– Her er det er ikke noen forskjell på om de kjører scooter eller Harley, jeg prøver å hjelpe dem som kommer uansett.

I et verkstedslokale som lukter av fersk gummi står dekk-kongen i Meldal, Helge Ringli, og forteller om sine 30 år i dekkbransjen. Selv om han også selger bildekk, er det MC-dekk som er spesialiteten.

– Jeg har det største utvalget av motorsykkeldekk i hele landet. Folk kommer helt fra Kristiansund og Røros for å handle rett dimensjon hos meg. Du skal lete en god stund for å finne et dekk jeg ikke har, humrer Ringli.

Gruvearbeider og trailersjåfør

Før jobbet han et par år i gruven på Løkken Verk mens han drev dekksenteret. 16 timers arbeidsdager var ikke uvanlig, men så ble gruven nedlagt i 1987.

– Jeg kjørte maskiner og gjorde alle mulig jobber neddi der, jeg ble som en potet til slutt. Så sank prisen på kobber til ni kroner kiloen og vi trengte 11 kroner for å drive videre. Du trenger ikke være noe matematisk geni for å skjønne at det ikke gikk.

Gruvetradisjonene står sterkt fortsatt sterkt i Meldal, og folk i kommunen er ikke redd for å ta i et tak.

– Ferie er et fremmedord for oss som driver for seg selv, vet du. Er jeg borte en uke blir det nesten opprådd i dalføret. Jeg har nesten ikke tid til matpause, jeg sitter på dekk og spiser halve brødskiva før telefonen ringer, flirer Ringli

Etter nedleggelsen begynte Helge Ringli som trailersjåfør. Det gjorde han i fem år mens han drev Ringli dekksenter ved siden av. Overalt rundt oss er det stablet dekk av alle typer nesten helt opp til taket.

– Jeg har et godt forhold til MC-folket og jeg har leveringsavtale med de lokale klubbene og Norsk Motorcykkel Union (NMU). Særlig Skålåbøtta MC er trivelige karer. Det spiller ingen rolle for meg om du kjører med vest eller ikke, forteller 62 åringen.

Datanerder

Ringli forteller om sin kjærlighet for motorsykler. Selv har han fem stykker og et par veterantraktorer han mekker på, så han har nok å henge fingrene i. De moderne motorsyklene er han derimot ingen stor tilhenger av.

– De nye syklene er kun for datanerder. Da kobler man jo bare opp en svær kabel og sitter og glaner på en PC-skjerm, humrer Ringli.

Hans egen favoritt er en Kawazaki GPZ 1100 han har hatt siden 1994. Han eier også blant annet en DKW fra 1939 han mekker en del på.

– Jeg prøver å kjøre som folk. I forrige uke skaffet jeg meg en Harley Davidson V-Rod, så nå lurer jeg på om den kan bli favoritten, forteller Ringli mens han myser ut i verkstedslokalet.

Politisk engasjert

Ringli sitter i kommunestyret og formannskapet for Fremskrittspartiet, og han er tidligere varaordfører i Meldal kommune.

Hvilke ambisjoner har du som politiker da?

– Det er opp til velgerne det. Jeg var for kommunesammenslåingen med Orkdal da, det tror jeg blir bra, sier Ringli.

Telefonen ringer og han tørker fingrene på den blå kjeledressen. Det er en som er på utkikk etter motorsykkeldekk.

– Ja du får komme innom da, så har jeg de nok liggende her et sted, opplyser han kunden om.

Pensjonisttilværelsen

Om fem år skal Helge Ringli bli pensjonist. Det er en tilværelse han er litt skeptisk til.

– Lediggang er roten til alt ondt. Noe må jeg vel finne på, men jeg tar med meg den MC-løfteren der hjem. Den er helt ny.

Sommerpatruljen traff den tidligere gruvearbeideren Helge Ringli i dekksenteret hans på Løkken Verk. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen