Adresseavisen har snakket med trønderske kvinner med erfaring fra politikken i kortere og lengre tid. Samtlige setter stor pris på kampanjen som har rystet landet de siste ukene.

- Selvfølgelig skjer dette i politikken også, sier Sps gruppeleder i Trondheim, Marte Løvik.

Det bekreftes av de 11 andre kvinnene.

- Det er noen som bare fortsetter å oppføre seg grisete, selv om de får beskjed om å la være, sier Frps Elin Marie Andreassen.

Flere understreker at også menn kan utsettes for uønsket oppmerksomhet, tafsing og overgrep. Men at de tror det skjer i betydelig mindre grad. Les om hvordan hverdagen som kvinnelig politiker også kan være.

- Hvorfor sa jeg ikke fra?

Tidligere stortingsrepresentant og ordfører for Ap, nå assisterende fylkesmann, Gerd Janne Kristoffersen, har gjort litt selvransaking etter #meetoo.

Gerd Janne Kristoffersen (assisterende fylkesmann, tidligere stortingsrepresentant og ordfører, Ap), 65 år:

- Jeg må innrømme at jeg flere ganger har irritert meg over oppførselen enkelte godt voksne mannfolk har overfor betydelig unge kvinner. Og over kvinner som ikke setter grenser. Forferdelig irritert har jeg vært. Samtidig tenker jeg nå etter #metoo at det også har vært en unnfallenhet fra min side. Jeg har ikke grepet inn, bare skygget banen, i stedet for å ta det opp med vedkommende mann med autoritet som har tatt seg til rette. Heller ikke har jeg snakket med kvinnen for å bevisstgjøre henne på om det er så lurt. Nå tenker jeg: Hvorfor gjorde jeg ikke det? Den typiske situasjonen er den noe eldre mannen med større autoritet, med en ung dame, som ender på et hotellrom. Jeg har ikke selv opplevd ubehagelige episoder, selv ikke som eneste kvinne i et ordførerforum i Nord-Trøndelag. Å være godt voksen er en fordel.

- Også flørt kan være overtramp

Høyres Guro Angell Gimse mener at en som har fått en betrodd posisjon ikke kan flørte fritt.

Guro Angell Gimse (stortingspolitiker, leder av Høyres kvinneforum i Trøndelag), 46 år:

- Dette er til stede i alle partier. Det er noe det hviskes om, men som ikke så ofte kommer opp. Jeg er glad det gjør det nå. Dette handler ikke minst om maktforhold. Dersom man har en høyere posisjon i et parti, bør man til og med være forsiktig med flørting. I utgangspunktet skal det være lov å prøve seg, men har man en høyere, betrodd stilling slik at maktforskjellen er stor, kan det å bli lagt an på oppleves som direkte ubehagelig. Dessverre kommer dette sjelden fram for den som er utsatt for det, føler seg ofte litt medskyldig. Jeg håper dette fører til en bevisstgjøring også i de foraene der det bare er menn: Jeg lurer på hvordan menn snakker om det andre kjønnet. Gjøres det på en respektabel måte eller blir kvinner gjort til objekter? I så fall håper jeg #metoo endrer på dette.

Advarte unge jenter mot klåfingret partifelle

Frps Elin Marie Andreassen har gått så langt at hun konkret har advart unge jenter i partiet mot en enkeltperson før en sosial setting. Mannen hadde både posisjon og anseelse.

Elin Marie Andreassen (gruppeleder for Frp i Trondheim), 34 år:

- Kampanjen er veldig bra. Også fordi det handler mer om en kultur enn enkeltsaker.

Andreassen har selv opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet i politikken, men har erfart at det nytter å si fra, og har derfor ikke tatt det videre. – Men jeg har sett menn i maktposisjon gi mye oppmerksomhet av seksuell karakter til yngre jenter. Dette har jeg også konfrontert vedkommende mann med. Det er enklere for meg å gjøre det enn for den unge jenta. Men om det har virket, er jeg mer usikker på. Det er noen som tåler alkohol i mindre grad. Det er noen som bare fortsetter å oppføre seg grisete.

Andreassen har gått så langt at hun konkret har advart unge jenter i partiet mot en enkeltperson før en sosial setting. Mannen hadde både posisjon og anseelse.

– Jeg synes det var greit at de fikk vite at han er klåfingret, slik at de kan unngå å havne i en ekkel situasjon – og gi beskjed om at hvis det likevel skjedde, måtte de si fra med en gang. Det er viktig å være tydelig, også på andres vegne om det trengs.

- Vi må si fra om den konstante hånda på låret også

Generalsekretær i AUF, fylkestingspolitiker Renate Tårnes, forteller at det å få uønskete berøringer og slengbemerkninger faktisk er helt dagligdags.

Renate Tårnes (generalsekretær i AUF, fylkestingsrepresentant Sør-Trøndelag), 27 år :

- Dette skjer selvsagt i politikken også. Det er alt fra kommentarer om man hva man har på seg – til større og mer grove ting. Slengbemerkninger og uønskede berøringer er dagligdags. Vi er flere som opplever slikt, og det skjer både politikere imellom, og i møte med andre. Det fine med denne kampanjen er tryggheten det gir, at kvinner går samlet ut og stiller seg bak dem som har hatt de verste opplevelsene, samtidig som det også blir tydelig at de dagligdagse overtrampene også er helt uakseptable.

Tårnes sier at AUF har måttet håndtere overgrepssaker tidligere. Men at de også slår hardt ned på andre alvorlige, mer gjentagende problemer.

– Vi må si fra om den uønskede oppmerksomheten, slengkommentarene og den konstante hånda på låret også. Det skal ikke være slik at noen trekker seg vekk fra politikken, rett og slett for at det blir for ubehagelig å delta. Tårnes sier at situasjoner med eldre menn med mer makt og unge kvinner, ikke er ukjent. – I de tilfellene blir ofte ansvaret lagt på den med minst makt i relasjonen, noe som er veldig uheldig.

- Jeg er overrasket over omfanget

Fylkestingspolitiker for Frp, Lill Harriet Sandaune, takket nei til påtrengende kollega.

Lill Harriet Sandaune (gruppeleder fylkestinget, Frp), 44 år:

- Kampanjen er veldig bra, men jeg må si jeg er overrasket over at omfanget er så stort. Vi har det i Frp også, men med ett unntak om en uønsket innbydelse på rommet, har jeg selv vært forskånet. Det var en betydelig eldre mann, i likeverdig posisjon. Den verste opplevelsen jeg har hatt, var ikke knyttet til politikken. Da var jeg ung og ble forfulgt av en stalker. Det synes jeg var veldig ubehagelig. I politikken har jeg nok sett noen klaps og kommentarer som jeg ikke synes noe om. Jeg tror folk egentlig vet hvor grensa går.

- Må jeg ligge meg oppover her?

- Makt tiltrekker, men jeg må innrømme at jeg mister tillit til en godt etablert tillitsvalgt som stikker av med en ung kvinne, som gjerne har drukket alkohol. Vi vil jo at våre politikere skal være gagns menneske, ikke bare dyktige politikere. En kultur for å havne på feil rom når anledningen er det, er ingen god kultur, sier Namsos-ordfører, Arnhild Holstad.

Arnhild Holstad (ordfører i Namsos, tidligere rådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet), 54 år:

- Ting har vært akseptert som ikke skulle vært det. Nå skjer det noe, og det er veldig bra! Man skulle tro at bevissthetsnivået var høyere i politikken, men det er bare folk her og. Jeg har ikke selv sett direkte overgrep. Men jeg er opptatt av den situasjonen der den godt voksne mannen med tyngde og gjerne litt kjendisstatus står i baren med en yngre kvinne. Det er en mismatch i de forholdene der, og mannen skal være veldig forsiktig. Hun blir nok litt blendet, wow, jeg blir sett, – og så tar det ene det andre. Hvis hun er ung, kan det bli en vanskelig bråvåkning på hotellrommet dagen etter. Dette er jo frivillig, men jeg mener den eldre burde tatt ansvar og la henne få lov å være med videre i politikken uten å ha innledet et forhold til en veteran med kone og barn. Makt tiltrekker, men jeg må innrømme at jeg mister tillit til en godt etablert tillitsvalgt som stikker av med en ung kvinne, som gjerne har drukket alkohol. Vi vil jo at våre politikere skal være gagns menneske, ikke bare dyktige politikere. En kultur for å havne på feil rom når anledningen er det, er ingen god kultur. Det kan også gjøre at andre lurer: Må jeg ligge meg oppover her? Kanskje får de som inngår i en slik relasjon oppleve mer og får større oppgaver. Slik skal det ikke være. Da vil jeg ikke anbefale mine døtre å gå inn i politikken, for å si det slik.

- Jeg har blitt utsatt for seksuelle hersketeknikker

Stortingsrepresentant for Høyre, Mari Holm Lønseth, har selv opplevd det hun karakteriserer som seksuelle hersketeknikker.

Mari Holm Lønseth (stortingsrepresentant Høyre), 26 år:

– Det er så mange som ikke snakker om det de opplever. For å få åpenhet om det som ikke skulle skjedd, hjelper det neppe med nye retningslinjer, det har vi, og de er gode. Men #metoo hjelper. Jeg har selv hatt opplevelser. Jeg vil ikke kalle det seksuell trakassering, men seksuelle hersketeknikker. Andre hendelser i partiet og i politikken har vært langt mer alvorlige. Voksne menn og unge jenter, men også jevnaldrende. Heldigvis er det tatt godt hånd om. Partiledelse er koblet inn og i noen tilfeller er ikke personen ønsket tilbake, rett og slett. Det som bekymrer meg mest er de som ikke forteller, men bare trekker seg tilbake, ut av partiet. Derfor er det så viktig at det snakkes om. Dessverre er mange redde for å oppfattes som et offer. Jeg kalte det hersketeknikker det jeg var utsatt for. Det er jo egentlig mye verre. Du blir satt sjakk matt når du får tilbakemelding på et helt annet plan enn det politiske. Jeg mener det er viktig å konfrontere slik oppførsel med å stille spørsmål tilbake, eller påpeke at kommentaren var ugrei. Andre ganger forsøker jeg å bare heve meg over det. Jeg tror også det er viktig å legge opp til en annen kultur i politikken enn hotellromkulturen. Du kan selvsagt få en sleip kommentar i baren uansett, men nachspielet kan være mer utrygt.

- Jeg har sett folk i posisjon prøve seg på den uerfarne

- Jeg har sett folk i posisjoner prøve seg på folk som har vært unge og uerfarne. Sånn skal det ikke være, sier Ingvill Kvernmo, tidligere Ap-politiker i Trondheim, nå prosjektleder/rådmann for nye Orkladal.

Ingvill Kvernmo (tidligere bystyrepolitiker i Trondheim, prosjektleder/rådmann nye Orkland kommune), 39 år:

– I politikken er det ulik alder, bakgrunn, posisjon – folk møtes på tvers. Og da er det viktig å si: Ansvaret ligger på den voksne, den erfarne – også om den andre parten er over 18 år. Flørt er selvsagt lov, men når det er ubalanse i alder og posisjon, gjerne med et visst press, er det ikke greit. I politikken handler det om makt og innflytelse, det er noen som skal bestemme hvilken posisjon du får. Jeg har ikke sett overgrep. Men jeg har sett folk i posisjoner prøve seg på folk som har vært unge og uerfarne. Det er gråsoneproblematikk når den ene parten føler seg pressa. Vi må ha en kultur der den erfarne tar ansvar når den unge er betatt og sjarmert av oppmerksomheten. Jenta mi på 11 år gleder seg til å engasjere seg politisk og jeg vil jo at hun skal gjøre det. Men det politiske miljøet skal være trygt, også for de unge jentene og guttene.

- Når BH-størrelsen blir det viktigste, gjør det noe med deg

- Det er ille, når kroppen din blir viktigere enn hodet, når klær og kropp blir kommentert i stedet for innholdet i det du sa. Det er jo bare komplimenter sier noen, når rumpe og pupper blir kommentert. Sånn er det ikke, konstaterer Sps Marte Løvik.

Marte Løvik (leder av Helse- og velferdskomiteen i Trondheim, Sp), 41 år:

– Selvfølgelig skjer dette i politikken også, lokalt, regionalt og nasjonalt. Politikk handler om makt og noen bruker alle midler som er, sier Løvik som for tre år siden fortalte Adresseavisen om en hendelse der hun fikk kommentarer om brystene fra en politikerkollega. Etter det har det blitt bedre miljø i bystyret, mener hun.

– Jeg ble jo utsatt for seksualiserte hersketeknikker også før den episoden. Det er ille, når kroppen din blir viktigere enn hodet, når klær og kropp blir kommentert i stedet for innholdet i det du sa. Det er jo bare komplimenter sier noen, når rumpe og pupper blir kommentert. Sånn er det ikke. Når BH-størrelsen blir det viktigste med deg, gjør det noe. Mennesket får mindre betydning.

Løvik har blitt kontaktet av flere etter at hun fortalte om det hun var utsatt for.

– Særlig når det er alkohol med i bildet foregår det ting som ikke er i orden, både i mitt parti og på fellesarenaer. Jeg vet ikke om at noen har hatt sex med mindreårige, men jeg har fått kjennskap til andre ubehagelige episoder. Jeg håper alle lokallag tenker over hvordan man kan få yngre jenter til å fortsette i politikken, ja også unge gutter, det kan skje med dem og. Selv har jeg aldri vært den unge kvinnen i politikken, heldigvis kanskje, men jeg observerer en del og liker dårlig et ubalansert relasjon med tanke på makt og alder og hvor den voksne spanderer mye alkohol og oppmerksomhet på en betydelig yngre person.

- Det er ikke slik at alle menn i mitt parti er snille

SVs Ingrid Marie Sylte Isachsen har sett at ryktespredning kan ødelegge for unge kvinner som ønsker å engasjere seg politisk.

Ingrid Marie Sylte Isachsen (bystyrepolitiker i Trondheim, SV), 20 år:

- Da jeg var på mitt første landsmøte kom partiledelsen og sa ifra at om noe ubehagelig skjedde, måtte jeg ringe dem og si fra med en gang. – Vi er i nærheten, sa de, det ga trygghet. Sylte Isachsen sier at hun har opplevd lite i politikken som har vært over streken. Men kommentarer på utseende og det faktum at hun er ung og jente, er blitt brukt.

– Miljøet i bystyret er blitt bra. I partiet er det en stor bevissthet på dette. Men heller ikke vi er fritatt, der er ikke slik at alle menn i mitt parti er snille og greie. Jeg tror det er verre i lokallag, der miljøet er lite og noen er bevisst på makta de har. Dessverre kjenner jeg til en sak der en ung jente trakk seg helt ut av politikken etter rykter om at hun hadde et forhold til en eldre mann, høyt opp. Det stemte ikke, men det er vanskelig å forsvare seg mot rykter, og hun orket ikke fortsette.

- Jeg trodde jeg var ferdig med det

Fylkestingspolitiker Karin Bjørkhaug (KrF) har selv erfart at det er uklokt å tie om overgrep.

Karin Bjørkhaug (fylkestingspolitiker KrF), 53 år

- Dette er så viktig et tema. I politikken har jeg ikke selv opplevd det. Men jeg har sett kvinner få uønsket seksuell oppmerksomhet, sett at de ikke har fått fred. I yrkeslivet for øvrig har jeg blitt utsatt for det, men klarte å si fra tydelig. Det verste er menn med pondus og makt, som tar seg til rette med andres kropp. Det har jeg selv erfart i oppveksten.

Bjørkhaug vokste opp i et kristent miljø der flere ble utsatt for uønsket oppmerksomhet. Selv var hun veldig ung og når hun forteller, kommer det hele opp igjen.

– Jeg trodde jeg var ferdig med det, men det sitter så sterkt i. Det har gjort noe med meg. Det forteller meg at vi alle må ta dette på alvor, ikke kimse av det. Det er jo ikke sånn at jeg går rundt og er redd menn. Vi skal ikke ha en kunstig avstand, men man må respektere hverandres grenser. Det er det viktigste vi kan lære ungene våre.

- Ga advarsel for klåing i jobbsituasjon

Som leder har Anne Kathrine Slungård gitt advarsel til en klåfingret og vulgær mann, som ikke endret oppførsel til tross for tydelig beskjed.

Anne Kathrine Slungård (tidligere ordfører i Trondheim, rådmann i Stjørdal), 53 år:

- Jeg har ikke selv opplevd sterke historier som hører hjemme under #metoo. Jeg vil heller ikke si at jeg har observert ting på system- eller kulturnivå som jeg oppfatter som graverende, men uakseptable enkelthendelser har det vært. Som leder har jeg «gitt påtale», skriftlig advarsel på grunn av uakseptabel adferd. Det var en mann som var klådde på damer i jobbsituasjonen, og som brukte et vulgært språk – og som ikke tok korrektiv da de som ble utsatt for det sa klart fra. Kampanjen adresserer åpenbart et problemområde, utlufting og konkretisering av hva som er akseptabel adferd i arbeidslivet er bra. Men en bekymring er identifisering og rettsvern, det må ikke ta av.