25-åringen fra Trondheim kommer etter absolutt alt å dømme inn på Stortinget til høsten.

Nå møter hun Sp til duell om saker som de mener belyser forskjellene mellom alternativene i høstens valg: En fortsatt Høyre-styrt regjering, eller et Ap-ledet Norge med et sterkt Sp.

Mari: Ola, du har vært i politikken lenge. Nå er jeg på vei inn, med saker også ungdom er opptatt av. Vi har startet mange reformer for å ta Norge fremover, som vi frykter dere vil stoppe. Vi endre oss for å beholde dagens velferdsnivå.

Ola: Vi skal endre oss, men vi skal endre det som er fornuftig. De fire siste årene har ført Norge i feil retning, med et langt mer byråkratisk samfunn der mer penger går til administrasjon i Oslo og mindre går til oss rundt i landet. Vi ser en voldsom sentralisering innen helse, beredskap, politi og forsvar.

Lønseths fire saker der hun frykter hva et regjeringsskifte vil føre til:

1. Fraværsgrensa i videregående

Mari: Dette er det største medisinske mirakelet siden penicillin. Elevene lærer mer og på sikt vil det føre til at gjennomføringen går opp. Dette vil Ap og Sp reversere.

Ola: Vi har lagt merke til at den har ført til mindre fravær, og det er åpenbart positivt. Vi vil evaluere ordningen for å se om det virkelig fører til bedre resultatet og høyere gjennomføring. Ordningen har også negative sider: Den fører til mer byråkrati fordi man må innom fastlegen, og skolen mister muligheten til å gi karakter dersom fraværet er for høyt, selv om eleven er god nok faglig.

Adresseavisens minivalgomat: Hvilken trøndersk toppkandidat er du mest enig med?

Sp-nestlederen i debatt med Mari Holm Lønseth, som etter alt å dømme skal inn på Stortinget fra høsten.

2. Nye Veier AS

Mari: Før ble det bygget vei sakte, stykkevis og dyrt. Vi etablerte Nye Veier, og med dem får vi E6 gjennom Trøndelag billigere og raskere. Sp stemte imot Nye Veier, og vi frykter de heller vil overlate bygging eller deler av strekningene til Statens vegvesen. Det vil vingeklippe Nye Veier.

Ola: Det er et åpent spørsmål om det å lage enda en statlig organisasjon gir mer effektiv bygging. Men Sps holdning nå er at vi lar Nye Veier eksistere noen år til, så får vi se hvordan det fungerer. Vi vil ha en mest mulig effektiv bygging av vei, uavhengig av om det er med Nye Veier eller ikke.

3. Fritt behandlingsvalg

Mari: Pasientene skal kunne velge mellom behandling i det private eller i det offentlig - og staten skal ta regninga. Nå går Sp og Ap til valg på å reversere dette.

Ola: Det er bred enighet om at man selv skal få velge hvilket sykehus man får behandling på. Spørsmål rundt fritt behandlingsvalg er om det er greit å velge et privat tilbud som det offentlige betaler. Vi er redd man tapper det offentlige når de private bare tar de enkleste, mest lønnsomme operasjonene. Vi får et privat superprofitthelsevesen for østlandsområdet. At bare 21 trøndere har brukt det, understreker poenget.

Mari: Vi vil utvide og gjøre ordningen mer kjent.

- Vi får et privat superprofitthelsevesen for østlandsområdet, sier Ola Borten Moe om Høyres fritt behandlingsvalg.

4. Aktivitetsplikt for unge på trygd

Mari: Arbeiderpartiet, som Sp vil samarbeide med i regjering, har stemt imot aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere under 30 år. Vi frykter derfor at en ny regjering vil fjerne plikten, som vi innførte fordi det å stille krav, det er å bry seg.

Ola: Sp er for aktivitetsplikt.

Her er fire saker der Borten Moe frykter hva fire nye blå år vil føre til:

1. Kutt i statens inntekter

Ola: Hvis Høyre skal fortsette å senke skattene for dem som har mest, og stanse veksten i oljepengebruken – hvor skal det kuttes?

Mari: Det er ingen motsetning mellom at folk får beholde litt mer av pengene sine og at det går mer penger til velferd. Vi har gitt skattelettelser i denne perioden, men likevel har statens inntekter økt med 65 milliarder ...

Ola: ... det er jo fordi oljepengebruken har økt mer enn noensinne. Høyre sier man ikke kan fortsette slik, så den kan du ikke ta ...

Mari: ... så er det slik at oljepengene går til det de skal gå til: investeringer i skole, veier og vekstfremmende skatteletter.

2. Skattekaos

Ola: Høyre prioriterer kutt i formuesskatten, Frp vil fjerne eiendomsskatten. Ligger det an til skattekaos, eller ris det to hester samtidig?

Mari: Vi vil gi moderate skatteletter til folk flest, men også redusere skatt på norske jobber. Ni av ti bedriftseiere vil fjerne formuesskatten på arbeidende kapital. Det høres ut som om Borten Moe har blitt sosialdemokrat, når han mener Staten eier skattepengene, og ikke folk flest, bedriftene, laksen i merdene, traktorene på åkrene.

Ola: Jeg fikk ikke svar på spørsmålet. Da vi satt i regjering, økte vi bunnfradraget for formuesskatt og reduserte skattesatsen. Det kan være gode grunner til å fortsette på det sporet. Nå risikerer vi at de rikeste blir nullskattytere. Det er ikke rettferdig.

3. Ulvebestanden

Ola: Vil Høyre respektere stortingsflertallets mål, eller la byråkratene i Miljøverndepartementet bestemme over ulven?

Mari: Vi har fattet et tydelig vedtak på at vi vil følge opp Stortingets vedtak, og vi har lagt frem en tiltakspakke ...

Ola: ... det har ikke gått så himla så langt?

Mari: Men vi går til valg på dette, og det er det jeg, som er ung og vil inn på Stortinget, må svare for.

Les alle sakene om høstens stortingsvalg

4. Forsvaret

Ola: Vi har fått en massiv nedbygging av Heimevernet og mange uløste, ubesvarte spørsmål rundt landmakta. Vil Høyre fortsette nedbygginga? Vil Høyre øke Heimevernet til 50 000 soldater og opprettholde Sjøheimevernet?

Mari: Vi har ikke bygd ned, vi har gitt mer til Forsvaret på ett år enn hva Sp ga da de satt med makt. Vi vil ha 35 000 soldater i Heimevernet – og de vil være bedre trent enn de 42 000 dere ønsker.

Ola: Så det er forsvarlig å redusere Heimevernet med 20 prosent?

Mari: Det satses mer nå enn før, de trener mer, flyene flyr mer og båtene seiler mer. Viktigere enn å peke på et tall, er at de klarer å beskytte oss når det trengs.

De to politikerne er dessuten gjensidig bekymret for hva den andre vil gjøre med kommunetvang. Høyre vil gi full gass for sin reform, som innebærer tvangssammenslåing av blant annet Nærøy, Vikna, Leka og Bindal og Ørland/Bjugn. Sp og Ap har lovet at de som motsetter seg tvang, skal få slippe.