- Herreguuud, det er sommerferie i morgen, sier Rikke Torgersen.

Hun sitter i amfiet på Charlottenlund ungdomsskole og ser lærerne dirigere 135 elever frem på scenen for å øve på å ta imot vitnemålet sitt.

- Husk å ta i mot med venstrehånda, sier lærer, Christoffer Hansen, myndig. Med høyrehånda klemmer han hver elev sin høyre.

Nestsiste håndtrykk: Snorre Sliper Bonesmo sier farvel til Christoffer Hansen og Joakim Høyland.

Navn ropes opp, never møtes i et nest siste håndtrykk. Fiktive roser tildeles og smilene sitter klistret i alles ansikter. Torsdag kveld skal det gjøres på ordentlig, med foreldre i salen og tårer i øyekroken.

Det er ikke hvilken som helst sommerferie. Det er den første etter 10 års obligatorisk skole.

Ny retning: Det er siste skoledag med klasse 10C. Lærer, Joakim Høyland, akkompagnerer elevkoret. De har valgt ei låt av One Direction som skal synges før de forsvinner i alle retninger.

10C lever evig

Alle tiendeklassingene stemmer i med ordene til One Direction:

«You and me got a whole lot of history. We could be the greatest team that the world has ever seen. You and me got a whole lot of history. So don't let it go, we can make some more, we can live forever.»

De er uendelig unge på sin siste skoledag ved Charlottenlund. Troen er sterk og og de tenker ikke fremover - ikke ennå. Nå skal de feire historien. Ti år på skole, seksten i livet.

Siste sang: Levi Rustan hilser farvel sammen med Magnus Moe Sæther (til venstre).

Noen av jentene har litt kortere langt hår siden vi traff dem for første gang i fjor høst. Noen av guttene har gjort unna sommerklippen. Lærerne stiller i shorts og har hvite ankelsokker i Birkenstock-sandalene. Men det er ennå bare generalprøve. Sommerkjolen og dressen skal på i kveld. Kanskje bunaden.

Fabelaktig fres og forbannet alvor

Tilbake i klasserommet er det høylytt førferiestemning. Det er kos og klem, snart hjem. Ingen tunge ryggsekker, ingen skole-pcer, bare forventningsfull sitring.

Siste instruks: Lærer, Joakim Høyland dirigerer elevene, så det blir plass til alle på scenen.

Lærerne tar elevene ut i grupper etter om de avla skriftlig eksamen i norsk, engelsk eller matte. Eksamenskarakteren leses opp i enerom. I stillhet bak døra til grupperommet, med bare et A4-ark mellom seg. Det har overstrykninger i neonfarger: Navn, nummer, karakter. Noen går opp i karakter, de svever ut døren. Noen går ned, med oppgitte ansiktsuttrykk. De fleste står støtt. Både i karakter og i seg selv. Det er ikke mange som plager hverandre med spørsmål.

Men lærerne svarer likevel. De gir informasjon om klageadgang. De vil kontakte dem de mener har grunnlag for å protestere på eksamenskarakteren. De sier det er en lett prosess og at de skal hjelpe dem som trenger det. Men de dveler ikke ved det.

- Vi forlater eksamen nå. Det er ett år til neste gang for dere. Tre for oss.

Det er siste dag sammen.

Siste dag med gjengen: Klasse 10C ved Charlottenlund ungdomsskole. Journalisten sniker seg med i høyre bildekant.

- Nå er det vår innsats som teller

- Det er lov til å pynte seg i kveld! Jeg har ikke noe stort behov for å se adidasslippers og kosebukser altså, sier lærer, Christoffer Hansen.

Den andre læreren, Joakim Høyland, har bakt sjokoladekaka. Sara Sveen skjærer den i porsjonsstykker. Hun har sommerjobb fra mandag og håper å spare opp 20 000 igjennom sommeren. Andre skal klippe gress og male hus. Noen skal ut og reise. Håndballcuper, fotballturneringer, sol og strender får besøk av elever fra klasse 10C denne sommeren.

Siste skoledag: Sara Marie Kjeldstad, Aurora Krogh og Emil Finnestrand gjør seg klar for fremtiden.

Til høsten skal alle videre på skole, de fleste på Charlottenlund videregående. Thor Ivar Helgesen øyner filmskaperdrømmen der fremme, han skal gå mediefag. Helene Bjørstad Karlsen gleder seg til å gå med utesko og jakke inne på videregående, kanskje legge beina på bordet.

- Lærerne bryr seg ikke om det. Nå er det bare vår innsats som teller.

Ser fremover: - De fleste i denne klassen har jeg gått med siden første. Og mange av oss skal videre på samme skole. Det er ikke farvel, forsikrer Helene Bjørstad Karlsen .

Elevene får beskjed om å henge stolene på pulten for siste gang. Lærerne venter på ro for siste gang i klasse 10C. Det går noen sekunder, så er det helt stille de fem neste.

- Ha det, sier Joakim Høyland, og slenger på et «sees i kveld».