Sentrum politistasjon opplever massiv pågang for pass, allerede i februar. Det er knapt mulig å finne ledige passtimer på de 60 dagene som blir lagt ut på nettsidene. Dessverre er det mange som utnytter muligheten som ligger i forhåndsbestilte passtimer.

- Vi opplever at det er mange personer som garderer seg ved å bestille passtime ved flere driftsenheter samtidig. Enkelte dager kan det være mellom åtte og tolv personer som ikke møter til avtalt tid. Slik skal det ikke være. Det går ut over andre kunder, sier avdelingsdirektør Siw Hind ved felles enhet utlending og forvaltning ved Trøndelag politidistrikt.

Familien fra Trondheim skal til København i slutten av februar. Neste ledige passtime er i april

- Kom rett inn

Passkunde Halvor Fosseide har opplevd nøyaktig det Hind beskriver. I fjor skulle han skaffe seg pass og gikk derfor på nettsiden for å bestille time.

- Jeg bor i Klæbu og det nærmeste kontoret var Heimdal politistasjon. Der var det fullt. Så var det noen som foreslo at jeg skulle dra til Orkdal. Jeg bestilte en time i 14-tida, men fordi jeg hadde god tid reiste jeg til Orkdal og Agdenes lensmannskontor noen timer tidligere for å undersøke situasjonen, forteller Fosseide.

- Jeg kom rett inn! Kvinnen i skranken sa bare: «Det ordner vi med en gang». Hun fortalte at det ikke hadde vært folk innom i det hele tatt, selv om det var mange som hadde booket passtime, forklarer Fosseide.

Halvor Fosseide mener det er veldig synd at folk bestiller for mange passtimer. Han har selv opplevd å komme til en lensmannskontor hvor det hadde vært fire-fem personer som ikke kom til sin avtalte passtime.

LES OGSÅ: Satte opp passtimer eksklusivt for folk fra Selbu og Tydal

- 300 kroner i gebyr

Han har en klar idé om hvordan man kan få bukt med problemet.

- Innfør et gebyr til alle som ikke møter opp til passtimen sin. 300 kroner for eksempel. Da har man luket bort det tullet der. Det er en skam at man ikke får orden på dette, mener Fosseide.

Han mener det må svi i lommeboka for at folk skal forstå alvoret. Han synes også det bør koste skjorta for nødpass.

- Det skaper problemer for oss som må bruke pass i arbeidslivet, sier han.

LES OGSÅ: I Trondheim må du vente halvannen måned på nytt pass. I Oslo får du time på dagen

- Finnes ikke hjemmel

Avdelingsdirektør Siw Hind forstår frustrasjonen godt, men noe gebyr er ikke aktuelt. Det finnes ikke hjemmel for å bøtelegge folk som ikke møter opp til passtime.

- Det er kjedelig når folk ikke møter opp. Det skjer hver dag at noen ikke møter til time. Dette går ut over de andre kundene som må ha pass innen kort tid og som da får problemer med å skaffe seg time.

Hun forteller at de har vært i kontakt med leverandør av systemet for å undersøke muligheten for å hindre dobbeltbestilling.

- Da vil det ikke være mulig å gardere seg med flere timer på flere steder. Vi avventer svar, sier hun. Allerede i fjor så man tendensen til at folk booket timer over en lav sko.

Avdelingsdirektør Siw Hind ved felles enhet utlending og forvaltning ved Trøndelag politidistrikt opplyser at det ikke er mulig å bøtelegge folk som ikke kommer til passtimen sin.

Husker du denne fra i fjor: Politiet vil holde kveldsåpent for å fjerne passkøene

Gidder ikke å avbestille

- Hva er årsaken til at det er uvanlig mange som bestiller passtime nå?

- Det kan være at befolkningen reiser mer og er mer bevisst på betydningen av pass og passets gyldighetstid. Det er kanskje flere som velger å følge råd politiet har formidlet i flere år, om å være ute i god tid for å bestille pass utenom pass-sesongen, sier hun, men legger til at det blir en kvalifisert gjetning.

- Vi vet ikke sikkert hvorfor pågangen av kunder har startet allerede, sier hun.

- Er det mulig å avbestille timene man ikke bruker?

- Ja, det er fullt mulig, men vi ser at mange kunder dessverre ikke gjør det. Dersom man ønsker å endre time, gå inn på politi.no og velg passkontor der timen er bestilt. Her følger du anvisningene, forklarer Hind.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter

Halvor Fosseide mener det er veldig synd at folk bestiller for mange passtimer. Han har selv opplevd å komme til en lensmannskontor hvor det hadde vært fire-fem personer som ikke kom til sin avtalte passtime. Foto: privat