Gründerne Thomas Hammeren og John Petter Udness var like spente som alle andre da de onsdag 22. juni kl. 18.00 i fjor kunne ønske de første gjestene velkommen til serveringsstedet Ladekaia.

Hvordan ville det nye serveringsstedet ved Ladestien – rett nedenfor NGU på Østmarkneset – bli mottatt? Ladekaia skulle vise seg å bli en knallsuksess fra første dag. Da sesongen var over, hadde stedet hatt vel 39 000 besøkende. Enkelte søndager hadde rundt 2400 gjester fått servering.

Det ombygde ammunisjonslageret fra krigen var et par år før bare millimeter fra å bli revet. En gravemaskin hadde allerede rukket å stikke hull på taket før det fra øverste hold i Trondheim kommune ble gitt stoppordre. Stedet skulle inngå som første del av planen for en nasjonal steinpark ved Østmarkneset. Men planene er inntil videre lagt på is. Også naboskuret, et annet ammunisjonslager, ble berget. Det huser i dag toaletter, lokaler for en fridykkerklubb og lager for kajakklubben.

Ladekaia ble i fjor høst hedret med Trondheim kommunes byggeskikkpris, og stakk i Adresseavisens Ut-awards på nyåret av med tittelen årets kafé.

Utvider kjøkkenet

I noen hektiske uker før sesongåpning har håndverkere jobbet på spreng for å bytte ut pleksiglass på sørveggen med doble glassruter, forbedre pleksiglasset på øvrige vegger med gummifôringer, utvide kjøkkenet og bygge kjølerom og fryserom. Pleksiglasset har skapt fuktproblemer en del steder. Trondheim kommune som eier anlegget, har lagt nytt tak på bygget. Uteserveringen vil bli styrket med flere sitteplasser, til rundt 150. Inne er det plass til om lag 100 gjester.

- Vi utvider også til tre kasser, hvorav den ene betjener gjester fra utsiden. I fjor var køen til tider svært lang. I år håper vi å få ekspedert kundene raskere, sier John Petter Udness.

Det bygges også et tankrom for øl. Ved å tappe fra tank, slipper man å bytte fat hele tiden.

I fjor jobbet rundt 30 personer på Ladekaia, i år tror Hammeren de vil trenge rundt 40. I all hovedsak ungdom som jobber på timebasis.

Ment som fritidssyssel

Til daglig driver Hammeren Burger King på Lade, mens Udness jobber i Coca-Cola. I utgangspunktet skulle Ladekaia var en fritidssyssel, men de bruker mer og mer av tiden på Ladekaia, samtidig som de egentlige jobbene også må passes. Det betyr med andre ord lange arbeidsdager når sesongen er på sitt mest hektiske.

I år vil de gradvis utvide menyen. Men folk kan ikke vente seg de mest eksklusive retter. – Vi satser på enkel, men velsmakende mat. Hvor mange kanelboller vi solgte, vet jeg ikke. Men leverandøren hadde aldri noe sted levert så mange kanelboller, sier Hammeren og må le.

Etter at Ladekaia åpnet, har enda flere tatt Ladestien i bruk, viser tellinger. I tillegg oppsøker folk fra hele byen stedet, ikke nødvendigvis for å gå tur, men ta en øl og en matbit eller en kopp kaffe.

- Som sagt var vi veldig spente på hvordan vi ville bli mottatt. Den smule bekymringen vi hadde på forhånd, skulle vise seg å bli slått til skamme. Ikke i våre villeste fantasier hadde vi ventet en slik respons, sier Hammeren.

Innredningen er rustikk og vil ikke bli endret. Flere gjester har sterkt anmodet at det ikke må skje. Det var for øvrig arkitektstudenter fra NTNU som hadde Ladekaia og nærområdet som prosjektoppgave. På våren og forsommeren 2015 deltok et 30-talls studenter med hammer og sag for å innrede skuret. Tagging og hærverk var imidlertid med på å forsinke fremdriften. Meningen var å åpne til påsken i fjor.

Kan sitte under tak

I vinter har delen nærmest sjøen vært åpen for publikum. Pleksiglassene som beskytter mot vær og vind, blir nå fjernet. Turgåere har kunnet nyte medbrakt under tak, og folk har ryddet opp etter seg.

Av utbyggerne av den nye bydelen Urbania på Rotvoll er Hammeren og Udness spurt om de kunne tenke seg å drive et lignende sted som Ladekaia i naustet ved moloen på Rotvollneset, kalt Rotvollkaia. Svaret er positivt, men stedet blir neppe realisert før tidligst om to–tre år. Lørdag 8. april åpner den nye restauranten Land & Strand på Grilstad Marina. Det innebærer flere serveringssteder langs Ladestien.

Opprinnelig sto et kaianlegg ved Ladekaia, men det forfalt og restene ble til slutt revet. I fjor høst ba kommunalråd Marek Jasinski (Ap) og bystyrerepresentant Tom Christian Lindvåg (Ap) rådmannen utrede muligheten for å bygge og finansiere et nytt bryggeanlegg ved Ladekaia.

Båt trafikkerer strekningen

- Jeg har purret på rådmannen og fått til svar at arbeidet starter nå med tanke på en fremleggelse til høsten. Kanskje må rådmannen hyre inn ekstern bistand. Østmarkneset ligger utsatt til for vær og vind, sier Jasinski.

Han og Lindvåg ser for seg at en båt à la Munkholmbåten kan svinge innom de ulike serveringsstedene fra Grilstad Marina, via Rotvollkaia, Ladekaia, Solsiden, Munkholmen og Lille Skansen. Lunsj på en plass og middag på et annet sted.

- Av disse stedene er det vel bare Ladekaia som i dag ikke har kaianlegg. Når kostnadene kommer på bordet, kan saken få en politisk behandling, sier kommunalråden.

Brygge: Thomas Hammeren (t.v.) og John Petter Udness håper planer for en ny brygge kan bli realisert om ikke altfor lenge. Da kan båper legge til ved Ladekaia. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Åpner: Pleksiglasset nærmest sjøen vil bli fjernet, slik at utsikten skal bli bedre. Pleksiglasset beskytter mot vær og vind gjennom vinteren. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Nytt glass: Pleksiglasset på sørsiden er skiftet ut med doble glassruter. Ifølge Thomas Hammeren (t.v.) og John Petter Udness heves standarden på Ladekaia gradvis. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Utvider: Thomas Hammeren (t.v.) og John Petter Udness har utvidet kjøkkenet, bygd nytt kjølerom og fryserom samt investert i nok et kassaapparat. Nå kan tre køer betjenes samtidig, hvoran én kø fra utsiden. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Bryggeanlegg: Ap ønsker å bygge en ny brygge ved Ladekaia og har engasjert rådmannen. Slik så den opprinnelige bryggen ut. Foto: Jens Petter Søraa, Adresseavisen