Bostadvegen og Prestegårdsvegen finnes både i Trondheim og Klæbu. Bare ett av stedene kan veiene bestå.

De er to av 14 gatenavn i Trondheim og Klæbu som må endres før de to kommunene slår seg sammen. Adresseavisen har besøkt folk som bor på noen av adressene, for å sjekke hvilket forhold de har til gatenavnet.

Bostad i Klæbu:

Hvite lam og hvit hundekjeks langs veien, mot det grønne gresset. En drøy kilometer nord for Klæbu sentrum starter Bostadvegen, og i nummer 51 bor ekteparet Arvid (83) og Oddrun (76) Bostad. Absolutt hele livet har Arvid bodd her på Bostad, men selve veinavnet har han bare levd med siden det ble banket gjennom av kommunestyret for tre år siden. Nå kan det altså bli omkamp om navnet.

- Jeg vet ikke hva annet veien vår kan hete. Det må være Bostadvegen. Dette er Bostad-grenda. Jeg tror også andre mener det er viktig å beholde det navnet, slår Arvid fast.

Bestefaren hans kom fra en av de to Bostad-gårdene, litt oppover i veien. Så, i 1939, kjøpte han bruket vi nå befinner oss på. Nå er det Arvids sønn, Odd Arne Bostad, som stresser med høyonna. Han har ikke tid til å snakke med Adresseavisen, men håper at faren kommer med noen gode argumenter, så de får beholde navnet. Akkurat denne Bostad-slekta finnes i alle fall i syv generasjoner, men selve Bostad-navnet er mye eldre:

«I årene mellom 1510 og 1520 er det en Toræ Tordsøn som overdrar 1 spann rente 'udi Bodstadt liggendis i Kledebodernæ' til Domkirka i Nidaros,» heter det i «Klæbuboka – gårds- og slektshistorie II». Navnet er vanlig mange steder i Norge, og betyr stedet der husbonden bor. Arvid Bostad var motstander av hele kommunesammenslåingen:

- Vi er jo klæbygg, sier han.

Så gjenstår det å se om den sammenslåingen han ikke ønsket seg, også fratar han navnet på veien han bor i.

Bostad i Trondheim:

I Trondheim står 57 personer og ni firma oppført i Bostadvegen på Tempe, der høyhus rager langs E6 på vei sørover ut av byen. I fjerde etasje i seniorboligene bor ekteparet Eldbjørg (81) og Kjell Krogness (82), som snart feirer diamantbryllup. 20 av de årene de har delt sammen, har de tilbrakt her, med utsikt til Nidelva, E6-en og det nye Nav-bygget ved innfarten.

- Ånei, det er ikke så farlig for oss med Bostad-navnet. Det er ikke så mange som bor her, egentlig, sier Eldbjørg.

Veien går fra Tempevegen og helt ned til Nidelva, der Nidelv IL har sitt klubbhus og Tempebanen ligger. Eldbjørg foreslår nye navn: Nidelvstien eller Nidelvgata. Eventuelt noe med Tempe, sier hun.

- Det er nesten så vi kunne gått under Tempevegen, ja. Det hadde vært naturlig for oss, sier hun.

Prestegården i Klæbu:

Et nysmidd ektepar forlater akkurat den vakre, hvite Klæbu-kirka, og prest Toril Stendahl står igjen på kirketrappa i junisola. Hun bor på prestegården – i Prestegårdsvegen – et steinkast unna kirka. I den ærverdige, men litt slitne, trebygningen fra 1839 bor hun med mann og tre døtre på 10, 14 og 17 år.

Prest Toril Stendahl og mannen Odd Erik mellom hovedbygget og forpakterboligen på prestegården. I bakgrunnen skimtes Klæbu kirke.

- Jeg er innflytter og har ikke et sterkt forhold til det, men jeg vil tro det betyr noe for bygdefolket at man beholder navnet, sier hun.

- Dette er jo et historisk tyngdepunkt i bygda, sier hun, og fisker frem boka «Klæbu seminar – Et intellektuelt arnested på bygda 1839-1892» fra tøyposten hun holder i hånda.

Prestegården ble bygget av Hans Jørgen Darre, for å få på plass klasserom og boligrom til seminaret, lærerskolen. På et fotografi fra 1860-årene ser man datidens sogneprest sittende på trappen foran det samme huset som prest Toril i dag bor i. Tjenerstaben står på gårdsplassen. Skal man overføre dette til dagens bruk, må «tjenerne» bli familien som nå holder til i forpakterboligen. Her bor Nina Sand med mann og tre sønner på 11, 9 og 2 år. De drifter selve prestegården, med 629 sauer og lam, syv gjeterhunder, tre hester, høner og katter.

- Det bør hete Prestegårdsvegen her, ja, stemmer Nina i, der hun passerer mens Adresseavisen snakker med presten på tunet.

Klæbu-prest Toril Stendahl bor på prestegården – i Prestegårdsvegen – et steinkast unna kirka. Bak er driftsbygningen til prestegården, som er forpaktet bort og i bruk med blant annet sauehold, hester og høner.

Prestegården i Trondheim:

Prestegårdsvegen i Trondheim ligger på Berg, eller kanskje Singsaker. Veien ble i 1940 oppkalt etter Berg prestegård, ifølge Trondheim byleksikon. Den grønne flekken foran det hvite trebygget, med fotballbane og omkringliggende villaer, ligger på nedsiden av Jonsvannsvegen.

Britt Andersen (t.h.) og Kari Melby bor sammen med boxeren Cilla på Prestegårdsjordet, like ved veien med det samme navnet. Så å si daglig går de tur her.

Over gresset kommer to kvinner og en boxer som heter Cilla skridende. Britt Andersen og Kari Melby bor her på Prestegårdsjordet, og deres spontane reaksjon er at veinavnet, det må de selvsagt beholde. Men så får de tenkt seg om litt:

- Det kan jo hete Nordre Prestegårdsvei her? foreslår Andersen.

- Cilla er veldig sterkt knyttet til navnet, spøker Melby.

Etter litt diskusjon blir de enige om at de godt kan endre navnet, for eksempel til Berg Prestegårdsvei.

Så blir det opp til politikerne å bestemme til slutt.