Adresseavisen har intervjuet 47 trønderske ordførere, blant annet om hva som har vært kommunens største suksess de siste fire årene. Og én historie går igjen hos flere: Flyktningene er vår største suksess. I et Distrikts-Norge der den største utfordringen er å opprettholde folketallet, fyller mottaket av flyktninger et behov – for befolkningsvekst. Ordførerne Adresseavisen har snakket med forteller at selv om flere var skeptiske på forhånd, har integreringen godt veldig bra.

LES KOMMENTAREN: Bygda er bedre enn sitt rykte

LES OGSÅ: Svensk minister avlyser møte med Listhaug

- En suksesshistorie

Ordfører i Rennebu, Ola Øie (Ap), er tydelig:

- Våre største suksesser er Astrid S. og flyktningene! Vi satser mye på kulturskolen, der alle som søker får plass. De får velge det de ønsker og vi har plasser der de kan fremføre det de har lært. Flyktningene i Rennebu har vært en suksesshistorie. Vi snakket nettopp om det i kommunestyret: De er veldig godt integrert. De har blant annet deltatt i et skogsprosjekt, der de lærer å bruke motorsag for å rydde skogen. Vi har om lag 70 stykker nå, de fleste fra Eritrea og Syria, forteller Øie, som har 2500 innbyggere i kommunen sin.

Ordfører Ola Øie (Ap) i Rennebu trekker fram flyktningene og Astrid S. som kommunens største suksesser de siste fire årene.

Flyktningkoordinator Ragnhild Løvseth Øverland skulle gjerne sett at integreringsminister Sylvi Listhaug tok turen til Rennebu:

- Hun er hjertelig velkommen! Hun er tydelig i sine meninger, men hun beskriver en verden jeg ikke helt kjenner igjen. Hadde hun kommet hit, ville hun lært hva som kjennetegner små norske kommuner i 2017. Jeg tror ikke hun vet at vi har både kompetansen, kreativiteten og dyktigheten som skal til. Hun tror kanskje vi er skeptiske til å ta imot de som er fremmede, men her er vi vant til å ta imot folk. Hun frykter for svenske tilstander, men ute i kommunene jobber vi på en sånn måte at vi forebygger mye av det hun er redd for, tror Løvseth Øverland.

LES OGSÅ: - Vi har fått det bedre

LES OGSÅ: Venstre-toppenes bønn: - Skift ut Sylvi

Får Rennebu IL-dress

Da hun fikk jobben for to år siden var hun tydelig på at integreringen av flyktninger var et prosjekt alle ansatte – og frivillige – i kommunen hadde ansvar for.

- Jeg vet hvor mye som finnes i folk her, så det var viktig å samle alle krefter. Selv lærte jeg mye av Oppdal og Midtre Gauldal kommune, som har gjort en kjempeinnsats på dette feltet siden 80-tallet.

Hun trekker fram følgende grep som viktige for at integreringen fungerer:

- Det må tilføres midler, helt fra barnehagen, slik at de ansatte føler de har tilstrekkelig kunnskap. Vi har en frivilligsentral som har vært viktig fra dag én, og der bidrar rennbyggen med klær og utstyr. Vi har vennekontakter som tar sosialt ansvar. Kommunen har også bidratt med midler innenfor kultur og idrett, slik at ungene kan delta før foreldrene får råd til å betale kontingent. Så har alle ungene som kommer hit fått en Rennebu IL dress, når de får på seg den, føler de seg veldig integrert med en gang, smiler Løvseth Øverland, og legger til:

- Vi har selvfølgelig hatt utfordringer her også. Og noen lurer på hvorfor vi hjelper flyktningene, men ikke alle andre som trenger det. Men det har vært viktig for oss å ikke skape et skille, vi samarbeider med Nav, slik at flyktningbarna får de samme satsene som norske barn.

LES OGSÅ: Utviklingen på hjemstedet går i riktig retning - også på landet

- Et eventyr!

Men det er ikke bare i lille Rennebu at integreringsarbeidet går bra. Ordfører i Leka, Per Helge Johansen (Sp), er svært optimistisk:

- De siste årene har vi tatt imot til sammen 19 flyktninger – det har vært et eventyr! De trives så godt, de er med overalt og er bare godt likt. Vi har blitt glade i dem, de er verdens snilleste folk. De jobber i butikken og bygger amfi. Og de øker folketallet!

Ordfører Per Helge Johansen (Sp) på Leka skryter av flyktningene. Foto: Håvard Jensen

Ordfører Oddvar Indergård (Bygdeliste) i Agdenes er også positiv:

- Seint, men godt, har vi tatt imot flyktninger. De har allerede blitt veldig integrerte, og de trives godt.

Ordfører Johan Einar Høvik i Osen skryter av bygdas flyktninger.

- Vi har også brukbar suksess med mottaket av flyktninger. Først kom det fem fra Eritrea, så kom det tolv syrere med familier. Det utfordret lille Osen i starten, men takket være godt samarbeid mellom oppvekst, helse og sentraladministrasjon, er flere av dem i jobb.

- Integreringen går veldig bra. Alle flyktningefamilier som ønsker det har fått sine egne besteforeldre, sier ordfører Ida Stuberg i Inderøy kommune.

Ordfører i Rissa, Ove Vollan (H), peker på inkludering som en egen verdi på bygda.

- Vi har tatt imot over 100 flyktninger, og de er en viktig ressurs når de blir godt integrert. Det har gått utrolig bra, det er veldig mange flinke folk, sier Vollan.

Ordfører Ove Vollan (H) i Rissa har tatt i mot over 100 flyktninger. Foto: Morten Antonsen

LES OGSÅ: - Hun burde heller studert svenske nynazister