Hvert år syr Husfliden i Trondheim 300 bunader. Her syr de bare trønderbunader og drakter fra Sør-Trøndelag. Nå er det virkelig høysesong, for de aller fleste vil ha bunaden sin ferdig levert i mai. Vi har stilt daglig leder Vibeke Furu ni spørsmål om bunader.

1. Hvorfor er bunad så dyrt?

– Det er fordi vi kjøper alle våre råvarer og materialer fra norske produsenter. Meterprisen på bunadsstoffer er høy. Og vi har syere med norske lønninger. Alt er skreddersydd. Det er den norske produksjonen som koster. Men det er det vi vil satse på og stå for. Vi vil beholde kompetansen og kunnskapen her på Husfliden i Trondheim.

2. Hvem syr bunader for Husfliden?

– Syerne våre er norske kvinner som er utdannet skreddere, har fagbrev i kjole- og draktsøm, eller fagbrev i bunadstilvirkning. Hos oss er vi nå åtte personer som fordeler seg på sju årsverk.

3. Kan man delbetale bunaden?

– Ja, det er det mange som gjør. Man betaler et innskudd, så kommer mange og betaler litt etter litt utover året. Det er forståelig, for det koster mye penger.

4. Hvem kjøper bunader?

– Det er flest damer, og hovedgruppen kunder er konfirmanter, hovedsaklig jenter. Da er gjerne også både mor og bestemor med. For gutter kan det være lurt å vente med å sy bunad til de er ferdig utvokst. Mange gutter vokser mye i høyden etter konfirmasjonsalderen.

5. – Er det noen grunn til å ikke kjøpe brukt bunad?

– Nei, det er det ingen grunn til. Jeg synes at det er veldig flott at ting går i arv. Noen kommer med en vest eller en annen del av en bunad de har arvet, og vi kan sy nytt tilbehør til den, eller sy om en arvet bunad. Det er heller ikke en dårlig løsning å kjøpe brukt. Det er skreddersømmen man må ta hensyn til, men det er muligheter for å sy om. Trønderbunaden er lett å sy ut.

6. Hvilken bunad selger dere flest av?

– Det er fortsatt den blå trønderbunaden som er mest populær, men vi ser at den svarte «Gloria» er på vei opp, også blant de unge.

7. Hvor lang er leveringstiden?

– Vi anbefaler konfirmanter å komme om høsten når de skal ha bunaden ferdig til mai, fordi det er så mange konfirmanter som bestiller. Kommer man utenom høysesongen, kan bunaden være ferdig på om lag tre måneder.

8. Hva er verdien av en bunad – utover pengeverdien?

– Dette med nordmenn og bunad tror jeg stikker dypt. Det er noe med kulturarv og identitet. Folk er mer og mer opptatt av det originale. Det er så fint å se når det kommer en familie, med mor, datter og bestemor, og alle vil ha den samme bunaden. Både foreldre og vi blir ofte rørt når vi ser en konfirmant i bunaden.

9. Hvordan ser dere på konkurransen fra bedrifter som syr norske bunader i utlandet?

– Det er et vanskelig spørsmål. Slik jeg har oppfattet det, produseres bunadene i Kina. De kinesiske hendene er ikke dårligere enn de norske. Men vi vil gjerne beholde denne kompetansen her lokalt. Dette betyr ikke like mye for alle. Det er et verdivalg, og jeg har ikke lyst til å moralisere over det.

Strever du med å stryke bunadskjorta? Slik gjør du det (video)