Hvordan blir det med dine politiske ambisjoner fremover når fylkestinget glapp?

- Jeg lar det ikke bli med det. Det finnes mange arenaer og kanaler å drive politikk i Midt-Norge, og dem vil jeg engasjere meg i.

Dere har kanskje ikke satt en flyttefrist for familien?

- Nei, absolutt ikke.