– Jeg har ikke hatt sånn suksess før vet du, sier fastlege Torkel Mohn og gir Aashild Strømme en god klem.

På dagen vanket det hilsener både fra kong Harald og trondheimsordfører Rita Ottervik. Men besøket av fastlegen gjennom snart 20 år var prikken over i-en.

– Det er sikkert ti år siden jeg sa at jeg ville komme i 100-årsdagen hennes. Men bare hvis jeg fikk marsipankake, forteller Mohn og ler.

Og slik ble det torsdag.

Moren døde da hun var 1,5 år

– Dere er veldig snille. Dere er liksom mine venner, alle sammen! sier jubilanten.

Glad jubilant: Aashild Strømme gledet seg stort over all oppmerksomheten på 100 årsdagen torsdag 19. oktober.

Hun smiler og ser utover bordet hvor beboerne fra avdelingene avdelingene «Maud» og «Haakon» på Dragvoll helse- og velferdssenter har samlet seg til en liten førfest før hun skal ned i førsteetasje hvor 50 gjester venter i Storstua på sykehjemmet.

Aashild Strømme ble født 19. oktober 1917 på en storgård i Skage i Namdalen i en søskenflokk på 12. Faren var fylkesagronom i Nord-Trøndelag. Men moren døde i barsel da Aashild var bare 1,5 år. Hun og en bror måtte bo hos besteforeldre i Stjørna i Bjugn. Hun flyttet etter hvert til Trondheim og tok utdanning som sykepleier gjennom Røde Kors. Siden bodde hun i både Trondheim og Kristiansund. Torsdag ble hun feiret av tre barn, seks barnebarn og elleve oldebarn.

– Hvordan har du greid å bli så gammel og sprek?

– Nei da, jeg er ikke det, jeg er bare gammel, sier hun og ler.

– Men du har levd et sunt liv?

– Jada, jeg har det.  Og jeg har hatt en snill mann. Men han er dessverre død.

Ektemannen Odd døde i 2014. Før hun kom til Dragvoll har hun bodd hjemme i leilighet i Bergheim terrasse.

Kakefest: Aashild Strømme hadde lovt fastlegen marsipankake på 100-årsdagen. Torsdag sto den på bordet.

Roser sykehjemmet

Barna Hallvard (68), Unni (65) og Arne (63) synes det er stas å ha en 100-åring i familien.

– Vi har hatt en mistanke om det lenge, hun har vært vital og sprek, forteller Hallvard, som også roser personalet ved senteret for å legge til rette for bursdagsfeiringen på beste vis.

– Jeg har i hvert fall slått min siste vits om folk som jobber i kommunen. Hun her stilte opp i går på egen fritid og sørget for at vi fikk et så fint arrangement i dag. Er det ikke fantastisk? spør Hallvard Rømme og nikker bort til sykepleier Nina Kristin Sletvold:

– Det er kjempekoselig og en stor glede å få være med på. Jeg har aldri vært med på en 100-årsdag før, sier sykepleieren.

God stemning: Sykepleier Nina Kristin Sletvold syntes det var stor stas med en 100-årsjubilant på huset. Aashild Strømme har ikke bodd lenge på Dragvoll helse- og velferdssenter men de har allerede fått en god tone seg i mellom.

– Lett å være med sånne folk

Fastlege Torkel Mohn forteller om en pasient som alltid har vært lett i humøret og løsningsorientert.

– Hun har hatt litt plager opp gjennom, men jeg har sagt at «ja ja, med litt livsgnist og pågangsmot så klarer du det. Du er jo ikke 90 når du er 90 du, du er 75. Så sånn sett kan du bli 100». Hun trodde ikke noe på det, men hun har husket den setningen hele veien. Jeg sier jo av og til mye rart til folk som er åpne for det, men jeg har aldri opplevd dette, sier legen, og fortsetter:

– Det er artig å treffe folk som er litt oppi åra og som er opptatt av det som er i orden, og ikke det som er gæli.Det kan vi alle lære litt av. Og det er lett å være med folk som har den livsanskuelsen, sier Mohn som jobber ved Gløshaugen legesenter.

Han holder lenge i hånda til jubilanten. Hun ser nøye på ham.

Fastlege Torkel Mohn trives i selskap med Aashild Strømme. Torsdag 19. oktober stilte han opp på 100-årsdagen hennes.

– Synes du jeg er blitt eldre? spør Mohn.

– Ja, du er blitt mer voksen! svarer Strømme.

– Jeg regner ikke med å bli så voksen som deg, men jeg skal prøve, sier fastlegen.

Sykepleier Nina Kristin Sletvold og de andre ansatte serverte kremkake til Aashild Strømme og de andre beboerne på avdelingene «Maud» og «Haakon» på Dragvoll helse- og velferdssenter.