Fjoråret var en rekordsesong. I år kan det bli enda bedre. Aldri før har så mange besøkt turistforeningens hytter.

- Medlemstallet i turistforeningen har vært stigende i mange år, men det er først de siste årene at besøket i fjellet har kommet etter. Fjellbesøket har tatt seg opp til et nytt nivå, sier Frode Støre Bergrem, daglig leder i Trondhjems Turistforening (TT).

Da juli ble avrundet, hadde 8842 gjester overnattet i de seks betjente TT-hyttene i Trollheimen og Sylan. Det er en økning fra fjoråret, som igjen var tidenes fjellår.

- Dette er fjerde året på rad vi opplever en økning, og vi har aldri hatt så mye besøk som i år. Besøket har fordelt seg jevnt utover hele sommeren, men det har vært dager hvor det har blitt madrasser på gulvet, sier Torunn Haugrønning i TT.

Hektisk byliv

Hyttebesøket er en god pekepinn på at flere drar til fjells i ferien. Mange klarer seg helt fint på egen hånd også, med telt, sovepose og mat i sekken.

Den første augustdagen står mor og datter Rakel og Ronja Morstøl med tunge sekker på ryggen mens hundene Tula, Era og Tallini drar utålmodige i båndene. De er klare for siste etappe av trekanten i Trollheimen, og studerer kartet for å finne den beste traseen fra Jølsdalshytta til Gjevilvasshytta.

- Men jeg eier ikke retningssans, smiler Rakel.

Fjellvant er hun likevel, og de to har allerede tilbrakt flere netter i telt.

- Det å ligge i telt er noe med sjarmen med en slik fjelltur. Det blir gjerne mye folk på hyttene, sier de.

I sekkene har de alt de trenger, fra sovepose og klær til kokeapparat, knekkebrød og turmat-poser. De er fra Elnesvågen og er vant til de høyreiste Romsdalsfjellene, men har fått et godt inntrykk av Trollheimen.

- Det er utrolig fint terreng her, og nå er det tørt og fint, sier de som har tilbakelagt rundt et par mil hver dag.

Ut av byen

Bergrem tror det er flere grunner til den økte fjelltrafikken.

- Friluftsliv gir naturopplevelser, det er en måte å være i bevegelse på og en måte å være sammen på som folk er blitt mer oppmerksomme på i de senere årene. Jeg tror mange har hørt på oppfordringen om å være mer aktiv, og fenges av det å gå i fjellet. I tillegg ønsker folk en kontrast til hverdagen med et hektisk byliv, sier Bergrem.

- Det florerer med bilder fra toppturer og fjellturer i sosiale medier. Hvor mye betyr det?

- Det er tydelig at turer i naturen er en viktig del av livet til folk, så viktig at de vil dele det på sosiale medier. Jeg tror mange får inspirasjon av slike fjellbilder, det er ofte både vakkert og spektakulært. Vi får nok litt drahjelp av folks forfengelighet, sier Bergrem.

Frode Støre Bergrem, daglig leder i Trondhjems Turistforening. Foto: Therese Sanne

Turistforeningen selv bruker også sosiale medier for å gi folk ideer og motivasjon til å gå i fjellet.

- Vi har ansatte som er aktive på sosiale medier, og i tillegg legger vertskapet på hytter og turledere ut bilder. Vi ser at det gir god spredning, og at det virker. Det inspirerer folk, sier Bergrem.

Trekant og topptur

- 21 kilometer, har vi gått så langt? sier Hilde Aarsheim overrasket når de kommer til stiskillet like vest for Jøldalshytta. De er åtte turvandrere fra Østlandet, Haugesund og Bergen som trampet av gårde fra Gjevilvasshytta i nitida. Drøye seks timer senere ser de dagens mål. De er svette, men slett ikke utslitte.

Trekanten: På fire dager skal de gå trekanten i Trollheimen og bestige både Geithetta og Snota. Foran og bakover Marianne Bergflødt, Hilde Aarsheim, Martin Schönbeck, Elin Fretland, Bård Kålås og turguide Bente Østvold (t.v.). Foto: Finn Walther

- I dag har det vært en lettgått etappe. Og så fint vær! Det blir vel tøffere når vi skal ned til Trollheimshytta, sier gjengen som er blitt lettere advart mot at nedstigningen kan gi både vonde knær og ømme lårmuskler.

På fire dager skal de gå trekanten og klatre til topps på Geithetta og Snota. Flere av dem debuterer i Trollheimen.

Dropper fjellsko: Etter mange turer i fjellet, har Håkon Veggumsløkken funnet ut at sandaler er det beste fottøyet i fjellet. - Da slipper jeg å få blåe tær, sier han mens turfølget sier han er ankelsterk.

- Er dere inspirert av Lars Monsens vandring i sommer?

- Vi trenger ikke Monsen, vi går likevel, sier Marianne Bergflødt og så ler hele gjengen.

De har vært ute både en vinterdag og en sommerdag før, og har oppdaget turgleden for lenge siden. Men de liker Monsen, og tror flere blir motivert til å stikke til fjells når det serveres fine turbilder i TV-stuene. Turguide Bente Østvold var en av de frivillige bærerne på vandringen i Jotunheimen, og gikk solide dagsetapper med en 21 kilos tung sekk på ryggen.

Bærer: Hun meldte seg frivillig som bærer da Lars Monsen gikk på tur i Jotunheimen i sommer. Nå har Bente Østvold vært guide i Trollheimen.

- Det var en utrolig fin tur, og en flott markering av 150-årsjubileet til Den Norske Turistforeningen, sier Østvold.

Frode Støre Bergrem har bare sett Monsen gjennom TV-skjermen.

- Monsen er en viktig ambassadør for friluftslivet. Disse programmene viser gledene ved friluftsliv i beste sendetid på NRK. Jeg er ikke i tvil om at dette vil være positivt både for de områdene som blir vist frem, men også for friluftsliv generelt. Dette vil gi oss en langtidseffekt, sier han.

Tåler trafikken

Det stabile og fine sommerværet er trolig også en av årsakene til økningen av folk i fjellet.

- Forholdene er strålende. Det er så fint og tørt i fjellet som det knapt har vært noen gang, selv om det av og til kommer noen tordenbyger, sier Bergrem.

Gode forhold: - Det er så fint og tørt som det knapt har vært noen gang, sier Frode Støre Bergrem i TT om forholdene i fjellet.

- Kan det bli for mye folk i fjellet?

- Det er viktig å være bevisst på utfordringene med økt ferdsel i fjellet. Den økte trafikken skaper slitasje, og det er noe vi må møte med økt tilrettelegging og tiltak for å hindre at naturen ødelegges. Dyreliv kan bli påvirket, og vi ser at reindrift til en viss grad forstyrres av trafikken. Men Midt-Norge er ikke i den situasjonen nå at vi trenger å innføre restriksjoner. Vi tåler trafikken som er i dag, stiene er sterke nok og hyttene har kapasitet, så her er det er plass til flere, sier Bergrem.

Trekanten i Trollheimen er en av landets mest populære fjellturer. Bergrem sier at dette er et robust område. I Sylan kan imidlertid fjellvandrere forstyrre reindriften.

- Reindrifta er opptatt av at en vekst i fjellturismen er negativ for dem. Derfor jobber vi aktivt med tiltak for å hindre at trafikken blir en belastning, sier Bergrem.

Klippekort

Familien Ulfsnes/Drivstuen er i fjellet for å samle poeng. De deltar på Rennebu idrettslags topptrim, og håper å nå alle åtte toppene. Denne dagen har de vært på Langfjellet som ligger oppunder Trollhetta, og dit kom de ved både å sykle og gå.

Samler poeng: De er ute for å samle poeng til topptrimmen i Rennebu. Sigurd (11) og Anna Marie (14) Drivstuen og mamma Evy-Ann Ulfsnes i fint driv. Pappa Ingebrigt Drivstuen er også med.

- 1264 meter, svarer Sigurd (11) kjapt når vi spør hvor høyt de har vært. Og som navnet tilsier, det har vært en lang tur. Til gjengjeld får de tre poeng på klippekortet.

- Ungene er veldig gira, og vil gjerne ut på tur. Det er jeg glad for. Vi drar ut de helgene vi har fri, sier mamma Evy-Ann Ulfsnes. Toppturopplegget gjør at de blir både spreke og godt kjent i egen kommune.

- Slike fjellturer gir energi. Og så får vi jo så god tid til å snakke sammen, sier mamma før gjengen triller av gårde på stien.

Til topps: Anna Marie Drivstuen (14) og familien både syklet og gikk for å komme seg til topps på Langfjellet i Trollheimen.