I dag er 73 år gamle Jose Merino pensjonist i Neuquen i Argentina. Det er den største byen i Patagonia-distriktet. Men i 1980 kom Jose til Norge - først som turist, deretter som arbeidssøker.

- Jeg hadde fått stipend for å studere i Europa, og fikk en jobb ved den vegetariske restauranten, Kilden i Fjordgata i Trondheim. Deretter havnet jeg hos Frati pizzeria, forteller Jose.

Han bestemte seg for å lære seg norsk, og han fikk etter hvert jobb hos flyktningtjenesten i Trondheim kommune. Da hadde han også bosatt seg i Biskop Sigurds gate på Lademoen.

- Jeg ble kjæreste med en kvinne fra Peru, som også bodde i Trondheim. I 1986 kom min datter Bente Maria til verden, opplyser Jose.

Savner vakre damer og RBK

Etter 17 år i Trondheim dro han tilbake til Patagonia i Argentina. Da fikk han et jobbtilbud han ikke kunne takke nei til. Han ble lektor ved Universidad del Comahue i Neuquen. Nå bruker Jose pensjonisttilværelsen til å dyrke litteraturinteressen, og han har nylig fått en pris i en litteraturkonkurranse. Han bor i en leilighet i Neuquen, men har også en fritidseiendom på landet.

- Hva savner du mest fra Trøndelag?

- Ro og orden. Sikkerhet og stillhet. Høflige folk og pene damer, svarer Jose bestemt.

Også savner han fotballklubben Rosenborg. Nabobyen til Neuquen har et lag i tredjedivisjon. Men selv om Jose brukte å være fast gjest på Lerkendal, så er ikke det tilfellet i Argentina.

- Jeg vil alltid være Rosenborg-tilhenger. Jeg er skeptisk til å sitte på tribunene i Argentina fordi folk er mer gale her. I Norge er det mer siviliserte former, sier han.

Delaktig i miljøgate

Noen ganger får han sett sitt elskede RBK på tv når det er Europa-cup-kvalifiseringer.

- I Argentina er det ren galskap. Det kan bryte ut slåsskamper mellom fotballsupporterne. Nei, jeg foretrekker å se fotball på tv da, konkluderer Jose.

Hvert år besøker han familie og venner i Trondheim. Da er det spesielt datteren Bente Maria og barnebarnet Mira som står i fokus. I 2017 fikk han endelig se resultatet av noe han selv hadde bidratt med å utvikle, nemlig miljøgata i Innherredsveien. På 90-tallet var Jose delaktig i TON-prosjektet i miljøavdelingen i Trondheim kommune. TON sto for trafikk, oppvekst og nærmiljø.

- Allerede den gang snakket vi om at biltrafikken skulle i en tunnel og vi så for oss sykkelveier, bredere fortau og parkområder. Da jeg reiste tilbake til Argentina forsøkte jeg å lansere samme idé, men folk så på meg som om jeg var fra en annen planet, gjenforteller Jose.

- Ingen korrupsjon

Det er noe av det han synes er mest positivt med Norge. Slike prosesser tar ikke så forbasket lang tid.

- Det er ingen korrupsjon. I Argentina kan sånne prosjekter ta evigheter. Hvis det tar lang tid i Norge, så er det på grunn av byråkrati, mener Jose.

Grillkonge: Asado er navnet på en grillteknikk hvor man helsteker dyr ved hjelp av et roterende stativ over glør.

Etter å ha flyttet fra Trøndelag og bodd i Argentina i nesten 20 år, kan han fortelle hvordan han ser på det norske samfunnet i dag.

- Jeg beundrer Norge. Det er et herlig land med alle fordelene man kan forvente av et sivilisert samfunn. Men de siste årene har jeg sett en tendens som jeg bare kaller «the american way of life». Det betyr en forbrukermentalitet hvor alt er en orgie i kjøp, kjøp, kjøp. Det blir et materialistisk samfunn av sånn tankegang, og det er farlig, mener Jose.

Nå sitter han og skriver på flere noveller som omhandler det nåværende hjemlandet.

- Det er en slags magisk realisme i tekstene. Det er en bitter kritikk av kaos-samfunnet vi lever i, sier han.

- Fantastisk klima

Men det som derimot er sikkert er at Argentina er et meget vakkert land, som kan by på fantastiske naturopplevelser.

- Jeg forsøker å reise en del, men Argentina er stort, så det tar sin tid å komme rundt. Neuquen ligner på Bergen i størrelse, og minner også om Stavanger siden det er en oljeby, forklarer Jose.

Julefeiring: Jose er ofte i Trondheim for å besøke datteren Bente Maria og barnebarnet Mira. Dette er fra julefeiringen i 2017.

Klimaet derimot, det er noe helt annet enn de to norske vestlandsbyene.

- Det er fantastisk klima som ligner på California eller Spania. Det er kun noen få dager med snø om vinteren, forteller Jose.

Har norske fiskesluker

Likevel mener Jose at Trondheim er en bedre by enn Neuquen - på mange måter.

- Det er ikke samme intensitet her som i Trøndelag. Trondheim er et kultursenter og en studentby, det minner meg om Boston i USA.

Datter på besøk: Bente Maria bor fremdeles i Trondheim, men har vært på besøk hos sin far, Jose, i Argentina.

Når han ikke er opptatt med å skrive, så bruker Jose forholdsvis store deler av fritiden til fiske. Og fiskeutstyret er selvfølgelig norsk.

- Jeg fisker i Andesfjellene. De ligner på elvene i Norge. I Trøndelag brukte jeg å fiske både ørret og laks. Hver gang jeg reiser til Norge, så kjøper jeg fiskeutstyr og tar med tilbake. Jeg sparer mye penger på psykolog, mener Jose.

- Fisking får deg til å slappe av, og du tenker ikke på noe annet, sier han.

Har du eller noen du kjenner forlatt Trøndelag? Fortell oss om det.

Fortell oss om det! Bruk epost: camilla.kilnes@adresseavisen.no

Les om flere trøndere i verden:

Maria får tiden til å fly med triatlon i Singapore

Da det sa pang på Instagram flyttet Tomas til andre siden av jorden

Vebjørn flyttet til by med eget isbjørn-politi

Tina driver neglesalong og restaurant på Kreta

Roger kan takke en koreansk monsun for at han er gift

Tanken på å jobbe 8 til 16 hver dag fikk Berit til å si opp jobben

Ida satt med ny bil og bolig. Så forsvant jobben i Trondheim

Helene fra Byåsen betaler for å få lov til å hjelpe fattige og syke

Fulgte vindrømmen - så holdt flammene på å ødelegge alt

Ellen har alltid såpebobler med seg på tur i Madagaskar

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter