Oslo: Snart er Stortingets fjerde sesjon med statsminister Erna Solberg ved makten over. Den blåblå regjeringen er blitt satt på alvorlige prøver, men har klart seg forunderlig bra. Store reformer er iverksatt, og mange små symboler er blitt markert. Arbeiderpartiet kan ikke skru klokken tilbake til 2013, dersom de vinner valget i 2017.Les flere kommetnarer fra Harry B.A. Strand her

Her er et kritisk blikk på ti fotavtrykk med blåfarge.

1. SKATT: Målt i kroner er skattekuttene den største og mest omstridte saken. I løpet av 2014 og 2015 er skatter og avgifter redusert med 12,5 milliarder kroner, ifølge vårens reviderte budsjett. Ingen har gått i fakkeltog for å få tilbake arveavgiften, og skattekuttene vil høyst sannsynlig bli stående, selv om den såkalte dynamiske effekten ikke lar seg måle. Forventningene til hva som kommer av skattekutt til høsten er ikke store.

2. POLITI: Politireformen er et av regjeringens største og mest krevende prosjekter. Den er fortsatt i startgropen. Selv om et bredt flertall i Stortinget nylig har sagt ja, er det langt frem til resultatene blir synlige. Målet er mer politikraft, mindre byråkrati, bedre ledelse og kultur. Kritikken Riksrevisjonen nylig reiste er hard.

Les også: Midlertidig bevæpning av politiet forlenget

3. BEREDSDKAP: Regjeringen som skulle rydde opp har rotet det til. Politi og beredskap er blant de viktigste delene av det samlede reformarbeidet - og som ikke er på plass - fire år etter terroren 22. juli 2011. Justisministeren har gjentatte ganger forsikret om at mye er gjort og mer er på gang. Lørdag må Anders Anundsen (Frp) igjen stille til kontrollhøring om beredskap. Bevæpnet politi med forlenget varighet og fjerning av juryen i lagmannsretten, er også justispolitisk ny kurs.

4. SAMFERDSEL: Statsråden som setter mest spor etter seg er samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp). Aldri før er det blitt bygget mer vei og bane, og aldri før har det skjedd så fort og med så mye penger. Knapt noen har levert som ham. De blåblå bygger nå vei i et tempo de rødgrønne bare kan misunne dem, og som de derfor heller ikke kritiserer. Systemendringene innen vei og bane får betimelig kritikk, men ikke fremdriften og viljen til å få ting gjort.

5. KOMMUNENE: Jan Tore Sanner (H) har tatt sjansen på den største kommunereformen siden 1960-tallet. Han er i gang. Det går sakte, men mange lokalpolitikere er på gli. Lykkes Sanner til slutt, har han satt spor som går rett inn i historiebøkene og som aldri vil bli gjort om.

Les også kommentaren: Fornuft og følelser i kommunene

6. HELSE: Bent Høie er ikke der han burde være i lys av regjeringserklæringen, først og fremst fordi mye tid er gått med til mange harde konflikter. Før sommeren skal ha levere så det holder. Satsningen på rus og psykiatri samler bred politisk støtte, og later til å være på skinner. Men helseforetakene er en konstruksjon skapt for konflikt. Helseministeren markerer ny kurs, svarer godt for store prosjekter og viser vilje til ny kurs. Kritikken mot Høie går ikke på retningen, men knyttes til enkeltsakene.

7. LANDBRUK: Er det mulig å snu norsk landbruk på to år? Svaret er nesten ja. Sylvi Listhaug har på to år flyttet mer staur enn de rødgrønne gjorde på åtte år. Årets jordbruksoppgjør er i boks og reformene fra i fjor er beholdt.

8. SKOLE: Bedre lærere og nye utdanningskrav, og en høyskolereform som finner sin form. Torbjørn Røe Isaksen leverer både i debatter, på papiret og i Stortinget. Smått om senn kommer også bedre studentvelferd på plass.

9. ARBEID: Den nye arbeidslivspolitikken er blant regjeringens tøffeste konfliktområder. Statsråd Robert Eriksson (Frp) har vist frem en kursendring innen arbeidsmiljø som særlig provoserer, og som neppe overlever et regjeringsskifte. Men selv om Ap-leder Jonas Gahr Støre i dag sier han vil reversere ordningene, er det ikke gitt at det er løsningen om to år.

10. INNVANDRING: Asylsøkere med endelig avslag sendes ut i et omfang det knapt finnes maken til. Integreringen står i stampe, med 5000 flyktninger uten bosted, og svaret er nei til å motta flere syriske flyktninger - midt i den verste katastrofen siden andre verdenskrig.

Det er en ny kurs – noen liker den – mange misliker den.