Det var ikke Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som varslet sin egen sjef om bomben. Kristiansen fortalte til Gjørv-kommisjonen at hun 22. juli i fjor var hjemme i Moss og holdt på å pakke til en forestående ferie i Spania da hun ble oppringt av en journalist som fortalte om eksplosjonen i regjeringskvartalet.

Kristiansen ringte en kollega og dro så umiddelbart til Oslo. Fredag offentliggjorde Riksarkivet referatene fra en rekke embetsmenn til 22. juli-kommisjonen.

Janne Kristiansen gikk av som PST-sjef i januar etter at hun hadde røpet informasjon om norsk etterretning i Pakistan.

Det er intervjuer med de embetsfolkene som er utnevnt av Kongen i statsråd som nå er tilgjengelige hos Riksarkivet. Kulturdepartementet har mottatt referatene og sendt dem videre til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Mange av referatene var gradert etter sikkerhetsloven. De delene som ga grunnlag for gradering, er sladdet før dokumentene er avgradert.

Riksarkivet har også sladdet taushetsbelagt informasjon og opplysninger av privat karakter.

Departementsråd og tidligere politidirektør Ingelin Killengreens forklaring til kommisjonen er blant dem som nå er frigitt. Også nylig avgått politidirektør Øystein Mæland, tidligere PST-sjef Janne Kristiansen og forsvarssjef Harald Sundes forklaringer er på Riksarkivets liste over offentliggjorte dokumenter.