Fra Lille Skansen i Ila til Land & Strand på Grilstad har det vært fullt av folk og vanskelig å få sitteplass de siste dagene.

- Nå skal jeg bruke joggesko, tenkte Julie Borge Blystad da hun så finværet.

- For en fin dag. Vi må utnytte den til fulle, tenkte Fanny Hermundsdottir.

Sol, stipend og sesongdebut

Og når stipendiet i tillegg kom inn på konto rett før helga, var det en ypperlig anledning til å sesongdebutere på utekafé.

- Det er god stemning, mye soltid og her kan vi sitte ute når vi er inne, sier Julie Borge Blystad om valget av Barmuda på Solsiden. Hun studerer psykologi og Fanny Hermundsdottir er i ferd med å avslutte sivilingeniørstudiet. De går vanligvis på Samfundet der det er mer studentvennlige priser. Solskinnet gjør at det frister mest å sitte ute.

- Må utnytte finværet

- Dagslys gjør noe med hjernen, sier psykologistudenten. Begge snakker om å feire våren, være ute og nyte sol og frisk luft. De satser på at finværet holder seg lenge, eller:

- Det er bare å utnytte finværet når det er her. Det gjelder å hive seg rundt, sier den nesten ferdige sivilingeniøren.

God stemning, sol og stipend på konto: Alt ligger til rette for en tur på byen for Julie Borge Blystad (t.v.) og Fanny Hermundsdottir.

- Jaaaaa, sier daglig leder og ler godt når vi spør om det har vært mye folk på Barmuda på Solsiden i helga. Selvsagt har det vært mye folk når sommervarmen kom plutselig midt i april. Utestedet er i gang med sin 18. sesong og er det eneste stedet som har vært der helt fra Solsiden åpnet i 2000. Fladvad har derfor lang erfaring i å skjenke tørste trøndere når sommervarmen plutselig dukker opp. Barmuda omsatte for 470 000 kroner denne helga fra fredag til søndag, med mest folk og størst salg lørdag.

Rett fra vinter til sommer

- Det har vært ei veldig god helg. Vi har hatt en tussig vinter og så plutselig kommer sola. Da kommer trønderne springende, sier han. Barmuda er en bar og har ikke eget kjøkken. Det gjør det enklere å ta imot horder av tørste trøndere som vil kose seg i sola.

- I år hadde vi en lang vinter, så én dag vår før det gikk rett på sommer. Når sola skinner, blir folk glad, sier den daglige lederen. Han slår fast at det har vært ei veldig god helg, men kan ikke si om dette er rekord for ei aprilhelg.

- Det er nok ikke så langt unna, sier den glade sjefen på Barmuda.

Sol, nesten sommer og stipend på konto har fått folk ut på byen.

- Helt vilt

Lille Skansen derimot, melder om omsetningsrekord for april denne helga. Uterestauranten har holdt det gående i ni år og har et visst sammenligningsgrunnlag. Daglig leder Daniel Johansson forteller om ei travel helg, men han vil ikke si hvor stor omsetningen har vært i kroner.

- Det har vært helt vilt, stappfullt og kø til uteserveringa hele fredag, lørdag og søndag. Også mandag har det vært bra med folk, sier Daniel Johansson. Han anslår at de nok har hatt 800 besøkende hver dag.

- Dette er rekord for april, men mai og juni er naturlig nok bedre, sier Johansson og forteller at det nå så tidlig på året fort blir kaldt å sitte ute når sola går ned i sju-åtte tida på kveldene.

God helg på byen: Uteserveringene kan rapportere om omsetningsrekord for april eller nesten.

- Tøff helg

Også Land & Strand på den andre enden av Trondheims sjøside rapporterer om ei god helg med mange gjester, og godt salg både av mat og drikke.

- Vi har hatt veldig mye folk torsdag, fredag, lørdag og søndag, sier førsteservitør Tom Aune. Han forteller at det har gått i alt fra kaffe og kanelbolle til finere middager.

- Vi merker godt at det har vært fint vær. Det har vært ei tøff helg, sier servitøren på utestedet helt ute i sjøkanten på Grilstad. De har tatt imot 800 bestillinger denne helga. Siden det stort sett er flere på hver bestilling, tror servitøren det kan ha vært 3–4000 mennesker innom i løpet av disse dagene med den første sommervarmen i 2018.