Dette uttaler assisterende direktør Ketil Larsen i Utlendingsnemnda i en kommentar til Adresseavisen.

- Da endringen i reglene om lengeværende barn kom i desember i fjor, sa departementet at det er ved oppholdstid utover om lag 4,5 år at hensynet til barnets beste skulle veie tyngre. Det var ikke meningen at den nedre terskelen skulle endres, men også at hver sak skal vurderes individuelt.

LES PÅ PLUSS: Her er brødrene igjen på flukt i Europa

LES PÅ PLUSS: Lagkameratene i Sunndal vant 1-0 for Farid

- Ikke alle gis tillatelse

- Det er ikke slik at alle barn med om lag 4,5 års opphold gis en tillatelse. Det kommer an på hvor sterke de innvandringsregulerende hensynene er, sier Larsen, og legger til:

- Det vi kan si er at i dette tilfellet, kom nemnda fram til familiene ikke hadde en så sterk tilknytning at det var riktig å gi en oppholdstillatelse.

30 familier er omfattet av ordningen hvor de kan be om omgjøring fra hjemlandet, og noen av disse er fra Afghanistan. Utlendingsnemnda kan ikke før sakene er avgjort si hvor mange av disse som vil få komme tilbake til Norge.

- Følger nøye med

- Situasjonen i Kabul/Afghanistan har forverret seg de siste månedene. Er det aktuelt å vise noe større skjønn fra UNEs side i lignende saker?

- UNE følger nøye med på situasjonen i ulike deler av Afghanistan, og behandler alle saker individuelt. Vi gir beskyttelse til de som risikerer forfølgelse. Når det gjelder opphold på humanitært grunnlag bruker vi skjønn, og også der behandles hver sak konkret. I saker om lengeværende barnefamilier er utgangspunktet at det foreligger en tilknytning som kan gi grunnlag for oppholdstillatelse når barn har oppholdt seg her fra om lag 4,5 år og gått 1 år på skole. Så kommer det an på såkalte innvandringsregulerende hensyn, for eksempel om familien har gitt falske opplysninger, om tillatelse gis.