Varmebølgen Trøndelag opplever i disse dager gjør det fint å være bonde på Brågjerdet gård.

- Denne godværsperioden, sammen med den vi hadde i august, gjør at vi får et bra kornår også i år, sier Halvor Braa, som driver familiebruket.

- Vi har gått og ventet på dette været siden vi sådde kornet 4. mai, sier han.

Gambling

Braa driver gården på idylliske Byneset sammen med kona, og fra gårdsplassen ser han langt utover sjøen som glitrer i sola. Han overtok gården etter foreldrene, som fortsatt avløser ham litt iblant, og driver med produksjon av både egg og melk i tillegg til korn.

- Korn er egentlig en tilleggsproduksjon til melke- og eggproduksjonen, sier Braa.

- Men det er klart det merkes på inntektene om vi får dårlige avlinger. Å drive med kornproduksjon såpass langt nord er litt som gambling, det har kanskje vært litt vel spennende å vente på finværet i år, sier han.

LES OGSÅ: Hveten takler dårlig avlingsvær bedre enn fryktet

Værsyk

Braa innrømmer at det er lett å bli værsyk når lønna avhenger av riktige værforhold.

- Man tenker en del på været, ja. Det så veldig mørkt ut her en periode før vi fikk soldagene i august, men nå ser det heldigvis ut til at kornet taklet regnet i sommer bra og blir stort og fint likevel, sier han.

Og vi er ikke ferdige med godværet enda. Det solrike og varme høstværet fortsetter i Trøndelag med uforminsket styrke. De siste prognosene viser at godværet vil vare til over neste helg.

Varmebølge

Årsaken til varmebølgen, som kan bli den lengste som noen gang er målt på denne tiden av året, er et høytrykk øst for Norge.

- Selv om de aller varmeste dagene nå ser ut til å være over, vil det bli temperaturer rundt 17–18 grader. På de varmeste stedene kan det bli opp i 19–20 grader enkelte dager, sier vakthavende meteorolog Vibeke Thyness.

Bortskjemt på gode kornår

Kornet som Braa produserer er hovedsakelig bygg, men også høsthvete, som kommer litt senere. Kornet sender han til mølla hvor det blir til dyrefôr.

- I fjor var jo et rekordår med 135 tonn korn, og tidligere år har også vært gode, så vi har muligens blitt litt bortskjemte. Et normalt kornår, slik som i år, gir rundt 100 – 120 tonn korn, sier bonden.

LES OGSÅ: Kjøtt og melk på gras er klimasmart

Håvard Winther Storler fra Fiskå Mølle, som Braa leverer kornet til, sier seg enig i at fjoråret var et kronår.

- Godværsperioden vi har nå er med på å redde kornsesongen etter en veldig begredelig sommer. Vi var avhengige av gode forhold ved innhøsting, så jeger veldig glad for finværet, sier Storler.

Sett med midtnorske øyne vil høytrykket ligge i en helt ideell posisjon i helgen, ifølge meteorologene.

På etterskudd

- Vi er tre uker på etterskudd i forhold til normalen. Her på Byneset tar vi vanligvis imot de første lassene rundt 10. august, og i år har vi bare tatt imot 10 – 15 prosent av avlingen, sier han.

- Hvis sesongen hadde vært enda senere ville kornet fått dårligere kvalitet. Heldigvis er det ikke et dårlig år her på Byneset, men kommer du litt lenger nord, til Stjørdal, er det store arealer som ikke ble sådd fordi det var for vått, sier han.

Fiskå Mølle produserer kraftfôr til ku, gris og fjørfe. Storler forteller at de har treskesesong til et stykke uti oktober.

- Det er slett ikke alle arealene som er modne enda. De må nok stå en uke eller to til, sier han.

LES OGSÅ: Sein vår gjør korndyrking til risikosport

Også Storler innrømmer at været påvirker ham.

- Ja, jeg er jo veldig opptatt av været. Værmeldingen og langtidsvarselet blir sjekket ganske ofte, smiler han.

Høytrykk over Midt-Norge

Høytrykket som forårsaker høstvarmen i Trøndelag skal etter prognosene vare en stund til.

- Slik det ser ut nå, viser høytrykket ingen tegn til svekkelse med det første. Dette er et blokkerende høytrykk som er så kraftig at det holder lavtrykkene i Norskehavet borte fra kysten, sier Thyness.

- Det kan oppstå perioder med til dels kraftig vind i helgen. Både på kysten og i fjellet kan det bli liten kuling. Også på mandag og tirsdag kan det bli perioder med kuling utsatte steder, sier meteorologen.

For Braa holder det med en uke med sol og litt vind.

- Det er optimalforholdene. Da får kornet tørket godt, sier han.

- Og så får kyrne lengre beitesesong. Sol er jo bra for ikke bare avlingene, men dyrene også, sier han og peker opp mot kyrne som beiter i høstsola.

Fiskå Mølle på Byneset lager kraftfôr til dyr av kornet de mottar fra gårdene. Foto: OLE MARTIN WOLD +47 98631898