- Vi ble oppfordret av ordføreren til å vurdere om vi ville fortsette med varaordfører. Etter hvert som dagene har gått har tanken modnet seg, og Ola føler seg tryggere på oppdraget. Gruppa stiller seg fullt og helt bak dette, sier Opoku.

Vil ikke bekrefte

Mandag møtes gruppelederne i storkoalisjonen i Trondheim for å diskutere hvem som skal være varaordfører Hilde Opokus permisjon. Hvis det ikke skjer noe helt uventet de siste timene før møte, inntar Renolen rollen som varaordfører. Det endelige vedtaket skjer under bystyremøte 31. august.

Selv vil ikke Renolen svare ja eller nei om han overtar, men sier Opokus beskrivelse er rett.

- Men jeg vil ikke kommentere om jeg blir eller ikke fordi vi skal ha et møte mandag. Det er der vi skal ta diskusjonen, sier han.

Til Ghana

For én drøy uke siden ble det kjent at Opoku søker permisjon i ett år for å bli spesialrådgiver for FNs bærekraftsmål i Ghana.

Samtidig ble det klart at Ola Lund Renolen fyller MDGs plass i formannskapet, og at partier var villig til å la et annet parti få varaordføreren. Noe Lund Renolen var enig i.

- Hvis noen insisterer på at jeg skal ta rollen så ville det gått. Men jeg er mer komfortabel som vanlig formannskapsmedlem. Det er for ett år, og det er en krevende jobb, sa Renolen for en drøy uke siden.

Fordeler og ulemper

Nå, en drøy uke etter, er imidlertid tonen en annen. Etter møter med både ordfører Rita Ottervik og partikolleger ble Renolen og partiet mer og mer klar for fortsatt inneha varaordfører-rollen.

- Vi har veid fordeler mot ulemper. Hvilke posisjoner kan man ha for å få god politikkutvikling og hvilke som gir mest synlighet, men hvor man binder seg litt opp. Det er det diskusjonene har gått i. Gi og ta, sier Renolen.

Opoku føler seg trygg på at Renolen kan ta varaordfører-rollen.

- Han vet han har hele MDG-gruppa bak seg, og at det er et lag han representerer. Jeg og vi forventer også at ordføreren bidrar slik at det blir best mulig for hele kommunen, sier hun.

Klar SV-holdning

SV-gruppeleder Ottar Michelsen bekrefter at han denne uken har snakket med ordfører Ottervik om prosessen, men vil ikke si konkret hva som ble utvekslet.

- Det er et møte mandag, og det er mest ryddig å vente til da før vi sier noe mer, sier han.

foto
SVs Ottar Michelsen

Samtidig er det verdt å nevne at SV har hatt en klar holdning på at det nest største partiet i utgangspunktet skal ha varaordføreren, akkurat som SV hadde de 12 årene før MDG ble nest størst i valget for to år siden.

Fire kjemper om å bli varaordfører i Trondheim

Lykke er fortsatt klar

Både Venstres gruppeleder Jon Gunnes og KrFs gruppeleder Geirmund Lykke sier nei på spørsmål om det har vært dialog med ordføreren om temaet.

Gunnes vil ikke kommentere saken videre fordi han fullt og helt konsentrerer seg om å vinne plass på Stortinget. Lykke sa samme dag som Opokus permisjonssøknad ble kjent at han er klar for å bli varaordfører hvis det ønskes. Han gjentok det samme fredag.

- Jeg har ikke endret standpunkt, og stiller meg til disposisjon. Men vi er et lite parti, så jeg tar ikke noe for gitt, sier han.

foto
Geirmund Lykke (Krf) og Venstres Jon Gunnes (til venstre) Foto: Sebastian S. Bjerkvik, Adresseavisen

Vil ikke peke på noen

Ordføreren sier det første møte om saken er mandag, og at det ikke er klart hvem som blir hennes stedfortreder.

- Vi har ikke hatt tid til å treffes, så det er først nå vi samles for en diskusjon.

- Men det skal vel mye til for at det ikke blir Ola Lund Renolen?

- Det vil jeg ikke kommentere. Vi har ikke tatt runden med de ulike partiene, og trenger vi mer tid etter i morgen har vi det frem til den 30. august, sier hun.

- Ønsker du Ola Lund Renolen som varaordfører?

- Jeg ønsker ikke å peke på noen. Det er mange gode kandidater, sier hun til Adresseavisen.

foto
Hilde Opoku og Rita Ottervik fotografert sammen tidligere i sommer.