Nå blir ordfører Rita Ottervik bedt om å ta grep.

Les sms-ene og e-postene mellom Geir Waage og Rune Olsø her.

Les Økokrims vedtak om henleggelse i sin helhet her.

Torsdag fortalte Adresseavisen om de nye opplysningene i Kystad-saken som ble offentliggjort etter Økokrims henleggelse av saken. Etterforskningen avdekket at Rune Olsø, som hadde erklært seg inhabil, kom med forslag til merknaden som utløste én million kroner i Kystad-avtalen. Dette fremgikk av flere sms-er og e-poster som gikk mellom Staur-partner Rune Olsø og hans nære venn, Ap-topp Geir Waage, kvelden før vedtaket i bygningsrådet. Ifølge Økokrims henleggelse skulle også Olsøs eget selskap Rokap AS motta 400000 (eks mva.) kroner etter at Kystad var tatt ut av grønn strek. Olsø uttalte torsdag til Adresseavisen at han ikke har mottatt noen penger for Kystad-avtalen.

- Blir så grelt

De nye opplysningene fra Økokrim vekker reaksjoner blant både samarbeidspartiene og i opposisjonen på Rådhuset. Varaordfører Ola Lund Renolen (MDG) beskriver det som skjedde kvelden før det viktige vedtaket i bygningsrådet slik:

- Det er særdeles uheldig, jeg vet nesten ikke hva slags ord som er riktige å bruke. Vi må snakke nærmere med de det gjelder, vi må ta en prat med Rita om dette. Dette bør være en tankevekker til oss alle. Det skal jo ikke være slik, at dersom du er inhabil, så har du nærmest en aktiv rolle i saken. Du kan bidra med din kunnskap på et område om du er inhabil, men situasjonen blir jo en helt annen når det er så store økonomiske interesser inne i bildet. Det er jo derfor dette blir så grelt, ryggmargsrefleksen burde slått inn før dette skjedde.

Varaordfører Ola Lund Renolen sier at han nesten ikke vet hvilke ord det er riktig å bruke. - Det er særdeles uheldig, vi må snakke nærmere med de det gjelder, sier han.

- Frykter du at velgerne tror det er slik dere gjør det i sentrum-venstre-alliansen?

- Dette gir en negativ slagside til det folkestyret vi er en del av. Det minner om andre kulturer vi ikke ønsker å bli sammenlignet med. Derfor er det uheldig for tilliten til oss politikere. Vi må alltid sørge for å ha systemer som sikrer at vi ikke havner i situasjoner der vi kan mistenkeliggjøres for våre motiver, men uansett system så er det til slutt enkeltpersonenes ansvar å ikke plumpe ut i gråsonene så det ljomer.

- Krever at noe gjøres

Kommunalråd Geirmund Lykke (KrF) sier saken er svært alvorlig:

- Det er utrolig bra at hele sannheten kommer fram. Det hadde ikke skjedd uten anmeldelse og politietterforskning. Nå er det vi bare spekulerte i, dokumentert. Og det er svært alvorlig. Dette vil påvirke tilliten til det politiske arbeidet i sin alminnelighet. Det er forferdelig skuffende at Olsø og Waage har løyet om dette. Og det ville vi ikke visst uten denne etterforskningen. Når dette ikke lenger bare er noe vi tror, men noe Økokrim har konstatert er fakta, gjør det saken mye mer alvorlig, og det krever at noe gjøres, sier KrFs Geirmund Lykke og understreker:

- Nå er det svært viktig at Ap og ordføreren tar grep og sikrer at folk kan være trygge på at beslutningene som fattes primært skal gagne byen og oss som bor her, og ikke enkeltpersoner med økonomiske interesser.

- Det er forferdelig skuffende at Olsø og Waage har løyet om dette. Når dette ikke lenger bare er noe vi tror, men noe Økokrim har konstatert er fakta, gjør det saken mye mer alvorlig, og det krever at noe gjøres, sier KrFs Geirmund Lykke. Foto: Sebastian S. Bjerkvik

- Du sier at det er viktig at ordføreren tar grep. Hvilke grep kan ordføreren ta?

- Det skal jeg overlate til henne å svare på. Grunnleggende sett handler vel dette om hvilket mannskap man bruker. Til nå har grepet vært å innføre et lobbyregister, men det har liten tro på. Jeg har ikke det minste tro på at Rune Olsøs sms-er til Geir Waage ville blitt oppført i noe lobbyregister. De som har noe å skjule vil alltid holde det utenom slike registre.

- Hvordan kan vi vite at det ikke har skjedd flere ganger?

- Det er det vi ikke kan vite, og det er et politisk topplederansvar å behandle i alle partigrupper. Selv om noe er lovlig, betyr det ikke at det er etisk riktig. Når Waage lar Olsø formulere en merknad som utløser en million, er det i hvert fall etisk tvilsomt. Hvorfor sender Geir Waage et internt Ap-forslag til en interessent og tar innspill han viderebringer som sine egne? Selv om han var i pappaperm, tok han likevel tak i saken og fikk endret dette. Jeg skjønner det ikke.

- Politisk etikk

Venstres kommunalråd, Erling Moe, viser til at politikerne forvalter milliardverdier i utbyggingssaker, og avgjørelsene som tas får store økonomiske konsekvenser for utbyggere og enkeltpersoner.

- På generelt grunnlag vil jeg si at det derfor er helt avgjørende at ting skjer i åpenhet og ikke i bøttekott med få aktører. Vedtak må være etterprøvbare, og politikere og partier må opptre ærlig og redelig overfor velgerne og offentligheten, sier Venstre-toppen.

- Jeg går ikke inn i diskusjonen om hva som er straffbart eller ikke, men her er det snakk om politisk etikk, sier en kritisk Erling Moe fra Venstre.

Han har følgende kommentar til de nye opplysningene om dialogen mellom Olsø og Waage kvelden før vedtaket i Kystad-saken ble fattet:

- Det er uryddig at en representant som har erklært seg inhabil likevel legger premissene for vedtak. Det skaper tvil om det vedtaket som er fattet tåler dagens lys. Det er ekstremt viktig å unngå rolleblanding. Nå er det etterlatt et inntrykk av at ting ikke har skjedd i åpenhet, og det er ikke bra. Den situasjonen kan vi ikke sette oss selv i. Jeg går ikke inn i diskusjonen om hva som er straffbart eller ikke, men her er det snakk om politisk etikk og hvordan vi opptrer som folkevalgte.

- Kunne dette også ha skjedd hos dere?

- Nei, det er jeg trygg på at det ikke kunne. Dette handler ikke bare om regelverk, men om bevissthet.

- Tillitskrise for Ap

Høyres kommunalråd Ingrid Skjøtskift mener de nye opplysningene fra Økokrim er svært alvorlige.

- Dette er en tillitskrise for Arbeiderpartiet i Trondheim, og det er en sak Rita Ottervik må ta tak i. Den nye informasjonen om dialogen mellom Waage og Olsø gjør denne tillitskrisen til Ap enda større. Utover det ser jeg frem til at revisjonen og kontrollkomiteen har gått gjennom saken. Dette handler om mer en jus, det handler også om etisk regelverk.

- Den nye informasjonen om dialogen mellom Waage og Olsø gjør tillitskrisen til Ap enda større, mener Høyres Ingrid Skjøtskift.

- Kunne ikke dette skjedd i Høyre?

- Det kan jeg ikke svare på, men jeg konstaterer at denne saken handler om Arbeiderpartiet i Trondheim.

Geir Waage og Rune Olsø er oversendt sine politikerkollegers uttalelser. I en kommentar skriver Geir Waage:

- Jeg er glad for at Ola Lund Renolen sier han vil ha en gjennomgang. Det ønsker jeg også. Jeg ser derfor frem til å snakke med Ola, Geirmund og Erling så vi får oppklart dette, sier han og fortsetter:

- At Kystad ikke skulle være en del av grønn strek var såpass lite kontroversielt at det ble enstemmig vedtatt i bystyret. Arbeiderpartiet vedtok allerede i 2012 at vi ikke ønsket denne type områder i grønn strek. Innspillet fra Olsø var altså i tråd med det Ap og alle andre partier mente om saken.

Aps gruppeleder videreformidlet Rune Olsøs innspill til merknad i Kystad-saken som sine egne. Nå ønsker også han en gjennomgang.

- For øvrig viser Økokrims grundige gjennomgang at jeg ikke var kjent med Kystad-avtalen, men at jeg var kjent med at Olsø var inhabil i hele grønn strek-saken. I etterpåklokskapens lys ser jeg imidlertid at jeg nok bare skulle ha videresendt innspillet fra Olsø direkte til Sissel Trønsdal, skriver Waage.

Rune Olsø uttaler nå at «enkelte ting kunne vært håndtert klokere».

Rune Olsø har hele tida benektet for at han har hatt kontakt med politikere i Kystad-saken, der Staur skulle få seks millioner for å bistå. Det viste seg å ikke være riktig. Nå sier han at han har lært av saken.

Dette skriver han i en kommentar: «Fordi både jeg og min arbeidsgiver hadde interesser i saken, ga jeg tidlig beskjed om at jeg var inhabil og ikke kom til å delta i den politiske behandlingen internt i Ap. I etterkant av dette ga jeg et innspill som privat interessent, slik alle borgere har rett til. Mitt innspill var helt i tråd med Aps allerede vedtatte politikk, og det endret ikke på Aps standpunkt i saken. Selvsagt ser jeg i dag et enkelte ting kunne vært håndtert klokere for å unngå senere misforståelser. Det har jeg lært av. Jeg er glad for at en grundig etterforskning har slått fast at reglene for habilitet er fulgt i denne saken, for øvrig har jeg fritak fra bystyret ut denne perioden grunnet helsetilstanden i familien».