Rita Ottervik fra Arbeiderpartiet og Marvin Wiseth fra Høyre kan være uenige i mye, men når det gjelder NTNU er de skjønt enige.

- NTNU er helt avgjørende for byens utvikling og vekst, sier Ottervik.

- Opprettelsen av NTH i 1910 er det viktigste som har skjedd byen, mener Wiseth.

Trondheim ville vært 20 milliarder fattigere uten NTNU

De politiske veteranene synes NTNU har endret holdning til vertsbyen og regionen.

Wiseth: – NTNU har blitt mye mer utadvendt. Før opererte institusjonen mest på egen hånd og var opptatt av å være nasjonalt orientert. Nå samarbeider NTNU langt mer med byen og regionen. Veldig positivt. Universitetet er blitt mer folkelig og det er bra. Du må bli god på hjemmebane for å bli dyktig på bortebane.

Ottervik: – NTNU har de senere år bygd over gapet som var mellom NTNU og næringslivet lokalt. Det er stor forskjell i holdninger hos ledelse og ansatte bare de 10–15 siste årene.

Til tross en mer utadvendt holdning, mener de to at det er mer å hente på et tettere samarbeid.

Ottervik: - Vi må bli mye, mye flinkere. Trondheim kommune har vedtatt at vi vil bli en universitetsby og et levende laboratorium for forskning og utdanning. For eksempel skal Elgeseter gate være et laboratorium for miljøgate og vi ønsker et tettere samarbeid med NTNU, Sintef og St. Olavs Hospital også på helsesiden. NTNU er viktig for utvikling og vekst ikke bare her, men i hele landet. Bredden ved universitetet er fabelaktig. Det er lett å bli bortskjemt i Trondheim, vi sitter i grautfatet. Kommunen kan gjøre mer, og de private kan gjøre mer. Vi bør bli flinkere til å fremsnakke NTNU, og universitetet bør bli flinkere til å vise frem hva de har, ikke minst innen forskning.

Wiseth: - I dag er Trondheim anerkjent som teknologihovedstaden. Men jeg tror vi kunne utnyttet NTNU bedre og fått et sterkere industrielt fundament. Siden 1970-tallet har det vært en utvikling der bedriftene er kjøpt opp og toppledelsen flyttet ut av regionen. Mer av beslutningskraften i næringslivet burde vært i Trondheim. Det ville styrket mulighetene for å kapre talentene når de avslutter utdanningen sin her.

Ordfører og tidligere ordfører sparer ikke på godordene om NTNUs betydning.

Ottervik: - NTNU er hjørnesteinsbedriften, den viktigste institusjonen i Trondheim. Den økonomiske verdien er enorm. NTNU er helt avgjørende for byens utvikling og vekst. Kunnskapen som produseres og alle menneskene som kommer ut er et fantastisk grunnlag for næringslivet og offentlig sektor.

Wiseth: – Trondheim gjorde tidenes byttehandel i 1910 da byen fikk NTH mot å gi fra seg Norges Bank. I våre dager er utviklingen stadig mer kunnskaps- og teknologidrevet. Samtidig øker endringstakten. Dette gjør NTNU enda viktigere. Jeg mener det er riktig å si at landets fremtid skapes i Trondheim. Nesten ingen by har så høy kompetanse som befolkningen her. Tenk bare på tilførselen av dyktige lærere. Alt dette gjør det lettere å tiltrekke seg folk med høy utdanning og kompetanse.

Studentene og universitetet har endret Trondheim, mener de to.

Wiseth: – Trondheim på 60-tallet var en annen verden enn i dag, og endringene er stort sett til det positive. Da jeg vokste opp var fish and chips på gatekjøkkenet i Innherredsveien det mest eksotiske. I dag preger impulser fra hele verden byen på alle områder. Trondheim er blitt mer kontinental. Selvfølgelig har det mange årsaker, men NTNU med sitt unge og internasjonale miljø er i høyeste grad med på å endre byen. Studentene gjør Trondheim mer spennende, rikere og hyggeligere.

Ottervik: - Alle merker det når studentene reiser hjem, og når de kommer tilbake. Studentene er så viktige for kulturen, idretten, festivalene, bylivet. Byen blir yngre, mer energisk og dynamisk. Som kommune synes jeg vi har vært flinke til å samarbeide for å utvikle Trondheim som attraktiv studentby. Ambisjonen er å bli Nordens beste.

Dagens ordfører mener to svært viktige beslutninger ble tatt i 2015.

Ottervik: – Jeg er veldig glad for at NTNU fusjonerte med tre høyskoler og ble Norges største universitet. Et viktig grep. Samtidig er jeg svært fornøyd med at NTNU skal samles fysisk. Men vi må forene alle gode krefter, være energiske og trykke på for å få campusvedtaket satt ut i praksis.

(Wiseth var ordfører 1990-1998. Ottervik: fra 2003)