I dag har Trondheim kommune en nedre aldersgrense på åtte år for å søke om ledsagerbevis. I Oslo er det ingen aldersgrense, mens Tromsø har grense på fire år.

- Fjern grensen

Trønsdal mener det nå er på tide å fjerne grensen i Trondheim. Det kom frem under en interpellasjon i bystyret.

Hun viste til at blant annet Husebybadet, Pirbadet, Vitensentret, Olavsfestdagene og Lekeland er eksempler på arenaer i Trondheim hvor ledsagerbevis kan benyttes, men at dette også er populære areaner for barn under åtte år, med behov for ledsager.

- I tillegg gjelder det i noen tilfeller en «først i køen»- praksis dersom man har vedtak på ledsagerbevis, noe som kan være avgjørende for om enkelte i det hele tatt kan delta på arrangementet. Det er viktig at alle barn - også de med nedsatt funksjonsevne - skal kunne delta og ha utbytte av ulike sosiale arrangementer. Da må vi ha ordninger som er tilpasset dette og som bidrar til at flere kan nyttiggjøre seg av dem, sa Trønsdal, og spurte om ordføreren ville fjerne aldersgrensen i Trondheim.

Likebehandling

Ordfører Rita Ottervik svarte at ledsagerbevis ikke er en lovpålagt tjeneste, men en frivillig ordning som mange kommuner har innført. Hun viste til at barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har laget nasjonale retningslinjer for ordningen, og at dagens praksis i Trondheim er i tråd med disse.

- Aldersgrensen er satt av hensyn til likebehandling. De fleste barn under åtte år trenger følge til aktiviteter, uansett om de har en funksjonshemming eller ikke. Vi gjør i dag unntak fra denne aldersgrensen, blant annet når barnet trenger å ha med to ledsagere, sa Ottervik.

Positivt signal

Hun viste til at Oslo har positive erfaringer med fjerning av aldersgrensen, og ga uttrykk for at forslaget er godt.

- Der er det ingen som lenger klager på ordningen. Det er ingen økte kostnader for kommunen, og deres erfaringer er at de fleste foreldrene bruker ordningen med fornuft. Dette forslaget vil være et positivt signal om at vi vil senke terskelen for deltakelse også for de yngste. I stedet for å sette ned aldersgrensen fra åtte år, så mener ordføreren at vi kan fjerne den nedre aldersgrensen helt, sa hun.

Forslaget ble enstemmig vedtatt. Når den nye bestemmelsen trer i kraft avhenger av hvor lang tid rådmannen bruker i sin dialog med brukerorganisasjonene.