Tidligere departementsråd Morten Ruud har styrt toppen av Justisdepartementet i 15 år. Ved sin side har han hatt assisterende departementsråd Hans Olav Østgaard.

Sammen med sin ekspedisjonssjef gjennom mange år Hans Olav Sjøvold, gikk justistoppene i formiddag til motangrep på kritikken som har haglet etter 22. juli.

– Svikt i kultur, holdninger og ledelse. Det er jo særlig vi i justissektoren som har fått denne kritikken mot oss. Jeg opplever at den blir veldig generell og gir liten veiledning om hva som skal bort og hva som skal komme isteden, sa Ruud da han i formiddag forklarte seg i Stortingets 22. juli-høring.

– Manglet kompetanse

Ruud gjorde det klart overfor Kontrollkomiteen at han syntes Gjørv-kommisjonen manglet nødvendig kompetanse for å gjøre en god evaluering. Han mener kommisjonen har hatt et næringslivsperspektiv når den har evaluert.

– Det er et tankekors at vurderingene som ble gjort er sammenholdt med erfaringer fra næringslivet. Kommisjonen manglet erfaring fra offentlig forvaltning. Det tok jeg opp med de, sa Ruud – som gikk i rette med de kritiske merknadene kommisjonen har hatt på han selv.

Ruud var såpas negativ til Gjørv- kommisjonen, at politikere til slutt måtte spørre ham om han ikke hadde tillit til kommisjonen.

– Jeg har full respekt og full tillit til kommisjonen. Men det var påfallende at de manglet forvaltningsrettslig kompetanse. For all del, kommisjonen har gjort en rekke interessante funn. Om jeg er enig i alle konklusjonene får bli et spørsmål for meg selv, svarte Ruud.

I rette med Frisak

Så langt i høringene har det vært strid om hvem som til syvende og sist hadde ansvaret for å følge opp at Grubbegata – gata som Anders Behring Breivik kjørte inn i med bomben – ble stengt.

Ruuds assisterende departementsråd Hans Olav Østgaard var ikke i tvil.

– Det er riktig at Justisdepartementet skulle vurdere hvilke konsekvenser dette prosjektet fikk for politiet. Men det var Statsministerens kontor påtok seg ansvaret for framdriften, sa Østgaard.

Han tilbakeviste regjeringsråd Nina Frisaks påstand om at Justisdepartementet hadde akseptert ansvaret i et møte i 2008.

Østgaard har gravd frem referatet fra dette møtet i departementets arkiv.

– Det viser seg at det ikke ble sendt ut noe referat. Men jeg har skrevet på møteinnkallelsen at dette var et statusoppdateringsmøte.  Vi oppfattet aldri at Justisdepartementet fikk noe formelt ansvar for stengningen av Grubbegata, sa Østgaard.

Detaljstyrte noe, hindret ikke

Ekspedisjonssjef Hans Sverre Sjøvold konstaterte at det nok var en del detaljstyring av Politidirektoratet og tidligere politidirektør Ingelin Killengreen.

– Men dette var politisk styrt. Jeg kan ikke se at dette var til hinder for beredskapsarbeidet hennes.

Killengreen skal til slutt ha gått av som politidirektør i protest mot manglende IKT-bevilgninger.

Ekspedisjonssjef Morten Ruud stilte seg kritisk til dette.

– Jeg er fristet til å si at det i så fall må ha vært en veldig stille protest. Det kan godt ha vært et moment for henne. Men det er vanskelig å være enig i at det var en protest, sa Morten Ruud.