Malvikpolitikerne har bestemt seg. Det blir ingen kommunesammenslåing. Blant innbyggerne derimot er det flertall for sammenslåing.

Malvik ligger sentralt plassert mellom Værnes og Trondheim. Innbyggerne har forholdsvis høy utdanning og god lønn. Kommunen er på mange måter delt i to mellom Hommelvik og Vikhammer. En undersøkelse kommunen har fått utført viser at det rundt Sveberg og Vikhammer er mange innflyttere som har bodd kort tid i Malvik. De jobber i Trondheim og bruker også kulturtilbudet og utelivet i byen. Rundt Hommelvik derimot er tilknytningen til Trondheim mindre.

Innbyggerne er for

Mens kommunene rundt diskuterer sammenslåing, har kommunestyret her bestemt seg for å bli stående alene. I Malvik blir det ingen folkeavstemning om kommunereformen. Det er ingen alternativer og ingenting å stemme over. Blant innbyggerne er, ifølge en undersøkelse Sentio har gjort for KS og fylkesmannen i Sør-Trøndelag, et flertall for kommunesammenslåing. 51 prosent av innbyggerne sa at de var for kommunesammenslåing. Åtte prosent av disse var for å dele kommunen. De fleste i undersøkelsen mente det var mest naturlig at Malvik blir slått sammen med Trondheim.

Har utredet nok

Ordfører Ingrid Aune (Ap) og varaordfører Ole Herman Sveian (Sp) representerer det store flertallet blant de folkevalgte i Malvik. De mener kommunen har gjort et godt arbeid med å utrede spørsmålene som regjeringen har bedt dem om. Alle norske kommuner skulle utrede om innbyggerne ville få bedre og mer effektive kommunale tjenester og bedre lokaldemokrati ved at kommunen slår seg sammen med andre kommuner eller blir stående alene.

- Vi kan ikke se at vi får bedre barnehager, skoler og eldreomsorg ved å slå oss sammen med nabokommunene, sier ordfører Ingrid Aune. Varaordfører Ole Herman Sveian er enig.

- Vitsen med å slå seg sammen må være å få bedre tilbud og tjenester til innbyggerne. Kommunen har brukt store ressurser på å utrede dette og konklusjonen er entydig, sier Sveian.

- Lokaldemokratiet fungerer

De to toppolitikerne i Malvik slår fast at lokaldemokratiet fungerer og de ser ingen grunn til å slå seg sammen med andre kommuner. Kommunen hadde 1. januar i år 13 702 innbyggere. Det er en idealstørrelse på en kommune, sier de to og viser til regjeringens ekspertutvalg.

I Malvik har kommunen vurdert å stå alene, slå seg sammen med Stjørdal og andre kommuner i Værnesregionen eller sammen med kommuner i Trondheimsregionen. Det har også vært diskutert om kommunen bør deles mellom Hommelvik og Vikhammer slik at en del ender i Stjørdal og Værnes mens Vikhammer blir en bydel i Trondheim.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Kommunesammenslåing er smittsomt

Venstre ønsket folkeavstemning

Venstrepolitiker Torgeir Anda skulle gjerne fått spørsmålet om kommunesammenslåing til folkeavstemning. Han mener flertallet i kommunestyret i Malvik har hindret innbyggerne i å si sin mening.

- Malvik blir en av svært få kommuner i Trøndelag der innbyggerne ikke får si sin mening om kommunereformen, sier Anda som sitter i formannskapet for Venstre.

- Jeg skulle ønske forhandlinger med Trondheim. Målet mitt er at velgerne i Malvik skulle få sagt sin mening i spørsmålet om kommunereformen. Hovedpoenget mitt er ikke å trekke konklusjonen om sammenslåing eller ikke.

Torgeir Anda slår fast at det viktigste er tilbudet til folket i kommunen, om kommunen får styrket kompetansen sin og sikret et levende demokrati.

Bekymret for skolebygging

- Nå bygger Malvik ny ungdomsskole i Hommelvik. Kommunen burde også bygge ny ungdomsskole og samfunnshus på Vikhamar. Det er jeg usikker på om kommunen klarer. Alle er enige om at det trengs, men det er jo ingen penger, sier Torgeir Anda. Han mener utviklingen i Malvik blir forsinket av at kommunen blir stående alene.

- Men dette ville en forhandling med Trondheim avklart, sier han.

Innbyggere for sammenslåing

På Café Rampa står innehaver Stein Hofstad og spyler husveggen i vårsola. I 20 år har han drevet kafeen midt i sentrum av Hommelvik mellom jernbanestasjonen og rådhuset. Her har Hommelvik-pensjonistene et fast bord hver dag klokka 11. Folk bruker kafeen til minnesamvær, spiser middag eller drikker kaffe her, og går på konsert. Hofstad er ikke så sikker på at kommunestyret har gjort rett når de har sagt nei til sammenslåing.

- Jeg tror ikke vi klarer å stå alene økonomisk, sier Hofstad.

- Jeg ville delt kommunen slik at Hommelvik hadde blitt en del av Stjørdal og Vikhammer en del av Trondheim.

Flere vi møter sier at de ikke har satt seg inn i spørsmålet om kommunesammenslåing. Men Karianne M.B. Bogø er ikke i tvil.

- Jeg syns kommunen skal slå seg sammen med Værnes fordi Malvik kommune sliter med økonomien. Jeg vil ikke til Trondheim fordi det sikkert vil føre til flere bomstasjoner og mer bompenger og høyere eiendomsskatt. Kommunen samarbeider jo også nå med Værnesregionen om lønn, er den klare beskjeden fra Karianne M.B. Bogø som er født og oppvokst i Malvik.

For folkeavstemning: Torgeir Anda, Venstre skulle gjerne ha sett at kommunepolitikerne hadde kommet med noen alternativer slik at folk hadde fått noe å stemme over. Foto: VEGARD EGGEN
Vil stå alene: Ordfører Ingrid Aune (Ap) og varaordfører Ole Herman Sveian (Sp) mener Malvik greier seg best alene. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Tar vårvasken: Stein Hofstad på Café Rampa tror Malvik burde deles slik at Hommelvik blir en del av Stjørdal og Vikhammer en del av Trondheim. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Ja til sammenslåing: Stein Hofstad på Café Rampa Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
På trilletur: Karianne M.B. Bogø (t.v.) syns Malvik bør bli slått sammen med Stjørdal og Værnes. Ann Kristin Schøyen Bjøringsøy (t.h.) har ikke satt seg godt nok inn i spørsmålet om kommunesammenslåing. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen