Nylig konkluderte Fylkesmannen i Sør-Trøndelag med at situasjonen på akuttmottaket ved St. Olavs hospital i perioder er uforsvarlig. Bakgrunnen er alvorlige svikt i mottak og oppfølging av pasienter.

En gjennomgang av 33 journaler viser at mange pasienter ikke har blitt tilsett av lege til rett tid, ikke har fått antibiotika raskt nok og ikke er blitt observert slik de skulle. En pasient med blodforgiftning fikk ikke legetilsyn på 3,5 timer, ifølge fylkeslegens tilsyn.

- Er det en ting St. Olav må håndtere, så er det øyeblikkelig hjelp. Vi skal ta imot pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp, vi skal håndtere dem faglig forsvarlig og vi skal ha kontroll på det som skjer medisinsk, sa Kvernmo som tok det fulle ansvaret for situasjonen.

- Dette er et tegn på ledelsessvikt, og det er mitt ansvar, sa sykehusdirektøren.

Ugreit for pasienter

Kvernmo beskrev at akuttmottaket har vært en utfordrende arena i lang tid, og at Fylkesmannen har hatt tilsyn med virksomheten mer eller mindre uavbrutt i ti år. Når situasjonen ikke er blitt bedre, mener Kvernmo det blant annet skyldes at ledelsen ikke har vært tett nok på situasjonen.

Ansatterepresentant i styret, Sigmund Eidem, var den som var sterkest i sin kritikk av forholdene ved akuttmottaket.

- Når det er Fylkesmannens vurdering at virksomheten i akuttmottaket er uforsvarlig, kan det bli verre enn det? Dette har pågått i ti år uten at det tilsynelatende har hatt stort fokus i styret, sa Eidem.

Reagerer: - Vi kan ikke fortsette å behandle pasienter som dette, sa styremedlem Sigmund Eidem (i midten) da styret ble orientert om problemene ved akuttmottaket. Til venstre Kenneth Sandmo Grip og til høyre Marit Bjartveit.

Han sa at situasjonen er ugrei for dem som jobber i akuttmottaket, men at dette først og fremst er ugreit for pasientene.

- Vi kan ikke fortsette å behandle pasienter som dette. Det er satt inn tiltak, men nå får vi høre at de tiltakene ikke har virket. Vi har ikke hatt riktig fokus og vi har ikke hatt nok trøkk, sa Eidem i styremøtet.

LES OGSÅ HVA TILLITSVALGTE SIER: Vi går ofte rundt med en opplevelse av at vi aldri får gjort en god nok jobb

- Her har vi bommet

Eidem mente hovedproblemet er at det er overbelegg i hele sykehuset.

- Det er ikke enkelt å styre akuttmottaket når døra i andre enden nærmest er stengt i store perioder. Og det er ikke enkelt å avhjelpe dette når en har x antall senger på avdelingene, og det ligger en pasient i hver seng. Dette kan ikke fortsette. Ingen sykehus kan ha 100 prosent belegg og få til god logistikk samtidig, sa Eidem som syntes det var ille at det var Fylkesmannen og ikke sykehuset selv som avdekket disse problemene.

- Dette burde vi i beste fall avdekket selv for lenge siden, og vi burde hatt tiltak som hadde virket. Her har vi bommet, sa Eidem.

Styremedlem Tina Strømdal Wik påpekte at det ikke har vært manglende oppmerksomhet rundt akuttmottaket i styret. Hun stilte derfor spørsmål ved om det er satt inn riktig tiltak når situasjonen ikke er blitt bedre etter så mange år. Hun stilte også spørsmål ved om de ansatte i akuttmottaket har hatt rom for å implementere de tiltakene som er satt i verk, og mente at tiltakene bar preg av brannslukking i en kaossituasjon.

- Vi har også et ansvar for en bufferkapasitet og en katastrofeberedskap. Når det til enhver tid er et så himla trøkk, hvor står vi der? Det er også et ansvar vi må tenke gjennom, sa Wik.

Feil med økte ressurser

Styreleder Anne Breiby satt selv i akuttmottaket i tre timer en mandag ettermiddag da det kokte som mest.

- Et inntrykk en får er at en kan gjøre mye med logistikken i akuttmottaket. Vi må se på andre og bedre måter å jobbe på, og jeg er helt sikker på at vi kan få mye mer ut av ressursene. Å putte på mer ressurser nå er feil medisin hvis vi ikke gjør noe annet i tillegg, sa Breiby.

Nytt bygg: Samme dag som styret deltok i åpningen av det nye akuttbygget på Østmarka sykehus, måtte administrerende direktør Nils Kvernmo svare for problemene ved akuttmottaket. - Det er mitt ansvar, sa Kvernmo som lovte bedring. Til venstre styreleder Anne Breiby.

Siden 2012 har akuttmottaket fått 26 prosent flere pasienter. Breiby påpekte at mange pasienter som oppsøker akuttmottaket, ikke har noe der å gjøre. Men disse opptar også senger og ressurser.

Kvernmo avsluttet med å si at situasjonen har vært godt kjent for ledelsen, og at den er blitt bedre. Han sa imidlertid at de ble overrasket over at den medisinske oppfølgingen av pasientene ikke er på plass. Det er det første Kvernmo vil rydde opp i. Han medga at situasjonen på akuttmottaket henger sammen med det høye pasientbelegget i sykehuset. Men dette er vanskeligere å løse.

- Vi skal nå se på hvordan vi kan effektivisere virksomheten med 1,2 prosent neste år. Hvis vi mener at løsningen er flere ansatte og flere senger, så har vi en utfordring.

Kvernmo skal hver måned rapportere om situasjonen i akuttmottaket både til styret og Fylkesmannen. Også Statens helsetilsyn deltar i oppfølgingen av tilsynet.

- For å berolige styret litt, så tror jeg dette kommer til å bli bra, oppsummerte Kvernmo.