- Dette er fullt brukbar mat, men det er mat som ellers ville blitt kastet, sier Bjørnsund.

Hun står inne på kjølerommet på lageret i Falkenborgveien på Strindheim, omgitt av rødløk og karbonademiddag, risgrøt og appelsiner, pinnekjøtt og skivet hvitost.

- Hvis noen vil invitere til et stort pizzaparty, så har vi tre bøtter med rømmedressing her, smiler hun.

Grossist-mat

Matsentralen har vært ønsket og etterspurt i mange år i Trondheim. For tre år siden satte kommunen i gang en kartlegging av behovet for en matsentral, men da rapporten forelå noen måneder senere, ble det konkludert med at det ikke var økonomisk grunnlag for et fast distribusjonslager. Isteden ble det anbefalt en mobil matsentral i form av en varebil som hentet og leverte ut mat.

Flere var imidlertid sterkt uenige i at det ikke skulle være nok overskuddsmat til å drifte et lager i Trondheim. Nå skal Bjørnsund bevise at behovet er til stede i Matsentralen som er etablert med støtte fra blant andre kommunen og Kavlifondet.

- Jeg tror ikke det blir noe problem å fylle opp dette lageret med mat. En av leverandørene jeg var i kontakt med etter jul, fortalte at de hadde kastet 120 paller med overskuddsmat på en dag. Men vi trenger nok flere som kan ta imot maten, sier Bjørnsund.

Selv kaller hun seg en aktivist med et stort engasjement for både miljø og mennesker. Derfor var hun kjapp til å søke da stillingen ble lyst ut.

- Jeg er utdannet arkitekt, men jeg bryr meg mer om mennesker enn hus. Jeg har alltid vært ute etter en meningsfull jobb, og jeg kan ikke tenke meg noe som er bedre enn dette hvor du kombinerer miljø og medmenneskelighet, sier hun.

Pallevis med mat

Det er grossister som blant andre Bama, Tine, Asko, Nortura, Rema 1000 og Coop som er matleverandører til Matsentralen. Maten er frisk og fin og absolutt ingen søppelmat, men best-før-datoen er i ferd med å nærme seg.

- Når to-tredeler av holdbarhetstiden har gått ut, er det for kort tid igjen til å sende maten ut i butikkene. Alternativene vi da har er enten å gi det bort eller å destruere det. Men det er fullt spiselig mat, så derfor er det en kjempegod ordning at Matsentralen kan ta imot dette, sier Jan Ove Wagnhildshaug, daglig leder ved Coop Norge Trondheim.

De har tidligere levert mat direkte til organisasjoner, men når det er snakk om så mye som en palle med yoghurt eller kylling, er det ikke alltid organisasjonene har mulighet til å ta imot så mye. Derfor er han glad for at Trondheim har fått sin matsentral, i likhet med fem andre norske byer.

- Jeg regner med at vi kommer til å levere tre-fire paller i uka. Vi er glad for å bidra til at veldedige organisasjoner kan by på et måltid for en gruppe mennesker som samfunnet har snudd ryggen til, sier han.

Mat til familier

Så langt er 25 frivillige organisasjoner som lager måltider eller deler ut matposer til vanskeligstilte registrert som mottakere av maten. Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen, Omsorgskafeen og Stavne dagsverket er blant disse.

På Heimdal og Melhus har menigheter startet opp med utkjøring av mat etter at Matsentralen ble åpnet.

Spilt melk: Nylig mottok Matsentralen 1000 liter melk. Nå lurer Marte Lønvik Bjørnsund på om noen har planer om å lage en gedigen vaffelrøre.

- De har lister med navn på familier som er fattige og gjerne vil ha hjelp. De opplevde at tilgangen på mat var vanskelig tidligere. Nå kommer de her og henter mat, sier Bjørnsund som blir glad når hun hører slike historier.

Walther Jarwson har i mer enn 20 år delt ut mat til de som har minst. Nå kommer han til lageret på Strindheim for å fylle varebilen.

- Jeg håper at Matsentralen skal lette arbeidet. Kanskje kan jeg slippe å ha ti frysere med mat rundt omkring i byen, sier Jarwson som driver Omsorgskafeen i Midtbyen. Der serverer han middag og kveldsmat tre dager i uken. I tillegg kjører han ut mat til rundt 40 familier som sliter med å fylle kjøleskapet.

Matsvinn: - En tredel av maten i verden blir aldri spist, sier Marte Lønvik Bjørnsund. Hun håper at Matsentralen kan bidra til at mindre mat blir kastet.

- I dag var det ikke noe her for en middag, men det ble litt juice, snacks, grønnsaker og frukt, sier han.

- Utvalget av varer blir større når alle grossistene kommer for fullt på banen, sier Bjørnsund.

Sorgenfri-selgere

Anne Morkemo kommer for å se etter noe godt til Sorgenfri-selgerne.

- Vi har 20 selgere, og mange av dem er innom oss flere ganger om dagen. Da er det fint å ha noe å servere til kaffen, sier Hafsmo som plukker med seg yoghurt og iste.

Kafémat: Walther Jarwson driver Omsorgskafeen i Midtbyen, og serverer middag tre dager i uken. Han henter mat hos Matsentralen.

- Matsentralen er kjempebra. Dette bidrar til at vi kan servere ordentlig mat, og det er noe også selgerne av Sorgenfri er opptatt av, sier hun.

Bjørnsunds mål er at mest mulig av maten hun får inn, skal gå til veldedige organisasjoner. Men hvis maten blir stående for lenge slik at den går ut på dato, kan hun levere til grisebønder som bruker det til fôr. Frukt og grønnsaker som råtner, går i komposten som står og putrer inne på kontoret. I tillegg jobber hun med å få en avtale med en biofabrikk slik at hun sikrer at minst mulig mat må kastes i restavfallet. Så langt har hun bare tre søppeldunker på samvittigheten.

Litt søtt: Sorgenfriselgerne vil gjerne ha noe søtt til kaffen, forteller Anne Morkemo som har fått med seg mannen Jo Hafsmo på dagens henting av mat.

- Dette er en veldig takknemlig jobb. Grossistene er glade når de slipper å kaste mat, og organisasjonene er glade for å få gratis mat, sier Marte Lønvik Bjørnsund.