Helsesykepleier kan bli den nye yrkestittelen. Det foreslår Norsk Sykepleierforbund. Nå skal helseminister Bent Høie vurdere tittelen.

- Jeg synes det er helt ok. Men jeg hadde et annet forslag, sier Aleksander Finnland Foss.

Han er en av svært få mannlige helsesøstre her til lands, og jobber i dag ved Helsestasjonen for ungdom i Trondheim og i Stjørdal kommune.

- Hva var ditt forslag?

- Folkehelsesykepleier. Jeg synes det er litt mer beskrivende for hva vi gjør. Vi jobber med folkehelse. Noen vil kanskje argumentere for at det er for langt, men det er ikke lengre enn intensivsykepleier, sier Foss.

Han viser til at den engelske tittelen på jobben hans er public health nurse.

- Da er folkehelsesykepleier mer nærliggende, sier han.

LES UKE-REPORTASJEN OM ALEKSANDER FINNLAND FOSS: Helsebror Aleksander til tjeneste

Ny tittel: Helsesøster Aleksander Finnland Foss kan snart få ny tittel.

Flere menn

Det var styret i Landsgruppen av helsesøstre i Norsk Sykepleierforbund som nylig besluttet at det var på tide å skrote tittelen helsesøster.

Bakgrunnen er et ønske om kjønnsnøytrale titler for spesialsykepleiere. Etter omfattende vurderinger endte en arbeidsgruppe opp med å foreslå helsesykepleier, noe landsstyret nylig sa ja til.

- Jeg er veldig lettet over å ha landet en sak som har vært tema i mange tiår. Det har vært gjort et grundig arbeid, som flertallet i styret stilte seg bak, sier Kristin Waldum-Grevbo, faggruppeleder for helsesøstrene til fagbladet Sykepleien.

Nå ligger avgjørelsen på helseministerens bord.

- Jeg er svært glad for at Norsk Sykepleierforbund har foreslått en kjønnsnøytral tittel for sykepleiere som i dag er helsesøstre. Det er viktig for at vi skal kunne rekruttere flere menn inn i yrket og for at flere gutter skal oppsøke tjenesten. Vi vil sette i gang et arbeid for å vurdere forslaget, sier Bent Høie til NTB.

- Ikke helt naturlig

Aleksander Finnland Foss er glad for at sykepleier nå er inne i den nye yrkestittelen.

Få menn: Aleksander Finnland Foss er en av svært få mannlige helsesøstre her til lands. Han håper at ny yrkestittel kan føre til at flere gutter blir nysgjerrige på denne jobben.

- Mitt inntrykk er at en del ikke vet at helsesøster er en person som er utdannet sykepleier, og som har videreutdannet seg til helsesøster. Derfor er det bra at dette blir synliggjort, sier Foss. Når han møter foreldre på foreldremøter, forteller han alltid at han er utdannet sykepleier.

Han opplever at mange velger å kalle han for helsebror, eller rett og slett bare sier fornavnet.

- Det er en del som synes det er rart å kalle meg helsesøster, og de vet ikke helt hva de skal si. Jeg må vel være ærlig å si at jeg synes det er rart å si at jeg er helsesøster. Det føles ikke helt naturlig. Men det er ikke noe jeg har tenkt mye på, sier han.

Til høsten bytter han ut jobben i Stjørdal med helsesøsterjobb ved Dalgård skole i Trondheim, i tillegg til en deltidsstilling ved Helsestasjon for ungdom. Foreløpig er han den eneste mannlige helsesøsteren i Trondheim, og kanskje i hele Trøndelag.

- Med en ny tittel, kan det åpne for at flere gutter søker i denne retningen. Det kan være at de blir mer nysgjerrig på jobben, sier han.