I juni dømte Frostating lagmannsrett den tiltalte kvinnens eks-samboer (49) til 13 års fengsel for å ha drept Vibeche Sofie Falck Danielsen på hennes soverom i Kjøpmannsgata natt til 16. januar i fjor. Ankesaken fikk en uventet start da 49-åringen trakk skyldanken sin og erkjente drapet. Mannen forklarte deretter at det var 36-åringen som slo Falck Danielsen med øks på soverommet, slik at hun døde.

Kvinnen var i en periode siktet for drapet, men saken mot henne ble henlagt etter bevisets stilling i august fjor. Etter at eks-samboeren knyttet 36-åringen til drapet i retten, ble hun pågrepet på nytt, varetektsfengslet og deretter tiltalt for forsettlig drap og likskjending.

Hevdet hun vasket hund

Mandag får hun mulighet til å forklare seg i retten. Trolig vil straffesaken mot 36-åringen vare i tre dager.

- Hun nekter straffskyld, sier advokat Thomas Øiseth, som forsvarer kvinnen.

Da Sør-Trøndelag tingrett behandlet drapssaken mot 49-åringen møtte 36-åringen som vitne. I sin forklaring hevdet kvinnen at hun sto på badet i leiligheten i Kjøpmannsgata og vasket en hund da drapet skjedde på soverommet. Da hun var ferdig med dette, kom hun ut i leiligheten og så noe som lå på gulvet i leiligheten, forklarte hun:

- Jeg fikk sjokk. Jeg så det lå en bylt på gulvet, og fikk skikkelig dårlig magefølelse, sa kvinnen.

Ny forklaring

Denne forklaringen sto imidlertid i sterk kontrast til det 49-åringen beskrev i lagmannsretten.

- Jeg husker at det var en del knuffing mellom Vibeche og NN (navnet 36-åringen journ.anm.). Det var et basketak på soverommet og NN satt oppå Vibeche. Jeg hjalp med å holde bena hennes fast. NN hogg med øks, og hun hogg en stund. Jeg tok fra henne øksa. Jeg syntes det begynte å bli nok. Jeg så da at Vibeche var livløs. Da var det for sent, sa mannen.

I forbindelse med straffesaken mot kvinnen har politiet gjennomført nye etterforskningsskritt. Blant annet har de bygget en kopi av soverommet til Falck Danielsen i garasjen på politihuset i Trondheim. Det var i dette rommet i leiligheten i Kjøpmannsgata at drapet skjedde, fant tingretten bevist. Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes opplyser at det er gjennomført to rekonstruksjoner i det oppbygde soverommet hos politiet - en med den drapsdømte 49-åringen og en med den drapstiltalte 36-åringen.

- Tiltalte har gitt en forklaring som er visualisert gjennom en rekonstruksjon i soverommet. Hun har endret noe på sin opprinnelige forklaring, sier Soknes, uten å ville gå i detaljer.

Heller ikke Øiseth ønsker å si noe om hvor i leiligheten 36-åringen plasserer seg i sin nye beskrivelse av hva som skjedde drapsnatten.

- Hun vil gi en forklaring, men jeg kommenterer ikke i detaljene før rettssaken, sier forsvareren.

Krevde erstatning etter drapet

Etter drapet i leiligheten ble Falck Danielsen fraktet gjennom Trondheim sentrum og til Marinen i en rullestol. Der ble hun dumpet i Nidelva. Den tiltalte 36-åringen er rullestolbruker, og det var hennes elektriske rullestol som ble brukt under transporten. Hun satt oppå det innpakkede liket mens hun kjørte gjennom sentrum sammen med sin nå drapsdømte eks-samboer.

Etter at politiet først henla drapssiktelsen mot kvinnen i august i fjor, ble det også klart at hun ikke ville bli straffet for å ha vært med å frakte liket. Årsaken: Ifølge den gamle straffelovens paragraf 132 kan man straffritt fjerne spor eller motarbeide en etterforskning, hvis man gjør dette for hindre at «noen av sine nærmeste» blir utsatt for straff. I dette tilfellet var den «nærmeste» 36-åringens daværende samboer.

Kvinnens forsvarer gjorde det etter henleggelsen klart at hun kom til å kreve erstatning for uberettiget straffeforfølgning, etter at hun hadde sittet fem måneder i varetekt som siktet. Kvinnen rakk imidlertid aldri å få noen erstatning, før hun ble pågrepet og tiltalt for drap, opplyser Øiseth.

Bevisførselen i mandagens drapssak blir den samme som i rettssaken mot 49-åringen, opplyser Soknes. Det vil i alt bli ført seks vitner.

Her kan du lese alt om Vibeche-drapet.

Åsted: Slik fant politiet soverommet til drapsofferet Vibeche Sofie Falck Danielsen da de rykket ut. Det ble funnet blod flere steder, markert med piler av politiet. Det er dette rommet politiet har bygget en kopi av, slik at de har kunnet gjennomføre rekonstruksjoner før den nye straffesaken. Foto: POLITIET
Fraktet avdøde: Denne elektriske rullestolen ble brukt da avdøde Vibeche Sofie Falck Danielsen ble fraktet til Marinen og dumpet i Nidelva. 36-åringen som satt oppå det innpakkede liket mens hun kjørte gjennom Trondheim sentrum er nå tiltalt for drap og møter i retten mandag. Foto: POLITIET
Funnet i elva. Fem dager etter at Vibeche Sofie Falck Danielsen (48) (bildet) forsvant fra leiligheten i Kjøpmannsgate ble hun funnet død i Nidelva. Foto: Adresseavisen