Vi har samlet stortingsrepresentantene Snorre Valen (SV) og Frank Jenssen til en oppsummering av et dramatisk år for politikk. Sammen med politisk redaktør Tone Sofie Aglen ser vi bakover på det som har skjedd i Trondheim, i Norge og i verden i 2016, og hva 2017 vil bringe.

Det skal handle om alt fra Donald Trump til Rita Ottervik og hele praten kan du få med deg i vår romjulsspesial av podcasten «OmAdressert».

Trondheimspolitikken

Snorre Valen mener Ap i Trondheim spiller et farlig spill når de forsøker å samarbeide med så mange ulike politiske partier. 2016 ble et år der det knaket i sammenføyningene i sentrum venstrealliansen på en rekke saker, ikke minst i striden rundt Trondheim Spektrum. SVs stortingsrepresentant er redd Ap utvikler en arroganse som lett kan slippe Høyre tilbake i ordførerstolen om tre år.

- I Trondheim er det sju partier som samarbeider, det er nesten like mange partier som det sitter på Stortinget. Jeg tror det er vanskelig å synliggjøre et politisk prosjekt når de er så mange, og de splittes oftere og oftere. Arbeiderpartiet bør vokte seg for den ideen som har festet seg om at høyresiden ikke kan vinne tilbake Trondheim, men det tror jeg de kan. Høyresidens vei tilbake er at du ikke har et tydelig venstreside-prosjekt i Trondheim som viser en retning, sier Valen.

Tone Sofie Aglen: – Ap gjorde et snålt valg da de valgte denne alliansen på sju partier. Det virker som om de gjorde det mest for at de kunne de, og for å isolere Frp og Høyre. Det er rart at Ap ikke gjorde et tydelig valg som ga politikken en slags profil. Mange av de sju partiene i samarbeidet er grunnleggende uenige med hverandre i en rekke saker. Ap har et jerngrep om byen og de tror de uansett vil ha nesten rent flertall. Men nå nærmer vi oss et punkt hvor Ap går over til å bli oppfattet som arrogant i stedet for å få gjennom ting. Det ser vi særlig i saken rundt Trondheim Spektrum. Folk kan oppleve at nok er nok, og at man ikke gidder mer.

Frank Jenssen:– Spådommen Tone Sofie kommer med har noe for seg. Ap ville isolere Høyre og Frp, og derfor inviterte de så mange inn. Tidligere har samarbeidet handlet om å få til et budsjett, men nå ser man diskusjoner om byutvikling som slår inn med mye større sprengkraft, og disse spørsmålene var ikke et slikt samarbeid egnet til. Det man kanskje trodde var et form for verdifellesskap kan vise seg å likevel ikke være det.

Snorre Valen: – Også har Trondheim mildt sagt en dårlig track record på byutvikling. Det er ikke vellykket. Når man går over Gamle bybru og ser nedover elva så ser du et bankbygg som blokkerer hele elveløpet. Hvordan kunne man finne på noe slikt. Også kan du ta turen til Brattøra som ser ut som et landskap hentet fra Mad Max – det er helt dødt. Trondheim Spektrum kommer til å bli det fremste eksemplet på hvor dårlig byutvikling man driver. De store perspektivene har vært fraværende.

Stortinget 2016

Med nød og neppe, og på kraftig overtid kom regjeringen og støttepartiene omsider frem til enighet om neste års statsbudsjett. Det ble truet både med regjeringskrise og kabinettsspørsmål tidlig i desember. Frank Jenssen er svært tilfreds med at budsjettet kom i havn, og at Erna Solberg fortsetter som regjeringssjef også frem mot stortingsvalget i 2017.

Frank Jenssen: – Det tok sin tid med budsjettet, men vi klarte det. Tidligere etter forhandlingene har vi fleipet med at et godt budsjett ble bedre. I år var det mer slik at det var godt det ble et budsjett. Det satt langt inne, men det betyr også at regjeringen fortsetter neste år, og det var helt avgjørende. For vår del er vi veldig glad for at det ble et budsjett som vi kan styre på, og vi har et avklart forhold til neste år.

Snorre Valen: – Underholdningsmessig ble statsbudsjettet et høydepunkt. Vi var usikre på om de klarte det, og en del i Ap og SV begynte å forberede oss på hva som ville skje om regjeringen falt. Jeg hadde syntes det var litt artig om det skjedde året før et valg. Men jeg tror vi i SV var mye mer innstilt på et regjeringsskifte enn det Jonas Gahr Støre var.

Tone Sofie Aglen: – Det ble mye artigere å følge norsk politikk i 2016 enn tidligere. Det er store motsetninger og de legger ikke skjul på det. Samarbeidet KrF/Venstre og Frp er fascinerende. De står ikke bare langt fra hverandre politisk, men de tåler jo ikke trynet på hverandre. Det gjør det mye mer vanskelig å samarbeide.

Internasjonalt i 2016

I januar tiltrer Donald Trump som president i USA, og verden er usikker på hvilken retning han vil ta USA i og hvilken rolle USA vil spille i den internasjonale politikken.

Snorre Valen: – Trump er en politiker som er autoritær og som åpent mobiliserer velgere på hat mot store folkegrupper. Det kan gå ille, og vi har grunn til å være bekymret. Den regjeringen han har valgt er den rikeste noensinne. De 17 ministrene han har valg til nå eier like mye som den fattigste tredelen i USA til sammen. Det er supereliten, og mange vil bli skuffet over Trump. De kommer til å slite med interne stridigheter og være mer opptatt av interne forhold. Det er ikke bra.

Frank Jenssen: – Jeg er også bekymret. Det er usikkert hva som kommer fra USA. Det finnes mange skumle tegn, men vi må se hva som skjer og reagere ut fra det. Jeg tror det vil være en form for tilbakeholdenhet i de lovgivende forsamlingene som vil dempe effekten av Trump. Men mye er usikkert, men vi må ta for gitt at de vil oppfylle sine sikkerhetsgarantier.

Tone Sofie Aglen: – Vi lærte i 2016 at det er vanskelig å spå om fremtiden. Det sies at de fleste i verden får det bedre, men det er ikke så lett å legge merke til det. Syria, terroren og de politiske strømningene gjør at det er grunn til å være bekymret for 2017.

Det nye Trøndelag

2016 var året da Trøndelag vedtok å slå seg sammen, og prosessen mot ett Trøndelag fra 1. januar 2018 vil pågå i hele neste år. Både Frank Jenssen og Snorre Valen er sikre på at Trøndelag vil lykkes, men at det heller ikke mangler på utfordringer rundt å gjøre nordtrøndere og sørtrøndere til trøndere.

Frank Jenssen: – Det nye Trøndelag kommer til å lykkes. Det blir spennende å se om den nye regionen får den krafta man snakker om. Får man større muskler og gjennomslag nasjonalt. Det vet vi ikke ennå. Skal man lykkes må man klare å stå samlet. I dag er det interessemotsetninger på flere området. Det er ikke harmoni i det nye Trøndelag, men spørsmålet er jo om man klarer å legge bort dette.

Snorre Valen: – Politisk kommer Senterpartiet i Nord-Trøndelag miste makt, og det kommer til å bli krevende for dem. Nord-Trøndelag fylke er mer sentralistisk enn sør. Se på skolestrukturen, de har hatt færre og større videregående skoler. Trondheim har tatt mer hensyn til distriktene rundt mens Nord-Trøndelag er mer preget av konflikt mellom by og distrikt. Da kan du fort få uventede allianser i det nye fylket der fylkespolitikere fra Trondheim viser større forståelse for enkelte behov i distriktene i nord enn det nordtrønderske bypolitikere vil ha. Også må vi bli kvitt den holdningen om at det er vår tur når vi argumenterer nasjonalt. Vi må ta mer plass og ha mer selvtillit på egne vegne. Vi må ikke be om ting fra Oslo, eller si at det er vår tur til å få noe. Vi må være mye mer fremoverlent.

Hele podcasten med Frank Jenssen, Tone Sofie Aglen og Snorre Valen hører du ved å trykke på denne linken, eller på bildet nederst i saken.

Vil du heller lytte via iTunes, så bruker du denne linken.

Lokal, nasjonal og internasjonal politikk står på dagsorden når Frank Jenssen, Snorre Valen og Tone Sofie Aglen møtes for å se tilbake på 2016 og fremover i valgåret 2017. Foto: Espen Bakken
Adresseavisens podcast «OmAdressert» inviterte Snorre Valen, til høyre og Frank Jenssen til romjulsspesial om politikkåret. Helt til venstre programleder Harry Tiller og politisk redaktør i Adresseavisen, Tone Sofie Aglen. Foto: Espen Bakken