«Alle gutta spør oss om nakenbilder». Slik starter et innlegg på adressa.no som har skapt masse engasjement blant tenåringsforeldre. Innlegget er lest over 25 000 ganger.

Jentepappa Jørn Are Aune skriver at den 14 år gamle datteren hans forteller dette ved frokostbordet. Det er fredag i forrige uke og han sitter med Adresseavisen foran seg. Denne dagen står det på førstesiden at «Sexvideoer med elever spres på ungdomsskole».

Foreldre må snakke med guttene

Han oppfordrer til foreldredugnad mot spredning av nakenbilder. Det setter mange tenåringsforeldre pris på. (Se egen sak med tilbakemeldinger.) Han mener guttepappaer må snakke med guttene sine om at det ikke er greit å be om nakenbilder.

Foreldre fra hele landet

- Folk fra hele landet har tatt kontakt og fordi de mener det er så viktig at jeg skriver om dette. Folk takker og syns dette er et viktig tema.

Jørn Are Aune forteller at han har fått masse respons etter at han skrev innlegget. Det er særlig gjennom Facebook folk over hele landet har fått med seg innlegget. De skriver at de deler det videre til sine nettverk. Stort sett er det andre foreldre som har skrevet til Jørn Are Aune. De skriver at de er glad noen har satt temaet på dagsorden.

- Både mødre og fedre skriver at de har blitt minnet om at de må snakke med ungdommene sine om nakenbilder.

Visste ikke om presset

I innlegget skriver Aune at han først ble flau over at han som pappa ikke visste hvilket press jenta hans blir utsatt for. Han skriver også at hans første innskytelse var å ta fra jenta mobil og data slik at hun ikke blir utsatt for presset, men ender med at han som pappa må gjøre datteren rustet til å ta gode valg for hva hun skriver og legger ut på sosiale medier.

Samtidig oppfordrer han guttepappaer til å snakke med guttene, og avslutter innlegget sitt slik:

«Vi pappaer har et ansvar for å bringe inn vårt mannsperspektiv og våre verdier i forhold til å behandle jenter med respekt.

Hvis du bevisstgjør din sønn, så skal jeg snakke med min datter om å sette grenser for seg selv.

Avtale?»

Ville nå ut til guttene

- Jeg oppfordrer til en dugnad, sier Jørn Are Aune. Selv er han barnevernspedagog og jobber som leder i barnevernet. Han har lurt på hva det var med innlegget som gjorde at han nådde fram til så mange.

- Er det fordi jeg skrev som pappa til andre pappaer at det nådde ut til så mange? Jeg tror ikke det hadde hatt samme appell dersom jeg hadde skrevet som fagperson.

Jørn Are Aune visste ikke at datteren hans på 14 var spurt om nakenbilder før hun tilfeldigvis sa det ved frokostbordet da hun så forsiden på Adressa. Da tenkte han at han må nå ut til guttene via foreldrene uten å moralisere, uten å lete etter syndebukker.

Angår alle

- Jeg ble oppriktig sjokkert. Så tenkte jeg på hvordan jeg kan bidra. Her må vi ta tak som voksne. Vi må ta et felles løft for å få ungdommene til å ta ansvar. Alle må snakke med guttene og jentene sine om hvorfor det er galt å spre nakenbilder. Ungdommer som sier de ikke spør om eller deler ut slike bilder, bør oppfordres til å snakke med kompisene om hva de gjør. Vi må fortelle ungdommene at de kan ta ansvar. De kan gjøre en forskjell ved å bringe inn andre holdninger i vennegjengen. Ungdom liker å bli ansvarliggjort.

Det sier jentepappa Jørn Are Aune som håper han med dette har startet en dugnad. Etter sjokket sist fredag har han forstått at dette angår alle. I en kronikk mandag skriver NTNU-forsker Berit Skog at 30 prosent av 13-14-åringene har mottatt intime bilder.

- Det betyr at noen i vennekretsen har opplevd press om nakenbilder, sier Jørn Are Aune.