Ap-topper og partifotfolk fra hele Trøndelag samles på Hell i helgen til det aller første ordinære årsmøtet for et sammenslått Trøndelag Ap.

Egentlig hadde arbeidsutvalget innstilt på en slik fordeling av komitéledere, som skal behandles under fylkesårsmøtet i helgen:

Programkomité: Tore O. Sandvik

Valgkomité: Jorodd Asphjell

Nominasjonskomité: Eva Kristin Hansen

Les også: Kamp om både sjel og makt i Arbeiderpartiet

Sørtrøndere!

Men da dagens styre i Trøndelag Ap samlet seg på Hell fredag ettermiddag, kom de på: Dette er jo tre sørtrøndere fra Trondheim og Orkdal!

Det går ikke, mente flere. Dette ville være å provosere nordtrønderne unødvendig. Dermed tok man et elegant grep og strøk Sandvik og satte inn nordtrønderen Mevassvik.

- Man ville unngå bråk og diskusjon i morgen. Forskjellene mellom fylkene har ikke helt sluppet taket ennå, forteller en kilde.

Med i vurderinga var også at Trønder-Avisa visstnok kommer med en ny måling som sier noe om hvordan fylkessammenslåingen nå oppfattes blant trøndere.

Les også: – Nå står kampen om Ap's sjel

Ikke kamp om styret

Det første permanente styret til Trøndelag Ap skal også velges under fylkesårsmøtet til helgen. Her er Anne Marit Mevassvik innstilt på topp, og Per Olav Hopsø fra Melhus er satt som nestleder.

Trondheim Ap hadde foreslått Trond Giske inn i styret, til store protester. Han ble spurt av nominasjonskomiteen, men takket selv nei. Nå sier flere kilder sier til Adresseavisen at det ikke er ventet benkeforslag eller strid om det forslaget som komiteen og leder Ingvild Kjerkol har snekret sammen.

Strid om andre saker

Strid blir det imidlertid rundt en rekke politiske saker, blant annet vern av Lofoten Vesterålen og Senja, der fylkesordføreren har gått ut og sagt at han snur: Han vil støtte varig vern.

- Dette provoserer en del i nordfylket, ja. Særlig i Verdal, men også andre steder, sier en kilde.

Ved forrige korsvei gikk sørtrønderne for varig vern, mens nordtrønderne støttet partiledelsens oljekompromiss. Nå er det ventet at det blir flertall for varig vern i nye Trøndelag Ap.

Følg med på adressa.no i helgen: De to Ap-lagene fra de gamle sør- og nordfylkene skal sammen utmeisle en ny politikk for aller første gang.

Les også: Trondheim Ap med nytt forslag om sextrakassering