Det var to ordførere statsråd Liv Signe Navarsete ville snakke med da hun besøkte fylkesmannen på nyåret. Kommunesammenslåingen mellom Inderøy og Mosvik er så spesiell at kommunalministeren ville bruke de to som et strålende eksempel på hvordan dette kan gjøres helt frivillig.

–For henne er det viktig at ingen tvinges til sammenslåing. Der er vi helt enig, sier ordførerne i Mosvik og Inderøy, Carl Ivar Køppen og Ole Tronstad.

Flytter elever

De to innherredskommunene har allerede kommet langt i prosessen med å slå seg sammen. De 30 ungdomsskoleelevene i Mosvik flytter allerede til høsten til Inderøy.

–Flyttingen av elevene er den største strukturendringen uansett sammenslåing eller ikke, mener Køppen.

–Fra før har vi felles PP-tjeneste, kulturskole, renovasjon og brannvesen, sier Tronstad.

Kommunene har allerede tatt det største grepet når de slår sammen ungdomsskolene.

–Vi skal ikke foreta noen større endringer enn dette, etter at vi er sammenslått, mener ordførerne.

Fikk tallsjokk

Mosvik har lenge slitt med å holde folketallet oppe. I dag har kommunen 820 innbyggere, mens Inderøy kan skilte med 5850. Det var da Mosvik fikk ny rådmann i fjor vår at det gikk opp for ledelsen at regnskapet ikke ville gå opp på sikt.

–Han gikk gjennom økonomiplanen og så fort at dette ikke ville gå i lengden. Da måtte vi gjøre noe. Vi kontaktet Inderøy og ba om et møte. For meg er en sammenslåing den absolutt beste løsningen, selv om jeg skulle miste jobben, sier Mosvik-ordfører Carl Ivar Køppen.

De to ordførerne mener det ikke vil bli noen store endringer for folk flest etter sammenslåingen i 2012. Syke- og aldershjem blir liggende der de er i dag, barneskolene rustes opp på hver sin kant og administrasjonen kan deles og plasseres på hver sin side av Skarnsundet.

–Vi kan fordele oppgaver, og landbruksetaten kan for eksempel bli lokalisert i det gamle kommunehuset i Mosvik, mener Køppen.

Det er egentlig ikke noe nytt at skoleelever flyttes og at det samarbeides på tvers av kommunegrensene. Helt frem til 1993 hadde faktisk Mosvik og Inderøy felles ungdomsskole. –Jeg husker godt at jeggikk sammen med mosbyggen, sier ordfører Ole Tronstad.

Begge ordførere mener de kan spare en hel del på felles administrasjon etter en sammenslåing.

–Det er der først og fremst gevinsten ligger. Det blir bare én ordfører og én rådmann, samtidig som ledelsen både på skole, omsorg og teknisk etat blir halvert.

Felles partimøter

Det er mange som har begynt å forberede seg på den nye kommunen. De politiske partiene på begge sider av Skarnsundet har allerede hatt felles møter for å planlegge felles nominasjonsprosesser.

Etter planen skal den nye kommunen være klar 1.januar 2012. Det er altså snaue to år til. Mens Køppen vil ha rådgivende folkeavstemning, mener Tronstad det er unødvendig.

–Det er politisk enstemmighet i begge kommuner. Nå skal vi ansette en prosjektleder og så skal sammenslåing utredes.

Ære være brua

Begge ordførerne mener Skarnsundbrua må ta mye av æren for at det nå er mulig å slå sammen de to kommunene.

Etter at den ble fri for bompenger lå alle muligheter åpne. Det gjør det mye enklere for folk å nå tjenestene.

Med ferje hadde dette prosjektet nesten vært umulig.

–Vi håper og tror at staten vil belønne oss og at vi kan får noen ekstra kroner for det vi gjør. Det er viktig at ingen taper på dette, mener de to.

Storslått byggverk: Ordførerne Carl Ivar Køppen og Ole Tronstad i henholdsvis Mosvik og Inderøy mener Skarnsundbrua må ta mye av æren for at det nå er mulig å slå sammen de to kommunene. ¿Med ferje hadde dette prosjektet nesten vært umulig, mener de to. Foto: LEIF ARNE HOLME