- Veldig hyggelig at private kilder støtter forskning vår, sier professor Menno Witter.

Ennå er forskningen på Alzheimers sykdom en beskjeden del av virksomheten ved Kavli-instituttet, men den vil øke i tiden fremover.

Tildelingen fra Olav Thon Stiftelsen til Azheimer-forskning er totalt 10 millioner over fire år fordelt på Kavli-instituttet ved NTNU, et fagmiljø ved Lunds Universitet og University of Eastern Finland.

Ser på starten for plakk

Witter og Kentros har oppdaget at noen celler i hjernen som settes i sammenheng med dannelsen av plakk (amyloid beta) hos Alzheimer-pasienter, på et tidlig stadium også har sammenheng med et annet peptid kalt reelin. Forskerne tror at disse ulike molekylene samhandler, men at det skjer et eller annet som får dem til å slå seg sammen. Dette fører til at de ikke utfører sine vanlige oppgaver og begynner å lage nye proteiner. Kanskje kan dette være med på å forklare forstadiet til dannelsen av plakk og starten på Alzheimers sykdom.

Manipulerer cellene

Witter og Kentros skal få celler som normalt produserer reelin til å «dempe seg» og manipulere andre hjerneceller til å begynne å produsere reelin. Forskerne ønsker å se hvordan disse to tilnærmingene påvirker produksjonen av plakk.