Den erfarne lensmannen var den første som møtte 40-åringen som er siktet for drap etter å ha kjørt ned samboeren og barnet deres i Laksevåg for to uker siden. I et intervju med Bergensavisen lørdag sier Andersen at kvinnene selv må ta noe av ansvaret når de er i forhold hvor de blir mishandlet. Overfor Dagladet bekrefter han uttalelsene.

–Jeg er lei av den ensidige kritikken av politiet når ting går galt. Kvinner må bli mer kritiske i valg av partner. Jeg har opplevd at vi hjelper kvinner ut av vanskelige situasjoner, så går det en stund, og så finner de en ny mann som er voldelig. Da må man begynne å lure. Burde ikke kvinnen selv ta skyld, spør Andersen.

Andersen advarer spesielt kvinner som innleder et forhold til en mann som tilhører en annen kultur eller religion.

–De bør sette seg inn i mannens kultur og religion. Dersom en norsk kvinne flytter sammen med en mann som er muslim, bør hun først lese Koranen. Da vil hun forstå mer av hans tankesett og atferd, sier lensmannen.

–Jeg vet jeg befinner meg i et minefelt. Men det er et varsku. Det er ment i beste mening. Og jeg ber bare kvinnene være oppmerksomme, sier Andersen.

Direktør ved Likestillingssenteret Ingunn Yssen mener Andersens holdning er uakseptabel.

–Han er et eksempel på hovedproblemet, nemlig at politiet ser på vold i hjemmet som en privatsak. Det er derfor politiet ikke reagerer, men bare kaller det husbråk. Og det han sier om islam er vås. Islam er ikke i seg selv en undertrykkende religion. Det er fundamentalismen som er det, sier Yssen til Dagbladet.

Politidirektør Ingelin Killengreen tar avstand fra lensmannens uttalelser og vektlegger at det ikke er enkelt for kvinner å forl ate forhold hvor de blir mishandlet.

–Min erfaring er at disse kvinnene er i slike situasjoner at de ikke makter å komme ut. Vi bør ikke fordele skyld, sier Killengreen.

Leder Kristin Krohn Devold i justiskomiteen på Stortinget er heller ikke begeistret for Andersens utspill. Høyre-politikeren synes koblingen mellom religion og vold er feil, og sier offeret i en familievoldssak aldri kan får skylda.

–Å delvis legge skylda på kvinnene er galt. Det de trenger hjelp til, er å vite at de ikke har skylda, sier Krohn Devold.

Leder Nadeem Butt ved Antirasistisk Senter mener Andersens uttalelser er veldig stigmatiserende. –Vold er et samfunnsproblem og har lite med religion å gjøre. Jeg reagerer sterkt på dette. Her går lensmannen altfor langt, sier Butt.