4. januar ble det kjent at Espen Susegg, Sivas toppsjef de siste tre årene, overraskende trakk seg fra stillingen sin. Ifølge Susegg skyldtes det at han ikke har lyktes med å videreutvikle den sterke bedriftskulturen Siva (Selskapet for industrivekst SF) er avhengig av for å utføre samfunnsoppdraget.

Adresseavisen kan i dag fortelle at styret i det statlige foretaket, plassert på Piren i Trondheim, i desember i fjor mottok varsler fra 13 personer - som styret tar svært alvorlig. Ni av varslerne skal ha levert et felles anonymt varsel. Varslene skal være fra både ansatte og tidligere ansatte. Innholdet i varslene omhandler blant annet forhold knyttet til Espen Susegg og forretningsvirksomheten i Siva – samt forhold knyttet til bedriftskulturen i selskapet.

- Dypeste alvor

Adresseavisen har gjennom det siste året stilt en rekke spørsmål til Siva, og bedt om innsyn i forhold som omhandler det statlige foretaket.

I juni i fjor fikk selskapet ny styreleder da Elisabeth Maråk Støle tok over etter Kristin Reitan Husebø. Støle bekrefter overfor Adresseavisen at styret mottok varsler fra 13 personer rett før jul, som de ser svært alvorlig på. Hun opplyser nå at styret har satt i gang ekstern gransking av varslene, som i første omgang skal gjøres av advokatfirmaet Hjort.

- Granskingen vil omfatte både varslene vi har fått, og tema dere har tatt opp gjennom mange spørsmål. Vi har nå startet behandlingen av varslene. Av hensyn til varslervernet ønsker jeg ikke å uttale meg om dette nå. Varslerne skal være trygge på at vi tar innholdet i varslene på dypeste alvor. Vi er i gang med å gjennomføre en grundig ekstern granskning av alle forhold som er omtalt i varslene, sier styreleder Støle til Adresseavisen.

- Er varslene en medvirkende årsak til at Susegg trakk seg?

- Espen har selv besluttet å trekke seg. Han pekte selv på at han ikke hadde fått til bedriftskulturen slik han hadde tenkt.

- Ga du han råd om å trekke seg?

- Som jeg sa tidligere; Espen bestemte selv å trekke seg. Det er klart at utfordringene med arbeidsmiljø og bedriftskulturen er en del av bildet, men det var hans valg, sier hun og understreker at Susegg har gjort mye godt for Siva og at Siva er bedre stilt enn før han startet.

Føler seg mobbet og trakassert

Ifølge flere kilder Adresseavisen har snakket med, opplyser 14 av 43 ansatte at de ikke tør å si ifra om kritikkverdige forhold uten at det får negative konsekvenser for vedkommende. Seks ansatte sier de har opplevd å bli mobbet, trakassert eller truet på arbeidsplassen det siste året.

Espen Susegg skriver i en e-post til Adresseavisen at han ikke har fått se varslene, og derfor ikke kan kommentere innholdet i dem. Han mener imidlertid det er misvisende å kalle det «13 varsler».

- Det er misvisende å uttrykke det slik at det er kommet «13 varsler». Overfor meg ble det før juleferien fremstilt slik at det var kommet ni varsler, men på spørsmål fra min side ble dette senere korrigert til at det var blitt skrevet ett brev som ni hadde sluttet seg til, og som av styret ville behandles under «varslingsreglene».  Senere fikk jeg opplyst at det var kommet noen flere henvendelser til rundt nyttår, men jeg kjenner heller ikke til innholdet i disse. Det er ikke blitt opplyst til meg at det dreier seg om 13 varslere.

- Var disse en av årsakene til at du trakk deg?

- Jeg vil ikke kommentere nærmere årsakene til at jeg sluttet i Siva, annet enn å henvise til det som tidligere er kommunisert. Da jeg sluttet, hadde ikke styret startet realitetsbehandlingen av henvendelsene. Verken styret eller jeg kunne forholde oss til innholdet eller treffe noen beslutninger på grunnlag av dem. Styret har opplyst meg at de nå skal sette i verk gransking av forholdene, og jeg vil da bli gjort kjent med innholdet av denne og få uttale meg i den prosessen.

Susegg vil ikke kommentere offentlig resultatene fra arbeidsmiljøundersøkelsen.

- Dette gjelder interne forhold som jeg ikke vil bidra til noen offentlig diskusjon om, utover det jeg tidligere har meddelt som grunn til at jeg har trukket meg.

- Krevende arbeidsmiljø

Verneombud i Siva, Cristina Santos, ønsker ikke å kommentere innholdet i varslene av hensyn til varslervernet, men bekrefter at noen er anonyme og andre er fra identifiserbare enkeltpersoner.

- Jeg kan som verneombud bekrefte at det har kommet 13 varsel til styret i Siva. Jeg kan si at innholdet er variert, og peker på flere ulike forhold. Styrets leder har uttalt at man ser alvorlig på at man har mottatt varslene og varslenes innhold. Innholdet i varslene vil bli gjenstand for en grundig ekstern gransking, sier Santos.

- Hva sier resultatet fra medarbeiderundersøkelsen om bedriftskulturen i Siva?

- Det har de siste årene blitt jobbet med organisasjonsutvikling og bedriftskultur gjennom organisasjonsutviklingsprosjektet «Siva 2018», som har resultert i forbedringer på mange områder. Det kan likevel ikke legges skjul på at Siva over en lang periode har hatt et krevende arbeidsmiljø, som for en del av de ansatte har vært spesielt utfordrende.

- Hvor lenge har situasjonen vært slik?

- I hele min tid som verneombud har jeg opplevd situasjonen som krevende for flere av de ansatte. Jeg ble valgt som verneombud våren 2016.

- Hva gjøres med dette nå?

- Det er igangsatt en ekstern, objektiv gransking som vil se nærmere på innholdet i varslene, granske det, og i etterkant foreslå tiltak. Varslerne har tillit til den prosessen som nå er påbegynt. Det jobbes parallelt videre med bedriftskultur og arbeidsmiljø i organisasjonen hvor et godt samarbeid mellom ansatte, de tillitsvalgte og selskapets ledelse er viktig, avslutter Santos.

- Ikke slik vi ønsker å ha det

Kommunikasjonsdirektør i Siva, Roy Strømsnes, skriver i en e-post at de tar resultatene i medarbeiderundersøkelsen «på dypeste alvor».

- Det er ikke slik vi ønsker å ha det i Siva. Vår første prioritet har vært å kartlegge og finne forbedringstiltak. Her jobber vi tett med arbeidsmiljøutvalget, verneombud, tillitsvalgte og bedriftshelsetjenesten for å finne fram til gode tiltak. Når det er sagt – Undersøkelsen viser også en positiv utvikling på veldig mange områder, noe som bekrefter at utviklingsprosessene Siva har gjennomført de siste to årene har hatt effekt og bidratt til et bedre arbeidsmiljø.

Verneombud Cristina Santos forteller at Siva over en lang periode har hatt et krevende arbeidsmiljø, som for en del av de ansatte har vært spesielt utfordrende. Foto: SIVA