Allerede før de historiske vedtakene var fattet på Stiklestad, onsdag kl 11.45, var det store samtaleemnet i korridorene: Hvem blir sjefen i den nye, store regionen? Det fortsatte utover kvelden blant de festpyntede, middagsklare menneskene i kultursenteret, mens den klassiske musikken fylte øregangene.

Uhygge på bryllupsreisen

Fylkesrådsleder i nord, Anne Marit Mevassvik og fylkesordfører i sør, Tore O. Sandvik, gikk rundt på Stiklestad som et nyvidd ektepar etter det historiske vedtaket. Men saken er at bryllupsreisen langt fra vil bli en harmonisk affære. I kulissene har dragkampen mellom "ektefellene" om hvem som skal bli ny fylkesordfører etter 1. januar 2018, startet.

Mange har antatt at i og med at Mevassvik skal lede arbeidet fram mot den formelle sammenslåingen, så vil hun overta roret. Men dette er langt fra sikkert. Tvert imot er det lite som tyder på at sørtrønder Tore O. Sandvik har tenkt å gi fra seg det han har drømt om og kjempet for siden før han tiltrådte som fylkesordfører i 2003.

- Det som er helt sikkert er at det blir enten Tore eller Anne Marit, sier en rekke kilder i Ap om den interne maktkampen.

Ap har satt sammen et utvalg som skal komme med sin innstilling til hvem som skal bli partiets frontfigur. Dette er nemlig ikke noe de har blitt enige om på forhånd.

Klar, ferdig, maktkamp

- Det vil være naivt å tro at det ikke blir en maktkamp nå. Ikke bare i Ap om fylkesordførerposisjonen, men også i andre partier om andre posisjoner, understreker en sentral Ap-kilde.

- Ser du for deg noen av de to som komiteleder? Begge vil være sjefen i det nye fylket, sier en sentral kilde.

Anne Marit Mevassvik har kun sittet siden 2013. Tore O. Sandvik har brukt et langt politisk liv til å bygge seg en sterk posisjon, også nasjonalt. Derfor er han regnet som en sterkere kandidat. Men hun representerer framtida, og det var flere kilder som uttrykte irritasjon over at det blir regnet som "opp og avgjort" at det er Tore O. Sandvik som skal få bli første høvding i Trøndelag. Like fullt: Blant de mange kildene Adresseavisen snakket med onsdag, mente de fleste at valget til slutt ville ende med Tore O. Sandvik.

- Det naturlige er at Tore blir fylkesordfører. Men de er beintøffe disse nordtrønderne, sier fylkestingsrepresentant for SV, Knut Fagerbakke - og legger raskt til:

- Unnskyld, ikke nordtrønderne, trønderne fra nord, smiler han.

- Naturlig at Sp får makt

Fagerbakke er tydelig på at han ønsker at Senterpartiet nå går inn i posisjon i det samlede fylket. Senterpartiet i Nord-Trøndelag er som kjent i opposisjon, og stemningen mellom Ap og Sp i nord er og har vært svært anstrengt. I sør er det helt motsatt. Der sitter de to partiene og styrer harmonisk sammen, med Gunn Iversen Stokke som fylkesvaraordfører.

- Jeg synes det er helt naturlig at Senterpartiet blir et posisjonsparti i det nye Trøndelag, sier Stokke og føyer til:

- Det er nok slik det blir.

Hennes makker i nord, den som hardest av alle har kjempet mot en sammenslåing, Tomas Iver Hallem, er ikke like tydelig, bare nesten.

- Vi har lenge sagt at vi ønsker et samarbeid med Ap.

- Er det ikke et paradoks at det er sammenslåingen som dere har kjempet mest innbitt mot som kan føre Sp i Nord-Trøndelag i posisjon?

- Det kan bli et paradoks, medgir Hallem og føyer til.

- Vi vil være i posisjon, vi vil styre Trøndelag. Sp er et parti for hele Trøndelag fra Leka til Oppdal.

LES OGSÅ: - Ap danser etter Sanners Høyre-pipe

Vil Høyre vrakes?

Hva som skjer med Høyre er også uvisst. I Nord-Trøndelag er Høyre i posisjon, i Sør-Trøndelag i opposisjon.

- Nå begynner spillet om hvem som skal sitte i posisjon - og det kommer til å vare helt til valget i 2019. Utfordringen til Høyre og Sp er at vi sitter i både posisjon og opposisjon i dagens to fylkesting. Begge partier snakker derfor nå med andre for å komme i posisjon. Dersom Sp skal komme seg i posisjon, vil de åpenbart prøve å sette Høyre på sidelinja, mener en Høyre-kilde fra sør - som også vil i posisjon.

-Fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik kommenterer maktkampen slik:

- Er du den nye fylkesordføreren i et sammenslått Trøndelag?

- Det er det i hvert fall ikke jeg som bestemmer! Nå er jeg opptatt av en grundig og tverrpolitisk prosess fram mot 1.januar 2018. Så vil det nye fylkestinget velge en fylkesordfører i oktober 2017

- Men du kan tenke deg jobben?

- Jeg har sagt at jeg har vært en del av den politiske ledelsen i Nord-Trøndelag, og jeg vil også gjerne være en del av den politiske ledelsen i et samlet fylke.

Tore O. Sandvik er ikke veldig meddelsom om kampen:

- Det er ikke tema nå, svarer han bare.

Ap vil ha interesse av å samle flest mulig partier bak seg i det nye fylket - i en såkalt felles dugnad. Nord Trøndelag Ap har ikke lyst å vrake Høyre. Ap i nord er ikke særlig glad i Sp i nord, men sørtrønderne vil ønske å ha Sp med.

De drømmer begge om å bli Trøndelags første høvding. Foto: Leif Arne Holme