Onsdag vedtas en ny lov som skal sikre unge voksne retten til å bli ferdig med en videregående utdanning.

Fra august har alle ungdommer og unge voksne samme rett til utdanning.

- Mange unge voksne som ikke har fullført videregående og som etter fem eller seks år har mistet det som heter «ungdomsretten» står i en vanskelig posisjon med dagens regelverk. I verste fall får de heller ikke jobb, noe som igjen gjør at mange havner hos Nav. Det er ikke ønskelig, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

- Ingen skal havne i Christines situasjon

- Jeg har mistet ti år av livet mitt på å gjøre nesten ingenting, sier Christine Larssen (25) som fortalte om hvordan hun ble offer for dagens regelverk. Hun mistet retten til utdanning og opplevde å ikke være kvalifisert til jobber, fordi arbeidsgiver ønsker folk som har fullført videregående.

Tre av ti fullfører ikke videregående utdanning innen fem år.

- Mange av oss som ikke har fullført videregående i løpet av de første fem årene, men samtidig brukt opp ungdomsretten, sliter veldig. Vi får ikke begynne på voksenopplæring før vi er 25 år, dermed blir det fort en ventetid på seks år.

- Slik skal det ikke være lenger. Vi fjerner det meningsløse gapet mellom ungdommers rett og voksnes rett til videregående utdanning. Slik vil ingen lengre havne i den knipen Christine var i, sier utdanningsministeren.

Nytt regelverk ble vedtatt i statsråd onsdag.

Slik har gapet virket

- I dag er det slik at personer som for eksempel slutter på etter andre klasse og ønsker seg tilbake til skolen når de er 22 år gamle og er motivert for videre skolegang, rammes, sier Torbjørn Røe Isaksen.

- Med nytt regelverk vil unge få ny rett til opplæring uten å måtte vente til de blir 25 år. Det blir, med andre ord lettere for dem som dropper ut å starte opp igjen, sier kunnskapsministeren.

Slik det er nå, har man ikke hatt muligheter til å begynne på nytt etter dersom man venter for lenge med å komme tilbake til skolebenken. Den såkalte «ungdomsretten» utløper etter fem år (studiespesialisering) eller seks år (yrkesutdanning). Man har måttet vente til man er 25 år og «voksenretten» inntrer.

Kan ikke gå på videregående for evig

Det skal fortsatt være en fem eller seks års rett til å ta utdanning, men disse årene teller bare når man er under faktisk utdanning.

- Med den nye ordningen blir det slik at dersom du dropper ut så fryses tiden, for å si det enkelt, sier kunnskapsministeren.

Når motivasjon eller livssituasjon endres, kan man gå tilbake til skolen.

- Dette er viktig, fordi for mange som faller ut kommer motivasjonen senere. Med den nye ordningen vil de ikke møte en stengt dør selv om de har rukket å fylle 21, 22, 23 eller 24 år, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Ordningen trer i kraft ved begynnelsen av nytt skoleår til høsten og den skal gjelde for alle.