foto
  • Flatemål: 3220 kvadratkilometer

  • Innbyggere: 25 372

  • Kommuner i dag: Ørland, Bjugn, Åfjord, Roan, Osen (kan velge å gå nordover), Rissa og Leksvik (som slår seg sammen i 2018).

Hva kan du egentlig om kommunesammenslåing? Test kunnskapene dine her.

2016 har ikke manglet på forsøk på sammenslåing, men Fosen-floka er fremdeles uløst og full av forviklinger. Fylkesmannen vurderer å be Stortinget om å slå sammen hele Fosen fra 2020.

Fosen kommune blir i flatemål langt større enn Vestfold fylke og nesten like stort som Østfold. Kommunen kommer på topp-20-lista når det gjelder antall innbyggere.

- Utopisk, sier Åfjord-ordfører Vibeke Stjern om å slå sammen alle Fosen-kommunene fra 1. januar 2020. Ingen ordførere Adresseavisen har snakket med, tror det er mulig å samle hele Fosen til én kommune fra 2020.

Vanskelige nabosammenslåinger

Fylkesmannen vurderer å foreslå at Stortinget slår sammen Fosen til én kommune allerede fra 1. januar 2020. Fylkesmann Brit Skjelbred kaller nabosammenslåinger for mellomløsninger. Disse mellomløsningene har også vist seg å være vanskelig å få til.

I sin tilleggstilråding som kom fredag, skriver Fylkesmannen at ingen kommuner på Fosen bør

stå alene.

  • Osen kan velge om kommunen skal slå seg sammen med Fosen eller gå nordover til Namsos.

  • Ørland, Bjugn, Åfjord og Roan må finne noen å slå seg sammen med.

  • Rissa og Leksvik har allerede vedtatt sammenslåing fra 2018.

- En sammenslåing av hele Fosen til én kommune allerede i 2020 er vanskelig på grunn av Rissa og Leksvik, sier fylkesmann Brit Skjelbred. De to slår seg sammen til Indre Fosen kommune fra 1. januar 2018.

Forviklingene på Fosen

Osen har vedtak om å fortsette alene. Åfjord og Roan har gjensidige vedtak om å slå seg sammen, men det ble vanskelig da Bjugn gjerne ville bli med etter at Ørland sa nei til Bjugn. Åfjord har nå både et sammenslåingsvedtak med Roan og en intensjonsavtale med Bjugn. Roan har kommunestyrevedtak på at de ikke vil slå seg sammen med Bjugn. Ørland har på nytt invitert Bjugn til samtaler.

Fylkesmann Brit Skjelbred er redd for at denne prosessen kan gjøre det vanskeligere å nå det endelige målet med en kommune på Fosen.

- Det er vanskelig og tungt å gå gjennom to slike prosesser på kort tid, fortsetter hun. Fylkesmannen understreker at hun ikke har bestemt seg for hva hun kommer til å foreslå.

- Vi må tenke oss veldig godt om. På sikt er én kommune på Fosen den beste løsningen. Spørsmålet er på hvilken måte vi kommer fram til målet. Jeg håper inderlig at de selv kommer fram til enighet om mellomløsninger, sier Brit Skjelbred.

Utopi

Fosen-kommunene har fått utvidet frist ut januar med å finne seg en partner. Åfjord tøyer fristen lengst mulig og skal behandle spørsmålet i kommunestyret 31. januar.

- Én kommune på Fosen fra 2020 er en utopi, sier Vibeke Stjern (Ap) som er ordfører i Åfjord.

- 2025 er snart. Jeg tror det også er for tidlig for en storkommune på Fosen. Jeg er lei av dette heftige tidspresset. Vi må få ta tida til hjelp for å finne de beste løsningene. Det er en vanvittig stor jobb som skal gjøres for å slå sammen kommunene.

Det er stor enighet blant ordførerne på Fosen om at det er en god idé å slå sammen alle kommunene på Fosen til én – på sikt, men ikke nå.

LES MER OM KOMMUNEREFORMEN HER

Problemet Osen

Lengst i nord på Fosen mener ordfører John Einar Høvik (Ap) i Osen at Fylkesmannens innstilling er en form for tvang når kommunen hans får beskjed om at Osen ikke kan stå alene. Han har nettopp vært i kontakt med ordføreren i nabokommunen Flatanger. Fylkesmannen i Nord-Trøndelag godtar at Flatanger blir stående alene.

- Jeg er forundret over at fylkesmennene håndterer kommunereformen så ulikt, sier Osen-ordfører John Einar Høvik.

Spørsmålet om sammenslåing blir luftet på nytt i kommunestyret onsdag denne uka. Høvik understreker at Osen ønsker å stå alene selv om de har vært klar over at Fylkesmannen ønsker sammenslåing på sikt. Nå risikerer Osen å måtte velge mellom Namsos på den ene siden eller Fosen i løpet av januar for å unngå tvangssammenslåing.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Inge Ryan feiger ut

foto
Én Fosen kommune: Fylkesmann Brit Skjelbred vil ha en kommune på Fosen. Nå vurderer hun å be Stortinget gjøre vedtak om det allerede fra 2020.
foto
- Én kommune på Fosen fra 2020 er en utopi, sier ordfører Vibeke Stjern (Ap) i Åfjord.