Forslaget til langtidsbudsjett for St. Olav er nå underkjent av Helse Midt-Norge, og det blir orientert om saken i styremøte ved universitetssykehuset onsdag denne uken.

Hovedtillitsvalgt ved St. Olavs Hospital reagerer sterkt på det hun oppfatter som forskjellsbehandling av St. Olavs sammenlignet med Helse Møre og Romsdal. Mens St. Olav nå er satt til å betale ned sine egne gigantunderskudd fra tidligere, smertefulle tider, har Helse Møre og Romsdal ikke fått krav om å gå i balanse nå. Foretaket har også fått innvilget en årlig ekstrabevilgning på 50 millioner kroner, som gjør at deres underskudd har blitt mindre enn de kunne blitt.

Gammel «moro»

Mens nye St. Olav ble bygget, gikk universitetssykehuset med dundrende underskudd og dette førte til likviditetsutfordringer på totalt 1,5 milliarder kroner.

Disse underskuddene har til nå vært plassert som kassekreditt hos Helse Midt, men er tilbakeført til St. Olav som langsiktige lån. Disse langsiktige lånene må betjenes, og dermed får sykehuset minsket likviditet.

HMN har krevd at dette nå skal nedbetales med ca. 50 millioner årlig, noe som kommer i tillegg til allerede store effektiviseringskrav. Økonomidirektøren varsler i et notat til styret at det kommer et nytt forslag over sommeren. Sykehuset har fått klar beskjed om å fortsette å være i balanse, samtidig som man skal betjene de gamle gigantlånene, i tillegg til at man må sette av betydelige summer til investeringer til nytt sykehus i Møre og Romsdal og det store pasientjournalprosjektet.

- Det er klart vi er bekymret når vi vedtok et langtidsbudsjett i forrige styremøte som nå er underkjent. Vi har ikke kapasitet til å klare alt det vi blir pålagt. Helse Midt Norge kjører St. Olavs steinhardt nå – samtidig som de glatter over alle problemer på Møre. Det skremmer oss veldig, sier hovedtillitsvalgt Lise Dragset.

Presser oss

- Hvilken konkret forskjellsbehandling er det du sikter til?

- Vi må betale ned gamle lån. Møre og Romsdal får lov å gå med store underskudd, men får samtidig hjelp slik at underskuddene ikke blir enda større. Det er på tide at Helse Midt Norge setter sterkere krav til Helse Møre og Romsdal og ikke presser oss til å løse alle problemer i regionen, sier Dragset.

Styremedlem i St. Olavs styre, Sigmund Eidem, føyer til:

- Slik de legger dette opp nå, risikerer vi at St. Olav igjen begynner å gå med underskudd. Det er alvorlig for hele helseregionen, ikke bare for oss.

Ett sted går grensa

Om lag 250 millioner kroner ekstra skal St. Olav måtte effektivisere.

- Hva mener du egentlig at Helse Midt Norge skulle gjort?

- Det blir helt feil at de presser oss på likviditet nå. Når vi skal betale ned de gamle lånene, må vi ikke samtidig bli pålagt å spare store beløp for senere investeringer for fellesskapet. De burde legge et helt annet press på Møre og Romsdal. I stedet gjør de det de bruker: Presser oss i stedet, sier Dragset og føyer til:

- Ett sted går grensa. St. Olavs Hospital har gått med overskudd siden 2009 og mye av overskuddet er overført til Helse Midt som en del av felles sparing. De har valgt å ikke bruke dette overskuddet til å nedbetale på likviditeten vår i disse årene.

- Kan ikke bruke mer

Adm dir i Helse Midt, Stig Slørdahl, sier at det har vært enighet om nedbetaling av driftskreditt mellom Helse Midt og St. Olav.

- Dagens driftskreditt må betales ned til et mer naturlig nivå. Det kommer i tillegg til en utfordrende situasjon for St. Olav, men det er lagt inn som en forutsetning i langtidsbudsjettet av St. Olav selv, understreker Slørdahl.

- De tillitsvalgte mener det er en forskjellsbehandling på hvordan St. Olavs behandles og helseforetaket i Møre og Romsdal og mener det er på tide å sette tøffere krav til Møre?

- Også de har tøffe krav. Samtidig kan det være slik at på et visst tidspunkt kan det oppleves ulikt helseforetakene imellom. Men vi balanserer dette slik at kravene skal være like over tid.

- De tillitsvalgte mener at når St. Olav betaler ned på sin store gjeld, bør de ikke samtidig bidra til å øke likviditeten til større investeringer i regionen?

- St. Olav må i likhet med Møre og Romsdal bidra til likviditet slik at vi har rom til investeringer. Både når det gjelder nytt sykehus, pasientjournal og andre prosjekter.

- Med disse tøffe kravene, tror du St. Olav kommer til å gå med underskudd igjen nå?

- Nei. Situasjonen er utfordrende, men vi har tro på at St. Olav vi klare de omstillingene som skal til, svarer Slørdahl.