Nordmøre tingrett frifant i november en daglig leder i et båtselskap fra Frøya for brudd på arbeidsmiljøloven.

Tingretten mente at kamskjellplukking må defineres som «fangst», og at det derfor ikke rammes av loven. Kamskjelldykker Krasimir Krastev (56) døde på jobb i 2014, og aktor mente at daglig leder burde dømmes til fem måneder i fengsel. Mannen var daglig leder også ved to tidligere dødsfall ved samme båt.

Les også: Reportasjen om de døde kamskjelldykkerne.

Feil vurdering

Nå gjør Frostating lagmannsrett det klart at de mener tingretten har gjort feil vurdering. De mener arbeidsmiljøloven gjelder:

«Lagmannsretten ser det slik at man ikke kan organisere seg bort fra sikkerhetsforskrifter som gjelder for profesjonell dykking, og som er straffesanksjonert gjennom arbeidsmiljøloven,» heter det blant annet i dommen.

- Vi vurderer å anke til Høyesterett. Det er fordi vi mener det fremdeles er et uavklart spørsmål om loven gjelder eller ikke. Det er ikke gitt at dette er den riktige tolkningen, sier forsvarer Leonard Nesdal.

Forsvarer Leonard Nesdal

Mulig ny behandling

Aktor Knut Meek Corneliussen er derimot fornøyd:

- Vi registrerer at lagmannsretten legger samme forståelse som oss til grunn og kommer til det resultatet vi mener er riktig, sier han.

Dersom saken ikke ankes, eller dersom Høyesterett avviser en eventuell anke, må hele saken tilbake til tingretten for en ny full behandling der. Det er fordi tingretten ikke tok stilling til noe annet enn om loven gjelder eller ikke.

Aktor Knut Meek Corneliussen

- Da må tingretten forholde seg til den lovforståelsen lagmannsretten legger til grunn, forklarer aktor.

Da tingretten kom med sin dom, slo aktor fast at konsekvensen nærmest var lovløse tilstander i kamskjellnæringa.

- Nå er det ikke lenger lovløst, hvis den nye dommen blir stående?

- Nei, dommen betyr jo at kamskjelldykking er omfattet av arbeidsmiljøloven og dykkerforskriften, slik vi og forvaltningsmyndighetene har lagt til grunn hele tiden, sier aktor.

Rettens administrator Arve Rosvold med meddommerne Sissel Finstad og Jon Kapelrud.

Les alle sakene i reportasjeserien «Kamskjelldykkerne»

Ryddig og klar

Avdelingsdirektør Gry Singsaas i Arbeidstilsynet kaller saken «en god dag i retten» for etaten.

- Det var gode nyheter. Lagrettsdommen er ryddig, klar og betryggende. Den er i tråd med langvarig og etablert tilsynspraksis. Dommen presiserer igjen at det er arbeidsmiljøloven som er hovedlov og at det skal mye til for at den ikke kommer til anvendelse, også i en straffesak, sier Singsaas.

Tingretten la til grunn at kamskjelldykking er fangst, og dermed omfattet av unntaket i arbeidsmiljøloven. Om dette sier lagmannsretten: «Selv om det er en del likhetspunkter mellom en fisker/fangstmann og de som drev med dykking etter kamskjell, er disse særlig knyttet til registreringen av arbeidstakerne og oppgjøret for fangsten, ikke utførelsen av virksomheten.»

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie skriver i en epost til Adresseavisen:

- Jeg merker meg at dommen er i tråd med langvarig og etablert tilsynspraksis. Uavhengig av dommen i lagmannsretten vil regjeringen fortsette arbeidet med å sikre at all yrkesdykking er omfattet av et tilstrekkelig vern. Vi følger nå opp en rapport utarbeidet av Arbeidstilsynet og Sjøfartsdirektoratet, og kommer tilbake med eventuelle forslag til presiseringer av lovverket, skriver Hauglie.

Statsråd Anniken Hauglie har sammen med Nærings- og fiskeridepartementet satt i gang en utredning for å komme til bunns i hvilken lovverk som gjelder for ulike typer yrkesdykking langs norskekysten. Foto: Kim Nygård

- En lettelse

I dommen legges det også vekt på at dykkerne ikke har en sterk tilknytning til båten: «Fiskere og fangstmenn er knyttet til båten på en helt annen måte enn dykkere,» heter det. Og videre: «Det sentrale element ved plukking av kamskjell er selve dykkingen.»

- Det er positivt at dommen presiserer at tilknytningen mellom dykkerne og båten ikke er sterk innenfor kamskjelldykking, kommenterer Singsaas.

- Er dette en full sier for Arbeidstilsynet?

- Ja, det er en lettelse å se at dommen er i tråd med hvordan vi har tolket loven, hvordan vi har ført tilsyn og fører tilsyn videre. Den uklarheten som tingretten skapte, er borte nå. Vi håper saken stopper med det her, sier Singsaas.

Dermed må kamskjellnæringa på Frøya, i Nordland og andre steder etter alt å dømme også i årene fremover forholde seg til Arbeidstilsynet

Adresseavisen har ikke fått kontakt med de pårørende etter den døde kamskjelldykkeren, eller deres bistandsadvokat Wenche Brandstad.

Se også: Her forteller mannskapet om dødsdykket