UKA 2017 arrangeres i perioden 4. oktober til 29. oktober. I den forbindelse har arrangørene søkt om å få skjenke alkohol under ti arrangementer i Høyskoledalen.

Ett av arrangementene det søkes om, er oktoberfesten. Med lederhosen, bratwurst, ompamusikk og tønner med øl har festen vært et av UKAs høydepunkt siden 1990-tallet. Men nå kan det være slutt. I alle fall i år.

Les også: 8000 trøndere vil feste med fremmede

- Stor skuffelse

I tirsdagens formannskap skal nemlig politikerne bestemme seg for om de er enig med rådmannens forslag om å si nei til søknaden om utvidet skjenkeareal. Ukesjef Martin Næss håper å få politikerne med seg.

- Dette er ekstremt viktig for UKA, og det blir en stor skuffelse om de sier nei. Vi har hatt oktoberfest i 20 år, og dette arrangementet er det størst forventninger til. Vi mener vi burde få lov når vi holder oss innenfor regler for skjenking og sikkerhet, sier Næss.

I saksframlegget viser rådmannen til arrangementene fra både 2013 og 2015, og er kommet til følgende argumenter som taler for at oktoberfesten ikke bør tillates i Høyskoledalen:

Høyt inntak – dårlig tidspunkt

* Politiets rapporter viser at utfordringen med høyt beruselsesnivå og ordensproblemer er et gjentakende problem fra år til år.

* Skjenkekontrollørenes rapport tilsier at en stor andel av gjestene på oktoberfest i 2015 fremsto som åpenbart påvirket, og at det var et krevende arrangement å foreta en skikkelig kontroll på.

* Høyt inntak av alkoholholdig drikk inne på skjenkeområdet.

* Konsum av medbrakt alkohol på offentlig grunn.

* Tidspunktet arrangementet avholdes på er svært uheldig.

Les mer: Uka fikk 7,3 mill i overskudd

Drita før to: Håndfast flørting, øldrikking, dans og moro var noen av ingrediensene Adresseavisen observerte under oktoberfesten UKA 15. Festen startet midt på dagen, men i år sier rådmannen nei oktoberfest med alkoholskjenking i Høyskoledalen.

Kastet ut flere hundre

Festen – som er den raskest utsolgte under UKA – har plass til 4000 mennesker. I rapporten fra oktoberfesten for to år siden heter det at 84 personer ble nektet inngang da de kom, og 365 personer ble kastet ut fra skjenkeområdet i løpet av arrangementet.

Det vil si at over 10 prosent av alle gjestene ble nektet adgang eller kastet ut. Rådmannen mener dette er en høy prosentandel. Det pekes også på at festen foregår mellom klokka 12 og 20, og igjen er lagt til en hverdag.

«I dette tidsrommet er det stor trafikk i området på grunn av rushtiden, og skoleelever ned i barneskolealder går forbi området på vei hjem fra skolen. Rådmannen mener dette, sett opp mot problematikken med berusede personer som oppholder seg i området, ikke samsvarer med retningslinjene og bevillingspolitikken til Trondheim kommune.»

Likhet for loven

Rådmannen mener heller ikke starttidspunkt vil gjøre noen nevneverdig forskjell på det totale beruselsesnivået festen fører med seg. I tillegg mener rådmannen at det er vanskelig å forsvare innvilgelse av skjenkebevilling til et arrangement som vurderes som uforsvarlig å gjennomføre, med tanke på konseptet og nærmiljøet.

«Til tross for at UKA og oktoberfesten kun avholdes hvert andre år, synes rådmannen det er vanskelig å forsvare et slikt arrangement sett opp imot de krav som stilles til resten av utelivsbransjen i Trondheim. Behandling av søknader om skjenkebevilling skal behandles likt.»

I forslag til vedtak sier rådmann ja til utvidet skjenkeareal til de ni andre arrangementene UKA vil ha i dalen. Rådmannen skriver også at hvis politikerne ikke vil nekte oktoberfesten, så ønsker rådmannen at det ikke skal tillates flere enn ni arrangement, og at det blir opp til UKA å kutte ett arrangement. UKA ønsker også utvidelse av skjenke- og åpningstid til henholdsvis 23.30 og 24 for noen arrangement. Men rådmannen mener maksimal skjenketid skal være 23 og at området stenger 23.30.

Les også: Nå skal lyden i Storsalen bli bedre

Tar fyll på alvor

Ukesjef Næss er enig i at fyll er en utfordring:

- Det tar vi veldig på alvor. Vi har mange folk som sender vekk berusede personer for å unngå offentlig fyll, og vi deler ut vann. Det er også omfattende skjenkekontroller som ikke viser brudd, sier Næss.

Hvis de får nei til Høyskoledalen, vil UKA vurdere andre lokaliteter, deriblant Samfundet.

- Hva med oktoberfest uten alkohol i Høyskolendalen?

- Da mister man en del av konseptet, alkohol hører liksom med.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter