Tirsdag skal politikerne i bygningsrådet ta stilling til det store boligprosjektet på Overvik. I sommer sa Miljøpartiet de Grønne (MDG) at de vil bryte med Ap hvis ikke partiet venter med videre klarsignal for Overvik til overordnede trafikkløsningen er klar, slik rådmannen anbefaler.

Samarbeidet består

Mandag ettermiddag var Ap og samarbeidspartiene, inkludert MDG, i møte på rådhuset. Etter at møtet er over, sier Marek Jasiniski (Ap):

- Vi har ikke helt landet enda på hvordan vedtaket blir, men det som er tydlige så langt, er at samarbeidet består - og vi er enige om å utsette sluttbehandling av områdeplanen inntil byutredningen kommer, sier Jasinski.

I juni i år nektet Ap, Høyre og Frp å høre på rådmannens forslag om å vente.

- Rådmannens forslag innebærer i praksis en utsettelse på minst ett år eller flere. Det kan vi ikke gå med på, sa Ferhat Güven (Ap) da.

Ultimatum

- Jasinski, hva har endret seg siden juni?

- Nå driver vi fremdeles og forhandler om hvordan det endelige vedtaket skal bli. Men vi ser nå at det er kort tid til byutredningen kommer, og vi har kommet samarbeidspartiene i møte i denne saken, sier Jasinki.

Byutredningen er ventet i desember, og dermed kan det bli 2018 før det endelige vedtaket i områdeplanen skjer.

- Det betyr at det hjelper å stille ultimatum, slik MDG gjorde?

- Det har vært lange forhandlinger, og vi er enige om å vente til byutredningen kommer, sier Jasinski.

Ingrid Skjøtskift (H), Geir Waage (Ap), rådgiver Jan-Åge Sneve Gundersen og kommunalråd Sissel Trønsdal.

Utover ettermiddagen og kvelden sendes flere mailer mellom samarbeidspartiene rundt utformingen av det endelige forslaget, som blir en litt forandret versjon av alternativ 1. (se nede i saken, journ.anm.).

Kjempefornøyd

For varaordfører Ola Lund Renolen (MdG) er beslutningen om utsettelse det eneste rette.

- Vi er kjempefornøyde, og for oss var det soleklart at det kun var et alternativ vi ville gå for, sier han.

- Føler dere dette som en seier?

- Det gjenstår å se, for saken er bare utsatt. Men vi har et håp om at de tingene som henger i lufta kan klareres ut i tiden vi har frem til byutredningen, sier han.

For MDG og de andre småpartiene har det vært en felles forståelse om at boligprosjektet ikke skal hastes gjennom. Nå ble altså Ap med på det.

- Samtidig så er vi ikke så naive at vi tror byutredningen løser alle problemer i denne saken, og det kan bli tøffe tak også fremover til det som blir det reelle vedtaket. Men nå har vi i alle fall tiden frem til utredningen kommer, og kan gå nærmere inn i saken på flere av de punktene som er viktige. Som blant annet vei og skole, sier Renolen.

Han sier at han før helga kjente på en positiv følelse om at Ap ville vente.

- Det handler om å løse dette i koalisjonen, og vise at vi er samlet. Nå skal vi diskutere enda grundigere, og ikke ta det så fort. Så får vi se hva det ender opp i til slutt, sier han.

To alternativer

Rådmannen legger frem to alternativer tirsdag, og byplansjefen har vært tydelig på at de anbefaler det første alternativet:

1: At bygningsrådet utsetter sluttbehandling av planen for boligutbygging på Overvik frem til den såkalte byutredningen med nullvekstmålet er ferdigstilt (trolig i desember), og nytt transportsystem for Trondheim øst er fastsatt. Samtidig åpner man opp for noen utbyggingsfelt.

2: At planen vedtas, og at saken legges fram med vilkår for godkjenning fra Fylkesmannen og Statens vegvesen. Da må det settes i gang meglingsprosess mellom Trondheim kommune og Fylkesmannen.

Det er altså et forandret forslag basert på alternativ 1 partiene mandag kveld jobber ut.

Les også: Ap overrasket og Frp sjokkert over byplansjefen

Ola Lund Renolen (MDG), som nylig har tatt over varaordførerjobben mens Hilde Opoku tar permisjon. Foto: Vegard Eggen

Høyre: - Vil stille tøffere krav

Det er foreløpig uklart hvordan Høyre vil stemme i denne saken tirsdag, men partiet varsler uansett en ny tone. I en e-post skriver Høyres gruppeleder Ingrid Skjøtskift at hun mener det er riktig å stille tøffere krav i dette prosjektet:

- Det er viktig for oss å lytte til innspill som er kommet før vi konkluderer. Vi bruker derfor den tiden vi trenger, og gjennomfører en grundig prosess. Vi hadde et eget møte om saken i bystyregruppen på onsdag. Vi vil legge vekt på at Trondheim kommune skal være forutsigbar i byplansaker. Vi mener det er riktig å stille tøffere krav i dette prosjektet. Det gjelder først og fremst sikkerhet for at nullvekstmålet holder ved at biltrafikken ikke øker, god skolekapasitet og krav om jordflytting og nydyrking. Her må det legges inn konkrete krav som utbyggerne må oppfylle, skrev Skjøtskift søndag.

Hun var ikke tilgjengelig for å utdype dette mandag ettermiddag.

Les også: - Dramatisk for oss, sier utbygger

Frp: - Ingenting nytt

Kommunalråd Elin Marie Andreassen (Frp) sa mandag formiddag at hun vil stemme for alternativ to, altså å fortsette med planene.

- Overvik er på overtid allerede, det er ingenting som har endret seg i denne saken. Det er også usikkert om den ventede byutredningen gir alle de svarene vi trenger. Overvik har trafikkanalyser som viser at de klarer å håndtere trafikken innenfor sine områder, sa Andreassen.

Kolbjørn Selmer i Overvik Utvikling skriver i en SMS:

- Hvis flertallet av politikerne gjør en utsettelse av områdeplanen regner jeg med de har en grunn til det. Det forholder jeg meg til, skriver han.

Les også: Slik lyktes de mektige aktørene på Overvik