På Grilstad ligger ungdommene på gressplenen, spiller sandvolleyball, bader, hopper og stuper fra bryggekanten og bruene over kanalen.

Dette er til sjenanse for naboer Adresseavisen har vært i kontakt med. Naboer klager over bråk fra de badende til langt på natt. De klager på fyll og forsøpling og at de store ansamlingene av ungdom gjør det mindre trivelig for andre å bruke parkanlegget i finværet. I tillegg er flere naboer bekymret for sikkerheten til de badende som hopper rett i kanalen der det også er båttrafikk.

Badeparadis: Grilstad Marina Grilstad er sommerens møtested for unge fra hele byen.

Påtent toalett

På den ene siden av kanalen ligger den lange brygga som har blitt et paradis for unge badelystne. På den andre siden ligger kanalhusene på rekke og rad med veranda og private brygger rett mot de badende.

Det blir også nevnt at fellestoalettet i næringsbygget der Coop-butikken i Skonnertvegen holder til, ble forsøkt påtent for snaut to uker siden. Resultatet er at toalettet nå er stengt.

Siden slutten av april til nå har politiet hatt i overkant av 30 oppdrag i dette området. 20 av oppdragene relaterer seg til bråk, drikking eller bading nattetid, forteller seksjonsleder for operasjonssentralen ved Trøndelag politidistrikt, Tryggve Duun. Han sier Grilstad i sommer har vært et av områdene politiet har fått flest henvendelser fra.

Seksjonsleder for operasjonssentralen ved Trøndelag politidistrikt, Tryggve Duun.

Politiet patruljerer jevnlig

- Dette er et område hvor vi har hatt utfordringer med bråk og ansamlinger. Politiet opplever at dette har blitt en samlingsplass som kan være til sjenanse for dem som bor der, sier Duun.

Urolighetene har ført til at det har vært møter mellom blant andre Sentrum politistasjon og kommunen.

- Det har vært noen tilfeller av at gjenger som var litt uønsket, trakk ned til dette området. Derfor ble forebyggende involvert for å se på ulike tiltak. Politiet har siden patruljert jevnlig i området, og det er noe vi vil fortsette med, sier Duun. Han forteller at tidligere samlet ungdom seg i Ranheimsfjæra, men at mange nå har flyttet seg til Grilstad.

Yrende folkeliv: Slik ser det ut på Grilstad Marina en finværsdag.

Startet i april

- Vi begynte å få meldinger fra området sent i april, og siden har det vært et jevnt sig, sier Duun og legger til at dette i stor grad er lovlig ungdom i lovlig ærend.

- Det er lagt til rette for at folk kan være i dette området, og så lenge de ikke gjør noe straffbart, er det lite vi kan gjøre med det. Men hvis det er gjenger som sitter og drikker, så kan vi be dem om å dra, og hvis det er mye støy, så kan vi prate med dem og be dem roe seg. Ofte opplever vi at det er ordentlig ungdom som pakker sammen når politiet ber dem om det, sier Duun.

Privat: Skilt med beskjed om at dette er privat område og at uvedkommende ikke har adgang, stårt flere steder i Havseilervegen.

Fyll og bråk

- Problemet vi ser er at ungdom fester slik at det ikke blir så tilgjengelig for andre, sier Therese Bjørstad Karlsen. Hun er styreleder i sameiet Havseilervegen Kanalhus på Grilstad og syns det er nødvendig at politiet følger opp. Karlsen frykter at fyll og bråk kan skremme andre fra bydelen og gjøre det utrivelig å være der. Hun slår fast at der mange folk samles, blir det gjerne også festing.

Therese Bjørstad Karlsen er styreleder i sameiet Havseilervegen Kanalhus.

Therese Bjørstad Karlsen og de andre i sameiet har utsikt fra verandaen og rett til alle de badende som bruker brygga på motsatt side til å hoppe og stupe fra.

- Det er hyggelig at det er liv og røre og at folk koser seg i den nye bydelen vår som er under utvikling. Det er et fint offentlig område, og folkelivet i seg selv er ikke noe problem, sier hun. Men hoppinga fra brygga og bruene bekymrer.

Farlige badesituasjoner

- Vi sitter på verandaen og ser på hopping fra brygga og fra gangbrua og bilbrua over kanalen. Vi ser nestenulykker daglig. Det kjører båter forbi og barn og unge hopper rett ut i kanalen. Før eller senere vil det komme til å skje alvorlige ulykker. Kanalen er regulert til bryggeanlegg og båttrafikk, ikke til bading. Derfor må kommunen ta tak i dette og hindre at det skjer alvorlige ulykker. Det må ikke tilrettelegges for bading, sier hun.

- Men er det ikke tilrettelagt for bading med alle trappene som gjør det lett å komme seg på land igjen etter et bad?

- Det er ikke badetrapper, men redningsstiger for båter, sier Therese Bjørstad Karlsen.

Privat veranda: Birgitte Grøn og Marie Herheim (t.v.) soler seg på egen veranda noen få meter fra brygga der alle de andre er.

Bading om natta

- Det er jo mye støy, hyling og skriking fra folk som bader, sier Eline Roli. Hun nyter sommerdagen på verandaen hjemme hos foreldrene i ett av kanalhusene sammen med hunden Thurva.

Plagsomt med bråk om natta: Eline Roli med hunden Thurva syns ikke det er så greit når badende hyler og skriker om natta.

- Det er greit at folk bader, men ikke så greit når de gjør det med høylytte rop og musikk klokka halv ett om natta, sier hun.

Også Birgitte Grøn, som bor i samme rekka, forteller om bråk, nesten døgnet rundt. Hun forteller også at folk svømmer over kanalen og går opp på brygga deres før de svømmer tilbake.

- Det er veldig lytt her. Vi hører mye bråk, sier hun. Birgitte Grøn mener det har blitt mindre bråk etter at politiet begynte å patruljere jevnlig.

Soler seg: Birgitte Grøn og Marie Herheim (t.v.) ligger på Birgittes veranda og føler litt at de ligger på utstilling.

- Må tåle litt støy

- Såpass må vi tåle, sier Betty Stjernen og Bernt Marius Stjernen Johnsen. De bor ytterst ute på Grilstad marina, i en av bryggeleilighetene i Havseilervegen. Betty og Bernt Marius er strålende fornøyd med å bo slik til at de hører hviningen av glade ungdommer som hopper i vannet.

- De er hyggelige alle sammen, og så har de det så gøy. Vi har sånn glede av å se barn og unge leke, sier Betty.

De lar seg ikke plage av bråket, men legger til at de ikke bor i første rekke mot brygga som blir brukt til bading.

- Vi skal være glad for at unge velger dette framfor mye annet de kunne ha gjort, sier Betty.

Badende ektepar: Betty Stjernen og Bernt Marius Stjernen Johnsen bader i kanalen året rundt.

- Snakk med ungdommene

Tryggve Duun i politiet ber beboerne i området ringe politiet når de opplever støy og uro. Samtidig oppfordrer han foreldre til dem som oppsøker Grilstad, om å ta ansvar:

- Foreldrene bør snakke med ungdommen sin, si fra om at det bor folk her, og at en må ta hensyn til det slik at en ikke bader og støyer langt utover kvelden. Barn i 12-13-årsalderen har ingen ting her å gjøre på sen kveldstid, men det gjelder også ellers i byen, sier Duun.

Enhetsleder i Trondheim kommune, Knut Kvaran, sier at Grilstad er et offentlig friområde, og at det er tilrettelagt for allmenn bruk av dette området. Han er for tiden i ferie, og kjenner ikke til hvordan situasjonen har vært i sommer på Grilstad.

- Dette er et område som er relativt nytt. Hvis det viser seg at det er særlige utfordringer i dette området, er det noe vi må se nærmere på, sier Kvaran.

Badende ektepar: Betty Stjernen og Bernt Marius Stjernen Johnsen elsker å bo på Grilstad med lyden fra alle de badende.